Jak vybrat správnou střešní krytinu?

Autor: Tondach.cz (2 příspěvky)
24. 6. 2013
0 komentářů
Jak vybrat správnou střešní krytinu?
Příspěvek stavebníka
Na trhu je řada materiálů střešních krytin, každý má své přednosti i nevýhody. Jak si vybrat tu správnou? Naše doporučení je jednoduché: zvolte si preferenční kritéria jako životnost, barevná stálost, záruka, kvalita, rychlost pokládky, cena atd. Seřaďte si vše do přehledné tabulky, vyberte vhodné kandidáty a osobně navštivte referenční stavby spokojených majitelů — vůbec nejlepší krytina je totiž ta, se kterou mají ostatní dobré zkušenosti!

Taška nebo plech?

To je zpravidla první otázka, kterou si asi položíte. Klasická pálená taška je odolná, barevně stálá a může zvyšovat tepelný komfort. Oproti tomu plechová krytina je ve srovnání s pálenou taškou lehčí a rychleji se pokládá. Záleží tedy na vašich osobních preferencích a konkrétní stavební situaci. Pokud je však konstrukce střechy dostatečně nosná, jednoznačně doporučujeme pálenou tašku. Proč?

Odolnost

Pálené tašky mají prokazatelně nejdelší životnost — takové střešní krytiny vydrží stovky let, i když jsou vystaveny nepříznivým povětrnostním podmínkám (např. orientace střechy na sever v horských oblastech, krupobití, kyselé deště atd.) Díky technologii pálení získávají tašky svou mechanickou pevnost, mrazuvzdornost a dlouhodobou trvanlivost.

Plechové krytiny jsou také velmi odolné, nicméně barva plechu s časem bledne a degraduje. Pálená taška vydrží díky speciálním povrchovým úpravám (engobování a glazování) barevně stálá a tedy odolná proti UV záření i po několik desetiletí.

Reklama

Přírodní materiály a ekologie

Dnes hodně aktuální téma je recyklovatelnost a energetická náročnost výroby stavebních materiálů. Pálená taška má v tomto opět trochu navrch. Je totiž vyrobena ze směsi hlíny a jílu a vypaluje se ekologickým zemním plynem — je tedy plně recyklovatelná. Na výrobu plechové krytiny se navíc spotřebuje více oxidu uhličitého a siřičitého .

Hlukový a tepelný komfort

Často se také setkáte s různými názory, že plech vede teplo a hluk dále do stavby. Není to tak úplně pravda, pokud je stavba dobře tepelně a hlukově odizolovaná. Nicméně robustnost a další vlastnosti pálené tašky výpočet tepelného a hlukového komfortu určitě zlepšují. Zvuk dopadajícího deště na sedlovou střechu z plechu bude zcela odlišný, než kdybychom použili pálenou tašku.

Pokládka svépomocí

Pokládka střešní krytiny je tím náročnější, čím členitější je samotný střešní prostor. V případě plechu i pálené tašky nedoporučujeme montáž svépomocí, zejména pak, pokud na střeše máte střešní okna, komínky, žlaby, vikýře atd. Lepší je střechu realizovat s partou zkušených řemeslníků nebo s profesionální firmou s dobrými referencemi. Navíc se na takovou montáž vztahuje záruka.

Reklama

Výběr správné střechy není snadný, ale pokud se povede, ušetří spoustu nákladů a času v budoucnu — proto se vyplatí vše dobře zvážit a nedělat náhlá rozhodnutí. S odborným výběrem střešní krytiny pro vaši konkrétní stavební situaci vám rádi pomůžeme. Neváhejte nás kontaktovat — jsme tu pro vás.  

Tondach ČR, s.r.o.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tondach.cz (2 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací