Stavíme aktivně pasivní dům

Autor: Míša a Radek (14 příspěvků)
Kategorie: Projekt domu
27. 1. 2015
6 komentářů
Stavíme aktivně pasivní dům
Příspěvek stavebníka
Jak jsme informovali v minulém článku, koupili jsme pozemek v malé vinařské obci a nyní byl potřeba vytvořit projekt našeho vysněného domu. Podmínkou ze strany stavebního úřadu byla rovná střecha, a pokud budeme chtít, můžeme stavět na hranici pozemku. Předběžnou vizualizaci jsme měli odsouhlasenou sousedy i stavebním úřadem. Teď zbývalo doladit detaily. Večer jsme si sedli a nad vínkem probrali naše možnosti.

Jelikož se manžel věnuje projektování pasivních domů a já jsem byla od mala vychovávaná v přesvědčení, že bydlení musí být co nejméně energeticky náročné, volba byla jasná. Postavíme si pasivní dům. Naší představě přispěla i dotace státu v podobě nemalé částky z programu Zelená úsporám. Pro byl i jistý komfort bydlení, který pasivní domy nabízejí, v podobě čerstvého vzduchu bez nutnosti větrání a mnoho dalších.

Od začátku jsme chtěli přízemní domek s rovnou střechou a velkými okny orientovanými na jih. Když mi manžel navrhnul udělat osmi metrové okno (bez sloupů) v centrální místnosti, byla jsem nadšená. Dům jsme umístili na hranici pozemku, pro větší prostor zahrady, a doladili rozmístění a velikost pokojů. Jediným zádrhelem bylo, že severní strana bude bez oken. Tak jsme si řekli, že koupelnu, šatnu a ostatní zázemí vybavíme světlovody. Po zjištění jejich ceny, jsme je však okamžitě zavrhli. Shodou okolností manžel v té době spolupracoval na jiném projektu s kolegou, který mu poradil, jak jednodušeji a ekonomičtěji celý problém vyřešit. Místo drahých světlovodů se na střechu namontují klasická fixní okna, která splňují požadavky pro pasivní stavby a po zateplení se na horní plášť namontují sklolaminátové kopule jako ochrana proti nepřízni počasí. Prosvětlení bylo vyřešeno a manžel začal zpracovávat dokumentaci pro stavební úřad, výpočty pro Zelenou úsporám a prováděcí dokumentaci. V příloze se můžete podívat na výsledek našeho snažení.

V příštím článku se už budeme věnovat naší srpnové dovolené na maltě :-).

Reklama

Náklady

Název položkyCena
razítko energetického auditora
1 500 Kč
tisk výkresů
350 Kč
měření radonu
1 550 Kč
stavební povolení+územní řízení
7 000 Kč
služby právníka
6 000 Kč
Celkem16 400 Kč

Galerie

Stavíme aktivně pasivní důmStavíme aktivně pasivní důmStavíme aktivně pasivní důmStavíme aktivně pasivní dům

Přílohy

pudorys 1.NP.pdf
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Míša a Radek
Míša a Radek (14 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama