Dům či byt ??

Autor: Gord a Galdrina (12 příspěvků)
25. 6. 2014
0 komentářů
Dům či byt ??
Příspěvek stavebníka
Přesně na začátku jsme si položili se svou ženou tuto otázku. Ticho, které následovalo, dalo jistou předzvěst tomu, že nepůjde o jednoduchou odpověď. Dříve než jsme se vzali, jsem bydlel již hodnou dobu u rodičů v rodinném domě, a i když jsem bydlel část svého života v bytě, život na baráku jsem si natolik oblíbil, že já jsem měl odpověď prakticky předem připravenou. To u ženy byla však situace jiná a již z minulosti jsem věděl, že by se bytu nebránila.

Musel jsem mít tedy připraveny pádné argumenty, které by ji přinutili více uvažovat o alternativě domu. Každý kdo si podobnou otázku kladl, zvažoval dozajista tu část, až budete bydlet.

V bytě až na placení inkasa a občasné příspěvky na zvelebení bydlení nedochází k příliš velkému odlivu peněz z vaší pokladničky, a tak se člověk může radovat s jistých výhod, které tento způsob života přináší. Zatím co barák žere prakticky peníze neustále a dříve nebo později investice do vašeho hnízdečka lásky narostou tak, že klidu rozhodně nepřidají. Toto a spoustu dalšího přišlo ten večer na přetřes, ale nakonec po vhození ručníku do ringu bylo odpískáno a rozhodnuto. Budeme stavět.

Pocit blaženosti po dobře odvedené práci, trval jenom velice krátce, protože vyvstalo dalších milion otázek, které ten hřejivý pocit rozdrtili na prach a zanechali jen prázdno. Klid vystřídala hrůza a panický strach, a to byl jenom začátek.

Reklama

První cesta vedla na stavební úřad, kde jsem se byl ujistit, že lze na místě, kde bych chtěl, aby dům stál, stavět. Ta “ hodná ” paní mě ujistila, že je to možné a pokud dodržím několik podmínek, tak mi nebudou bránit. Takže po zběžném prohlednutí a poradě se zkušenými stavaři jsme je považoval tuto první misi na SÚ za splněnou. Když už můžu tedy dům postavit, jaký ale bude?

Kolik katalogu a kolik internetových stránek, které se zabývají projekty jsme prošli, si rozhodně nepamatuji, ale bylo jich opravdu hodně. Jediné co vím, že výsledný projekt byl ten, který se nám na začátku jevil jako nejlepší, ale protože byl první, zapadl v zapomnění. Při hledání jsme si na začátku stanovili jisté parametry, takže hledání nám to trochu zjednodušilo. Zde bych rád podotknul, že mě v tuto dobu rozhodně nenapadlo, že bych se do stavby pustil svépomocí, ale že přenechám tuto část odborníkům a já si maximálně dodělám sádrokartonové příčky. Ačkoliv je oblíbeným trendem typ domu bungalov, já jako obyčejně čurám proti proudu a požadoval jsem domeček s podkrovím a šikmou střechou. Nakonec jsme teda našli domeček podle našich představ, a protože jsme neměli k němu žádné výhrady, koupili jsme si prakticky typový projekt bez úprav. To, že to byla kravina, jsme však zjistili až o hodně později.

Náklady

Název položkyCena
Samotný projekt domu
25 000 Kč
Malý projekt domu
1 000 Kč
Celkem26 000 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Gord a Galdrina
Gord a Galdrina (12 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací