Voda ze studny mě zachránila

Autor: Stavebnice (6 příspěvků)
Kategorie: Vrt, studna
12. 6. 2024
0 komentářů
Voda ze studny mě zachránila
Příspěvek stavebníka
Nemít studnu, tak jsem namydlená. Jak jsem obnovovala pramen.

Historická pumpa

Studna byla součástí parcely kterou jsem koupila. V betonovém zákrytu byla nainstalovaná klasická železná pumpa, ale nebyla funkční. Věděla jsem, že na výstavbu, třeba na namíchání zakládací malty nebo na zalévání betonu padne hodně vody, a tak jsem pátrala, jak studnu zprovoznit.

Zkoušela jsem se dívat, jestli je tam voda, a kupodivu byla. Koupila jsem čerpadlo a vodu začala čerpat. Byla špinavá, zatuchlá a moc jí tam tedy nebylo. Byla jsem zklamaná a koupila jsem si IBC na vodu s tím, že si budu muset při nejhorším vodu přivézt. Vzdávat se mi to ale nechtělo.

Uspaný pramen

Zjišťovala jsem tedy dál, na internetu přečetla spoustu mouder a ptala se známých. Všichni mluvili o strženém pramenu. Na internetu byla spousta firem, které čištění studní prováděli, ale to by stálo majlant, a pokud je pramen opravdu stržený nebo vyschlý, nechtělo se mi do toho nyní investovat. Potřebovala jsem řešení, které by bylo dostupnější. A našlo se!

Pomohla mi náhoda, kolem chodíval starší pán v modrákách. Od pohledu ho znám, pomáhá stavět synovi dům nedaleko ode mě. Šel okolo a viděl, jak koukám do té studny... Jako husa do flašky.
Zastavil se a chvíli na mě koukal. Pozdravili jsme se, chvíli si povídali a pak mu to nedalo a povídá: "Víte paní, já už jsem teď v důchodu, ale celý život jsem vrtal studny. Co s tím máte?"

Díky tomuto pánovi jsme zjistili, že je pramen "uspaný". To znamená, že vydatnost pramenu je závislá na jeho čerpání. Bylo mi tedy doporučeno počkat, až studna zase doteče a opět vodu vyčerpat. Bylo to tak. Pravidelným čerpáním se pramen obnovil a studna tedy bude dále sloužit.

Jelikož se voda ze studny ale do stavebních směsí moc nedoporučuje, udělala jsem rošádu se sousedem z druhé strany pozemku. Čerpala jsem vodu pro něj na zalévání a on mi za to jednou za čas napustil IBC z řádu.

Ve studni bylo najednou tolik vody, že jsem ji čerpala i svým známým zahrádkářům, kteří mají nedaleko záhony. Jakmile bude stavba hotová, nechám udělat rozbor a studnu revitalizuji. Chtěla bych vodu ze studny používat minimálně na splachování a když bude dobrá, tak i na praní.

Studna nebo vrt v okolí

Od roku 1955 je ke stavbě vrtů a studní potřebné stavební povolení. Kdyby tedy chtěl studnu nebo vrt někdo v okolí, musel by si zajistit hydrogeologický posudek. Hydrogeolog má za úkol do zprávy pro stavební úřad uvést, zda je místo vhodné. Na rozdíl od proutkaře tedy musí brát v úvahu i ostatní vrty a studny, aby nezapříčinila tato stavba stržení pramene v jeho blízkosti.

Stavební povolení na studnu aktuálně stojí 300 Kč. Se změnou stavebního zákona si ale každý zájemce připlatí, a to dost. Stavební povolení na vrt nebo studnu bude od 1.7.2024 stát 10 000 Kč.

To ale stále není nic proti ceně stavby studny nebo vrtu. Jen hydrogeologický posudek a projekt na studnu/vrt Vás vyjde na cca 20 tisíc. Dále již zmíněný poplatek stavebnímu úřadu 10 tisíc. Cena vrtané studny se pohybuje kolem 2,5 až 3 tisíc za bm. Hloubka 15m Vás tak může vyjít i na 45 tisíc korun. A k tomu počítejte ještě s rozbory a zařízením pro čerpání vody.
Částka se tak šplhá k bezmála 100 tisícům.

Je tedy asi dobré si sednout ke stolu a zjistit si návratnost dle ceny vody, počtu osob apod.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Stavebnice
Stavebnice (6 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací