Indukční varné desky jsou nejžádanější

Autor: Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Kategorie: kuchyně
2. 11. 2012
0 komentářů
Indukční varné desky jsou nejžádanější
Příspěvek stavebníka
Pokud už máte hrubou stavbu za sebou, určitě už začínáte uvažovat o vybavení domácnosti. K těm nejdůležitějším místnostem každého domu patří kuchyň a v kuchyni je zase nejdůležitější varné centrum. Místo, kde budou vznikat nejrůznější lahůdky, budete muset jednoho dne opatřit varným zařízením. Hitem číslo jedna jsou na trhu indukční varné desky.

O tom, že indukční varné desky jsou výkonné a úsporné není pochyb. Indukční varné desky se totiž zahřívají až o 60% rychleji než desky sklokeramické a spotřebovávají dokonce až o 40% méně energie.  Automaticky se vypnou, jakmile hrnec sundáte z varné zóny. Navíc hladký skleněný povrch fantasticky usnadňuje čištění varné desky. Indukce jsou nejmladším a zároveň nejrychleji se vyvíjejícím způsobem vaření.

Indukční varné desky jsou nejžádanější

Některé indukční desky nemají vymezené varné zóny, ty jsou vhodné pro takové domácnosti, kde se často vaří pro větší počet strávníků. Vařit na takovéto varné indukční desce můžete vlastně v jakkoli velké a jakkoli tvarované nádobě a tu navíc můžete položit na kteroukoli část plochy bez omezení jednotlivých zón. Můžete na nich totiž připravovat třeba ve velkém pekáči až 10 i více porcí naráz.

Reklama
Indukční varné desky jsou nejžádanější

U jiných indukcí najdete například možnost nastavení doby vaření třeba i na 9 hodin s následným automatickým vypnutím. Detekce zbytkového tepla anebo zámek ovládání pro bezpečí vašich dětí, to jsou další výhody z výčtu plusových bodů indukčních varných desek.  Snadné a rychlé ovládání, velké barevné displeje zobrazující intuitivní symboly, i taková je současná nabídka indukčních varných desek na našem trhu.

Kromě bezpečnostních kontrolek mají funkce udržení teploty hotového připraveného pokrmu, funkci rychlého ohřevu a ochranu chodu oproti změnám napětí. S indukcí je možné regulovat teplotu s přesností dokonce až na 1°C, což vám umožní například rozehřívání čokolády bez použití jinak nutné vodní lázně. Indukční varné desky mohou být vybaveny automatickými senzory udržující nastavenou teplotu a signálem ohlašují bod varu. Senzor také oznamuje, že je nádoba prázdná, pak automaticky vypne danou varnou plochu.

Reklama
Indukční varné desky jsou nejžádanější

Nevýhodou indukce je nutnost speciálního nádobí. Musí mít totiž feromagnetické dno. Jakmile tedy půjdete nakupovat nádobí vhodné pro indukci, vezměte si s sebou magnet, abyste dokázali rozlišit, zda se o takové dno jedná, či ne. U některých druhů nádobí to z označení na obalech není naprosto jednoznačné.

Pokud je použit obyčejný hrnec nebo malý rendlík, který nezabere dvě třetiny plochy, k zapnutí nedojde. Jako nevýhoda může být chápána nutnost třífázového elektrického připojení a příkonu 3x 400V. Obvyklých je pouze 230 V. Tento problém však může pomoci vyřešit indukční dvouplotýnka v kombinaci s jiným druhem ohřevu. K dostání jsou samozřejmě také čtyřzónové desky uzpůsobené na běžné napětí, ale jejich výběr je bohužel zatím omezený.

Reklama
Indukční varné desky jsou nejžádanější

Zuzana Bohdalová Foto: premierelectrics.co.uk, newsroom.electrolux.com, texient.com, ohlssons.be, consumer-blog.co.uk.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Zuzana Bohdalová (66 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama