Základový zemnič a betonování základů

Autor: Lado (5 příspěvků)
9. 6. 2024
0 komentářů
Základový zemnič a betonování základů
Příspěvek stavebníka

Po začištění základové spáry jsme se mohli vrhnout na další etapu.

Základový zemnič

Jakmile jsme skončili s čištěním základové spáry a spodní vodu jsme stáhli do skruží, přišla na řadu etapa pokládky základového zemniče. Základový zemnič tvoří páska FeZn 30x4 mm, a zemnící tyče zatlučené v místech svodů. Na hromosvod jsme si nechali zpracovat projekt, který definuje podzemní i nadzemní části a je jasně zakreslená uzemňovací páska a vývod pro rozvaděč.

Provedení základového zemniče

Pro výšku uzemňovací pásky nad dnem základové spáry jsme zvolili držáky pásky, které umístily pásek do potřebné výšky, tj. 10 cm, tak, aby beton obtekl pásku i ze spodní strany. Uzemňovací pásky se spojují svorkami typu: Páska-Páska a v místech vývodů pro svody ze střechy a pro vývody k rozvaděči se k pásce připojuje drát FeZn 10 mm svorkami typu: Páska-Drát.

V místech spojů jsme vždy dali 2 svorky a ještě mi pásky k sobě svařil kamarád, tyto spoje jsem ještě zatepla natřel gumo asfaltem kvůli protikorozní ochraně, stejně tak jsem natřel všechny spoje, kde jsou svorky. Poslední úkon je natavení smršťovací bužírky jako protikorozní ochrana. Princip spočívá v ošetření přechodů: beton-hlína a hlína-povrch. V těchto místech hrozí největší riziko, že drát "uhnije" z důvodu působení vlhkosti.

Šalování a betonáž základů

Když jsme měli hotovou uzemňovací soustavu, vrhli jsme se na šalování základů. Kde byly základové pasy v potřebné hloubce, tam se šalovat nemuselo. Protože máme vedle domu sklep, musely se provést dle projektu základové schody, tj. odstupňovat základy do potřebné hloubky sklepa. Dle projektu byly tyto schody čtyři ze dvou stran.

Kvůli pracnosti jsme je zredukovali na dva na každé straně. Základové schody a pasy sklepa se již musely šalovat. Díky šikovným zedníkům se vše podařilo na jedničku. Poté jsme již všechno bednění dostatečně zapřeli a mohli se vrhnout na vlastní betonáž. Do základů jsme nakonec spotřebovali 35m3 betonu s označením C16/20. Vše dobře dopadlo, nic nepovolilo a druhý den jsme již mohli bednění odšalovat a beton kropit.

Reklama
Základový zemnič a betonování základůZákladový zemnič a betonování základůZákladový zemnič a betonování základů

Náklady

Název položkyCena
pumpa na čerpání betonové směsi
16 577 Kč
betonová směs C16/20 - 35 m3
114 396 Kč
Smršťovací bužírky
550 Kč
Materiál hromosvod
15 000 Kč
Projekt hromosvod
6 000 Kč
Celkem152 523 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací