Podlahové ocelové rošty? Kde všude můžete při stavbě uplatnit jejich výhody

Autor: Eshop-rosty.cz (2 příspěvky)
Kategorie: Schodiště
6. 1. 2014
0 komentářů
Podlahové ocelové rošty? Kde všude můžete při stavbě uplatnit jejich výhody
Příspěvek stavebníka
Podlahové ocelové rošty jsou pro svou širokou škálu typů a provedení stále častěji oblíbené nejen u průmyslových staveb, ale i na stavbách rodinných domů. Často se setkáme také s označením mřížové rošty, či pororošty, vždy se jedná o totéž.

Dle technologie výroby se podlahové ocelové rošty dělí na dvě základní skupiny a to svařované ocelové rošty a lisované ocelové rošty. Principielně ale vždy nosnou strukturu roštu tvoří ocelové pásy, jejichž vzájemnou polohu a stabilitu zajišťují rozpěrné pruty či pásy.

Podlahové ocelové rošty mohou sloužit pro přenášení zátěže, ale i jako dekorativní prvek. V prvním případě je jejich hlavní výhodou výborný poměr mezi váhou a nosností oproti jiným materiálům a řešením. Pro přenášení zátěže je vhodné volit svařované rošty. Na stavbách rodinných domů je lze uplatnit jako schody a schodiště, balkóny, okenní mříže, odtokové kanálky a zakrytí kanálů, čistící rohože, regály, střešní lávky pro kominíky, zatravňovací plochy, ploty a plotové dílce, zábradlí, obklady fasád, nájezdy pro auta, zakrytí jímek, či zahradní mříže popínavých dřevin. V případě, kdy slouží jako dekorativní prvek, je vhodné volit lisovaný rošt s malými nebo čtvercovými oky.

Podlahové ocelové rošty? Kde všude můžete při stavbě uplatnit jejich výhody
Reklama

Technické a finanční výhody, které ocelové podlahové rošty přináší

V průběhu stavby jistě opakovaně narážíte při volbě materiálů na otázku, jaký materiál vybrat, aby měl co největší užitné vlastnosti v poměru k jeho ceně. U pochozích a pojezdových ploch je častým problémem například odvod vody a zabránění namrzání, či zajištění protiskluzových vlastností. Také snížení masivnosti nosné konstrukce stavebních prvků je často klíčem k výrazným úsporám. Neméně důležitou otázkou je životnost a odolnost voleného materiálu.

Pro tyto otázky a aplikace zmíněné výše jsou mřížové rošty a speciální profilové rošty ideálním řešením. Technické vlastnosti podlahových ocelových roštů umožňují řešit všechny zmíněné problémy a zároveň zajistit dlouhou životnost a ekonomickou efektivitu. Jejich struktura s oky eliminuje zadržování vody i ostatních kapalin na povrchu a tudíž nehrozí tvorba kaluží ani plošné namrzání. Pro zajištění ještě vyšší bezpečnosti je vhodné u pochozích roštů zvolit protiskluzovou úpravu celého roštu, nebo alespoň nášlapných hran v případě kdy se jedná o schodišťové stupně.

Podlahové ocelové rošty? Kde všude můžete při stavbě uplatnit jejich výhody
Reklama

Díky zvoleným materiálům a povrchovým úpravám se podlahové ocelové rošty vyznačují velmi dlouhou životností a to i při vystavení nepříznivým povětrnostním podmínkám. Nejčastějším materiálem je ocel s povrchovou úpravou žárovým zinkováním, nebo nerez.

Požadavky na robustnost nosné konstrukce jsou výrazně menší než u jiných řešení, protože váha snížená konstrukčním řešením pásky je výrazně nižší než u plošně plných materiálů, ovšem současně při zachování nosnosti. Tato skutečnost také ulehčuje manipulaci při transportu i montáži. K montáži se dodávají speciálně určené spony, které jsou tvarovány dle zvoleného roštu a jejichž použití zvládne každý kutil či montér.

Ocelové podlahové rošty řeší i specifické a individuální požadavky

Kromě výše zmíněných předností ocelové rošty nabízí širokou škálu rozměrů, nosností, provedení a povrchových úprav, díky čemuž jsou vhodné i pro individuální požadavky a umožní vám realizovat své projekty.

Reklama

Kvalitní prodejce roštů vám dokáže spočítat přesné množství roštů a navrhnout jejich položení (kladečský plán) dle vašeho nákresu přímo na míru vašim představám a poradit s vhodným řešením i montáží. Díky elegantnímu a modernímu vzhledu se rošty v lisované verzi prosazují tam, kde je kladen důraz na design – u plotů, zábradlí, mříží, teras. Lisované podlahové rošty dokáží Vaší stavbě dodat moderní a neotřelý ráz.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Eshop-rosty.cz (2 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama