Krbová kamna a jejich výběr

Autor: Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
26. 11. 2012
2 komentáře
Krbová kamna a jejich výběr
Příspěvek stavebníka
Předtím, než se rozhodnete pro některý z typů krbových kamen, musíte vědět jaký tah má komín, jaký je průměr kouřovodu a  jak velký prostor budete kamny vytápět.

Je docela pravděpodobné, že pokud začnete doma topit krbovými kamny, vaše náklady na vytápění vašeho domu mohou být až poloviční. Krbovými kamny totiž můžete vytopit nejen místnost, kde se nacházejí, ale vzniklé teplo je dále možné rozvádět i do dalších místností.  

Krbová kamna a jejich výběr

V případě, že pomýšlíte na kamna jako na hlavní zdroj vytápění, pořiďte si taková, která mají  teplovodní výměník. Ta pak napojíte na teplovodní rozvod a můžete si užívat teplo.  Účinnější jsou kamna s terciálním vytápěním. Pomocí speciálních rozvodů je v nich veden předehřátý vzduch zpět do spalovacího prostoru. To přispívá k lepšímu spalování.

Reklama
Krbová kamna a jejich výběr

Kamna jsou již běžně k dostání v několika provedeních. Nejčastějšími variantami jsou krbová kamna s plechovým pláštěm anebo kamna s kachlovým obložením. Záleží nakonec už jen na vaší osobní volbě, zda vyberete kamna plechová kombinovaná se sklem, která lépe „sednou“ do modernějšího interiéru anebo vaše volba padne na klasická kachlová kamna, která dodají domu nádech útulna a spíše připomenou venkovskou nebo chalupářskou klasiku.  

Krbová kamna a jejich výběr
Reklama

Pro srovnání: kamna s plechovým pláštěm se rychleji rozpálí, což kachlovým kamnům může trvat o trochu déle, ale kachlová zase naakumulují teplo a budou sálat ještě dlouho poté, co  ohniště vyhasne.

Krbová kamna a jejich výběr

Při výběru taky myslete na to, že nový krb ve vašem domě bude nejen topidlem, ale bude zároveň i nejvýraznějším zařízením, které v určené místnosti bude. Do moderních interiérů jsou určeny především krbové sestavy. Jedná se vlastně o prostorově nenáročnou variantu.

Reklama
Krbová kamna a jejich výběr

Topidla se správně zvoleným výkonem by měla pracovat na cca 60 – 70 % svého normálního čili výrobcem uvedeného výkonu. Pokud je tedy používáme jako hlavní zdroj vytápění domu.

Krbová kamna a jejich výběr

Co se umístění týče, obecně platí, že krb by měl stát proti oknu nebo dveřím a pokud možno co nejdál od nich. U krbu je nutností zajistit dostatečně velký pochozí prostor.  Velice praktickou pomůckou pro vás může být takzvané postavení krbu na nečisto. Jedná se vlastně jen o atrapu stavby krbu v poměru 1:1, na kterou použijete třepa papírové krabice, abyste získali představu o tom, kolik místa krb zabere, jak bude velký, nebo naopak malý, zda zkrátka nebude někde zavazet.

Krbová kamna a jejich výběr

A na závěr jedno důležité upozornění. Uvnitř ohniště výše zmiňovaných krbových vložek dosahuje teplota až 500°C. Keramické sklo dvířek propustí tak asi 90% tepla ven do okolí. Z čehož vyplývá, že rozhodně nebudete moci umístit křesla do metrové vzdálenosti před krbem, jak často vidíme na nejrůznějších propagačních prospektech. S tímto faktem tedy rozhodně počítejte při rozmisťování nábytku v místnosti s krbem.   

Krbová kamna a jejich výběr

Zuzana Bohdalová Foto: bordelet.com, visoflora.com, carrelages.fr, moser-gmbh.ch, home-harmony.blogspot.com, deco-in.com, gite-levaldhamon.fr, simmengroup.ch, club.doctissimo.fr, archiexpo.fr, fireplacemantelsme.com.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama