Jaký základní stavební materiál použít, zateplovat? - část 2.

Autor: Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
7. 2. 2013
0 komentářů
Jaký základní stavební materiál použít, zateplovat?  -  část 2.
Příspěvek stavebníka
Sendvičové stěny přinášejí do stavebních materiálů jakýsi kompromis mezi únosností a tepelnou izolací. Sendvičové stěny se dělí na různé typy podle umístění tepelné izolační vrstvy.

K sendvičovým stěnám s izolací na vnější straně řadíme například systém SENDWIX. Nosnou část v tomto případě představují vápenopískové cihly a tepelná izolace je zastoupena pěnovým polystyrénem nebo minerální vatou.

Velkou výhodou je v tomto případě dosažení minimálních tepelných ztrát při relativně malé tloušťce stěny. Na trhu jsou v současnosti vedle SENDWIXu dostupné ještě systémy Velox a Durisol, u kterých tvoří nosnou stěnu železobeton litý přímo na stavbě mezi dvě vrstvy, mezi vrstvu PS a cementopískovou desku uvnitř.

Pro zvýšení tepelné izolace jednovrstvých stěn je možné využít přídavné tepelné izolace, které nabízí například vnější tepelně izolační kontaktní zateplovací systém HELUZ.  

Reklama
Jaký základní stavební materiál použít, zateplovat?  -  část 2.

Méně obvyklé řešení je umístění tepelné izolace na vnitřní stěnu. Výrazně se v tomto případě snižuje možnost využití tepelných zisků ze slunečního záření. Z hlediska prostupu tepla ale nezáleží na tom, kde je izolace umístěna. Příkladem takových stavebních materiálů je systém stavění ze skořepinových betonových tvárnic.

Jelikož jsou tyto domy snadno a poměrně rychle vyhřáté, budou vhodné převážně pro lidi, kteří v nich tráví poměrně málo času.  

Reklama
Jaký základní stavební materiál použít, zateplovat?  -  část 2.

Dále následuje poměrně velká řada konstrukcí, které se dají zařadit mezi konstrukce s integrovanou tepelnou izolací. Ty spojují výhody jednovrstvé a sendvičové stěny. Z hlediska zdění a omítek je to konstrukce jednovrstvá.

Příkladem může být cihlený blok s integrovanou tepelnou izolací z minerální vlny. Díky silným stěnám mají tyto bloky lepší pevnost, z čehož vyplývá i nižší náchylnost k poškození. Oproti dutým cihlám umožňují díky součiniteli tepelné vodivosti λ = 0,08W/m.K snížit tloušťku stěny.

Reklama

Jako další příklad uvádíme poměrně často u nás používané pórobetonové bloky H+H Thermoblock s integrovanou 100 mm silnou izolací z fenolické pěny Kingspan Kooltherm. Ta má skvělé tepelné vlastnosti, ale má nízkou mechanickou odolnost. Tyto bloky jsou ideálním stavebním materiálem pro stavbu pasivních domů.  

Jaký základní stavební materiál použít, zateplovat?  -  část 2.

Ze stejné kategorie je další stavební prvek takzvaný zdící blok GT, který obsahuje dutiny vyplněné pěnovým polystyrenem. Součinitel prostupu tepla stěny je U = 0,150W/(m2.K) při tloušťce zdi 420 mm bez omítek.

Zateplení často dokáže snížit náklady za vytápění až o 50 %. Navíc jsou zateplovací systémy velmi variabilní, takže se tak každý dům vlastně stává originálem. Největších energetických  úspor lze dosáhnout zateplením obvodových stěn, střechy a použitím izolačních oken za doplnění domu řízenou výměnou vzduchu s rekuperací.

Díky zateplení se odstraní i nejčastější příčiny vzniku plísní, které jsou způsobovány kondenzací vodních par na vnitřních površích obvodových konstrukcí.  

Jaký základní stavební materiál použít, zateplovat?  -  část 2.

Nejčastější volbou izolačního materiálu v současnosti je pěnový polystyrén (EPS). Jeho největší výhodou jsou dobré technické a tepelně izolační vlastnosti.

Aniž by jakkoli změnil svůj tvar, lze jej využít i tam, kde je velmi vysoká relativní vlhkost. Má nízkou hmotnost, tvarovou přizpůsobivost a je zdravotně nezávadný, jeho obsah vytváří z 98 % vzduch.

Jaký základní stavební materiál použít, zateplovat?  -  část 2.

Článek "Jaký základní stavební materiál použít, zateplovat?" vznikl na základě přání stavebníka Tomáše Šrahůlka a Markéty Hlavinové, kteří požádali naši redaktorku Zuzku, aby o vhodných materiálech napsala. Pokud chcete i Vy dát Zuzce TIP na téma článku, které Vás zajímá, vyplňte formulář na této stránce.

Zuzana Bohdalová Foto: asb.sk, architectsjournal.co.uk, cms.esi.info, beta.durisolbuild.com, ccb.cz, stavebnictvoabyvanie-sk.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama