Datové a anténní rozvody

Autor: Majkííí a Kačka (52 příspěvků)
2. 4. 2014
16 komentářů
Datové a anténní rozvody
Příspěvek stavebníka
Datové rozvody v dnešní době? Máme přece WiFi! On se snad zbláznil! Možná, ale …… kabel je kabel. Při dnešní ceně Cat5e kabelu 4 Kč za metr nejsou datové rozvody nákladnou investicí.

Když zvážím, že na bezproblémové a vysokorychlostní pokrytí bych potřeboval dva, možná i tři silné moderní WiFi routery, kdy provoz WiFi routeru stojí ročně nějaký ten peníz, přes to je komunikace přes wifi pomalejší, tak ano, budou kabely.

Nicméně nejsem odpůrcem WiFi. Wifi router určitě nainstaluji, především kvůli mobilním zařízením (tablety, smartphony, notebooky), ale bude to jedno zařízení, které pokryje především obývací pokoj a venkovní terasu.

Datové kabely vedu na půdě v páteřním rozvodu. Plastové kastlíky jsou drahé, takže jsem použil nepotřebné stavení latě a plastové spojky na stažení datových kabelů k lati. Odbočky z páteřního rozvodu jsou ke každému počítači, televizi a dále propojují kotel, rekuperaci, rozvaděč, zabezpečovačku, pergolu, bránu a zvonek. Vše je svedeno do jednoho místa, kde bude 24 portový switch + WiFi router.

Reklama

Anténní rozvody Při realizaci anténních rozvodů jsem nezapomněl na kabel pro satelit a TV na budoucí pergole. Pro satelit jsem použil kvalitnější koax. Datový a anténní kabel pro TV vede do jedné krabičky. Předpokládám, že zapojení bude schované za TV, takže kabel osadím jen konektorem a napojím do TV. Nemusím tudíž osazovat zásuvku a kupovat propojovací kabel.

Audio rozvody V obývacím pokoji bude jednou nějaké to domácí kino s rozložením reproduktorů 5+1. Koupil jsem reproduktorový kabel 2 x 1.5 mm2. Sice v diskuzích doporučují i silnější kabely 2.5 nebo dokonce 4 mm2, ale já mám spíše hudební hluch, než sluch, takže ten drobný rozdíl kvality bych určitě nezaznamenal.

Uvedené náklady jsou orientační.

Reklama

Náklady

Název položkyCena
Audio rozvod 35 m
500 Kč
Anténní rozvod 130 m
1 300 Kč
Datový rozvod 350 m
1 600 Kč
Celkem3 400 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Majkííí a Kačka
Majkííí a Kačka (52 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací