Rozvody elektriky, vody a odpadů

Autor: Míra a Maruška (44 příspěvků)
15. 5. 2009
1 komentář
Rozvody elektriky, vody a odpadů
Příspěvek stavebníka
Na konci února, co trochu polevila zima a mráz už nebyl tak vlezlý, jsem povolal švagra instalatéra a kolegu z práce elektrikáře, aby začali realizovat svoje myšlenky do našich zdí. V podstatě se realizovala voda a odpady společně s elektroinstalací dohromady.

Nejprve jsme dům s oběma odborníky prošli a naplánovali, kde jak co bude (rozvaděče, prostupy stropem, zásuvky, baterie atd.). Sprejem jsem si to naznačil a pak kutal a kutal, co jsem pracně celý podzim stavěl. Nebylo to zrovna málo koleček sutě, co se z domu vyvezlo.

Ono se o samotné realizaci nedá asi co psát, snad jen několik postřehů. Předně jsme při betonování stropů zapomněl na prostupy na stoupačku a na husí krky. Ale když to vezmu zpětně, tak to zas až tak nevadí, protože stejně se všechno neudělalo, tak jak bylo původně naplánováno. Teda kromě stoupačky ta je tak jak byla v projektu. Ale s pneumatickým kladivem z Baumaxu jsem měl prostupy během odpoledne hotové. Jednalo se hlavně o prostupy pro odpady, přívodní elektrický kabel do podkroví a husí krky na televizní anténu a internet.

Elektriku jsme zasekávali do zdi a na husích krcích jsme nijak nešetřili. Jsou všude možně, kde by jen v budoucnu mohlo někdy něco vést. Celkově jsme spotřebovali 100 metrů husího krku. Co se týče rozvodů v ytongu, tak na to existují různá udělátka, s kterými je práce jednodušší a pěkně odsýpá. Ještě musím podotknout, že před omítáním jsem si veškeré rozvody nafotil a navíc jsme to s manželkou obešli a každou stěnu jsme zaměřili a zakreslili do papíru. A jestli někdo tvrdí, že si to bude pamatovat, tak strašně kecá, protože uplyne pár měsíců a já osobně nebudu vědět jestli kabel vede do zásuvky z vrchu nebo z boku..

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Míra a Maruška
Míra a Maruška (44 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací