Topení + přípojky

Autor: Míra a Maruška (44 příspěvků)
17. 8. 2009
1 komentář
Topení + přípojky
Příspěvek stavebníka
Po dokončení vnitřních omítek bylo třeba vyřešit rozvody topení. Švagr je topenář, takže jsem to v podstatě nechal na něm. Šlo jen o to, aby bylo topení co nejdříve, protože jsem měl domluveného obkladače a bylo potřeba ještě před jeho nástupem vybetonovat podlahy, které se mohly betonovat až po rozvodech topení. Vzhledem k tomu, že to bude chvíli trvat, než se k nám topenáři dostanou, nechal jsem si vyhrabat přípojky sítí do domu a díru na usazení domácí čistírny, kterou musíme mít dle územního rozhodnutí.

Co se týče přípojek, tak jsme po vyhrabání zapojili a zavedli přívod pitné vody do domu, přívodního kabelu elektřiny a v rámci realizace topení nám topenáři dovedli do domu i plyn a nechali udělat revizi plynového přívodu. V této fázi potom stačí zavolat na plynárny, aby osadili plynoměr a už by se mělo dát topit a samozřejmě platit kubíky. Domácí čistírnu jsme měli koupenou už od minulého roku. Rozhodli jsme se pro čistírnu od firmy KH Eko. Sice nepatří k nejlevnějším, ale dle slov úřednice na odboru životního prostředí k těm nejkvalitnějším. A teď s odstupem času, když mám za sebou ty operace kolem hrabání a zavážení čistírny, tak jsem rád, že tam máme (alespoň doufám) tu kvalitnější, kterou nebudu muset za pět let vykopávat kvůli nefunkčnosti. Ale stejně pořád nechápu, co je na tom kousku plastu tak drahého.

Přípojka jak vody, plynu tak i elektřiny jsou v jednom rohu parcely, proto jsem nechal vykopat širší a hlubší výkop, kam se schovaly všechny hadice a dráty. Voda nejníže, nad to pak k jedné straně plyn a k druhé elektrika. K plynové hadici jsem namotal vyhledávací drát. A vždy jsem vedení obházel prosívkou a pak zaházel hlínou bez kamení. Dále jsem 30cm nad každé vedení natáhl výstražnou folii příslušné barvy. To proto, až jednou… Raději ani nemyslet.

Ale zpět k topení. Švagr přišel, aby si vyměřil místnosti a spočítal, jak velká topná tělesa jsou třeba. Výpočtem vyšly radiátory užší, které tolik nezasahují do místnosti. Jelikož i topení se dalo trošku ušetřit, tak po dovezení těles, kotle a všech ostatních propriet jsme se pustili do montáže radiátoru sami. Takže jsme radiátory pověsili, vysekali kapsy na přípojky k radiátorům, pověsili plynový kondenzační kotel a kde jsme to stihli, tak jsme nalepili polystyren se špunty na motání hada podlahového vytápění.

Reklama

Podlahovku jsme se rozhodli nemít v celém domě, ale jen v koupelně, WC, jídelně, verandě a chodbě. V podkroví potom jen na WC a v koupelně. Po této přípravě mohli nastoupit topenáři, kteří to za den a půl zmákli celé i s dovedením plynu do domu a já jsem mohl začít připravovat podlahu na betonování. Ještě dodávám, že topení stálo i s přípojkou plynu 161000,- (v ceně 13 ks radiátorů a plynový kondenzační kotel se zásobníkem na ohřev vody).

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Míra a Maruška
Míra a Maruška (44 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací