Obezdívka krbové vložky s teplovodním výměníkem

Autor: Pavel Tesárek (50 příspěvků)
15. 5. 2014
9 komentářů
Obezdívka krbové vložky s teplovodním výměníkem
Příspěvek stavebníka
Jedním zdrojem tepla domu by měla být teplovodní krbová vložka, která bude obezděná a vedle které bude zabudovaný prostor pro uskladnění a sušení dřeva.

Pro krbovou vložku jsem připravil betonový sokl ze zbytků ztraceného bednění, které jsem měl k dispozici. Jakmile byl betonový sokl dostatečně vyzrálý, přivezli topenáři krbovou vložku Romotop KV 075 W, kterou usadili na sokl a zapojili do otopné soustavy s akumulační nádrží.

Abych mohl vyzkoušet první zatopení použil jsem starou komínovou trubku a izolaci s jejíž pomocí jsem vložku provizorně připojil ke komínu.

Po připojení vložky ke komínu a otopné soustavě nastala chvíle prvního otestování. Každému přeji, aby si prožil ten skvělý pocit, když poprvé zatopíte :-).

Reklama

Jediné, co kazilo náladu, byla skutečnost, že krbová vložka nebyla obezděná a stále se tak jednalo o první zatopení na staveništi a hromadě nepořádku.

Při topení ve vložce jsem zjistil, že téměř veškerý výkon vložky je směřován do vody, a proto bylo možné i po dlouhém topení si na vložku z boku sáhnout a držet na ní ruku.

Díky této zkušenosti bylo rozhodnuto obezdít vložku z obyčejných cihel (příčkovek), které byly na stavbě a desky SILKA použít pouze na čelní stranu vložky.

Reklama

Založil jsem cihly s vynecháním otvoru pro desky SILKA před krbovou vložkou a skříň pro uskladnění dřeva vedle vložky. Skříň bude současně možné kdykoliv odsunout a dostat se tak přímo k vložce pro případné provedení servisu či budoucí výměnu bez nutnosti velkého bourání.

Po postavení celé konstrukce jsme cihly napenetrovali a nanesli na ně lepidlo, čímž došlo k vyrovnání povrchu. Následující 2 vrstvy lepidla jsem již nanesl na cihly i na desky silka.

Po vyschnutí a další penetraci přišla na řadu vrstva štuku a zadání výroby skříně na míru pro uskladnění dřeva. Současně byl objednán kominík, který připojil vložku k sopouchu pomocí nerezového potrubí a dále mi doporučil, abych komínovou rouru něčím podepřel, aby celá její hmotnost nebyla držena pouze komínovou vložkou.

Reklama

Prý se ve své praxi již mnohokrát setkal s tím, že komínová vložka (sopouch), ke které se připojuje roura od krbové vložky, praskla a je lepší tomu předejít.

Já jsem se proto na jeho doporučení rozhodl navrtat do stropu otvory, pomocí hmoždinky do nich uchytit oka a ocelovým lankem podepřít komínovou rouru. Přeji všem pohodové topení

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Pavel Tesárek
Pavel Tesárek (50 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací