Ztracené bednění - když přiloží ruku k dílu téměř celá rodina

Autor: Petr a Ilona (17 příspěvků)
13. 6. 2024
0 komentářů
Ztracené bednění - když přiloží ruku k dílu téměř celá rodina
Příspěvek stavebníka
Jak jsme za víkend postavili základ na desku.

Stavba ztraceného bednění a armování

O tři dny později se hned ráno scházíme na pozemku v hojném počtu a začínáme si chystat potřebné nářadí. Čekají nás tři šáry bednění a doufáme, že to stihneme za víkend. Od geodetky máme vyznačené rohy domu, pokládáme rohové bednění a natahujeme provázek. Každý má svoji roli, někdo roznáší bednění po stranách, někdo dořezává, někdo bednění umisťuje.

Ani se nenadějeme a první řada je hotová. Přichází na řadu čtyř metrové roxory o průměru 10mm, které prokládáme pečlivě každou vrstvou bednění. Vždy dáváme dva vedle sebe. V rozích křížíme tak, aby byly roxory z pravé strany vždy provázány s těmi ze strany levé. Bereme drátky a začínáme vázat roxory navzájem k sobě a takto pokračujeme dál a dál. 

Ztracené bednění - když přiloží ruku k dílu téměř celá rodina

Doporučujeme si rozvozit bednění kolem desky, práce je takto rychlejší.

Reklama

Je čas si trochu odpočinout

Je hotová asi 1/2 celé desky a blíží se večer. Uklízíme nářadí a jdeme si odpočinout. Za pár dní máme s manželem narozeniny a tak večer ještě trochu oslavujeme s celou rodinou a jsme vděční, že nám všichni pomohli. 

Hned v neděli pokračujeme

Hned další den ráno se znovu potkáváme na pozemku, už sice v menším počtu, ale veškeré bednění máme nachystané přímo u desky a tak to nevadí. Tam, kde jsme skončili včera, pokračujeme dnes. Za ty dva dny už nám přijde, že v tom máme docela cvik. Jsou asi 4 hodiny odpoledne a my se blížíme ke konci. Ještě vkládáme širší KG trubku na prostup odpadů, které budou procházet bedněním.

Poslední dodělávky, vše důkladně nafotit, natočit dronem, ať máme památku, poklidit vercajk a jdeme si domů odpočinout. Jsme pyšní, že máme za víkend hotovo. Za pár dní nás čeká zase betonování, tentokrát ztraceného bednění. 

Ztracené bednění - když přiloží ruku k dílu téměř celá rodinaZtracené bednění - když přiloží ruku k dílu téměř celá rodina
Reklama

A už zase betonujeme

Je středa, přesně týden od betonování pasů a my už se chystáme na betonování ztracenka. To je rychlost, to jsme ani nečekali. Domlouváme na pomoc taťku a ve středu dopoledne už čekáme na pumpu s betonem. Pan řidič má trochu zpoždění a tak ještě stíháme pokropit bednění vodou, prý to pak spolu lépe funguje.

Pumpa přijíždí a my jdeme na to. Chystáme si ponorný vibrátor, který jsme si vypůjčili, ale po první zkoušce zjišťujeme, že ho ani nepotřebujeme a tak ho zase odkládáme a zvládáme to i bez něj. Vyhozená pětistovka, ale chybami se člověk učí.  Práce je to hezká a za asi hodinku máme hotovo. Celkově spotřebováno 11m3 betonu. A protože máme dovolenou a ještě celé odpoledne před sebou, jedeme koupit KG trubky na odpady, bereme všeho raději víc, přebytky můžeme vrátit.

Ztracené bednění - když přiloží ruku k dílu téměř celá rodina

Na betonování ztraceného bednění stačí dva pracanti. Jeden dává beton, druhý upravuje lžící. My jsme byli 3 a pro mě nakonec práce nebyla.

Reklama

Náklady

Název položkyCena
Vyjmutí ze ZPF
30 000 Kč
Ztracené bednění
40 000 Kč
KG trubky
8 000 Kč
Beton 11m3
22 500 Kč
Nářadí
500 Kč
Roxory
35 000 Kč
Ponorný vibrátor
500 Kč
Celkem136 500 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Petr a Ilona
Petr a Ilona (17 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací