Rozhovor se stavebníkem Ondřejem: Stavba mě stála hrozné nervy, zejména při dokončování

Autor: Tereza Malinová (redakce) (31 příspěvků)
7. 6. 2024
0 komentářů
Rozhovor se stavebníkem Ondřejem: Stavba mě stála hrozné nervy, zejména při dokončování
Příspěvek stavebníka

Protože stavebník Ondřej má pozemek v ochranném pásmu Českých drah, musel se vypořádat s řadou nařízení, která protahovala stavební povolení. Naštěstí jej získal do roka od rozhodnutí stavět. Bungalov byl hotový za dva roky od kopnutí do země. Zejména při dokončování stavby zažil Ondřej horké chvilky. Jaké? To se dočtete v dalším rozhovoru.

Pozemek v ochranném pásmu železniční dráhy

Pozemek nedaleko Kolína jsme dostali od rodičů. Původně na něm byl ovocný sad. Vzhledem k tomu, že pozemek leží v ochranném pásmu Českých drah, museli jsme se vypořádat se Správou železnic, zejména s řadou jejich nařízení.

Kvůli velké hlukové zátěži nám předepsali rekuperaci, máme speciální akustická okna, která měla být směrem k dráze neotevíratelná, ale tento požadavek jsem zavrhnul. Jednání s těmito institucemi nebylo jednoduché, díky tomu se protahovalo i stavební povolení.

Představte prosím svůj dům

Dům je postavený kvůli hluku z cihel Porotherm 25 a je zateplen 20cm vatou, zastavěná plocha bungalovu činí 180 m2. Původně jsme plánovali plynový kotel, ale když začala válka na Ukrajině, rozhodli jsme se pro tepelné čerpadlo a podlahové vytápění voda vzduch. Začali jsme stavět v dubnu roku 2021 v srpnu 2023 jsme se stěhovali.

S manželkou jsme oba vyrůstali na vesnici. Na život v rodinném domě jsme byli zvyklí. Když jsme se poznali tak jsme se z finančních důvodů nastěhovali do bytu, ale po Covidu nám v něm s dětmi začalo být těsno. Toužili jsme po životu v domě.

Rozhovor se stavebníkem Ondřejem: Stavba mě stála hrozné nervy, zejména při dokončování Rozhovor se stavebníkem Ondřejem: Stavba mě stála hrozné nervy, zejména při dokončování
Reklama

Od rozhodnutí stavět až po povolení za jeden rok

Náš pozemek je v zástavbě, takže jsme omezení nejen železniční dráhou ale i sousedy. Našel jsem si typový projekt, který odpovídal naší představě. Výhled jsme chtěli jen na dvě strany, ze zbylých dvou stran jsme obklopeni domy. Takže z této orientace jsme vycházeli. Projekt domu jsme si upravili podle svého a kontaktovali projektanty. 

Rozhodnutí stavět i tvorba projektu šla rychle, horší to však bylo se stavební povolením. Zejména komunikace s Českými dráhami vše prodlužovala, takže na stavební povolení jsme čekali asi tři čtvrtě roku. Celý proces od rozhodnutí stavět trval asi rok.

Od věnce už svépomocí

Základovou desku a hrubou stavbu po věnec udělala firma. Vazníky také přivezla firma, ale záklop střechy, laťování i pokládku tašek jsme dělali už svépomocí.  Veškeré rozvody v domě, včetně rozvodů rekuperace a sádrokartony jsme zvládli taktéž svépomocí. Na stavbě mi po celou dobu pomáhal táta.

Rozhovor se stavebníkem Ondřejem: Stavba mě stála hrozné nervy, zejména při dokončování Rozhovor se stavebníkem Ondřejem: Stavba mě stála hrozné nervy, zejména při dokončování
Reklama

Informace jsem čerpal z tátových zkušeností

Táta rekonstruoval svůj dům, takže jsme hodně vycházeli z jeho zkušeností. Další informace jsem měl od kamarádů a z internetu. Na stavbě jsme pracovali po víkendech, svátcích a dovolených.

Nejnáročnější byla střecha, podlahové topení šlo bez problémů

Mezi nejtěžší činnosti na domě patřila určitě střecha, zejména dořezávání tašek a hřebeny. Dodělání střechy se přehouplo na polovinu listopadu, bylo to už trochu zoufalé, ale vydrželi jsme. Informace, jak na laťování jsem si našel z části na webu Svépomocí.cz a pak od pokrývačů, se kterými se setkávám v práci. Stavím vysílače pro internet.

Podlahové topení šlo dobře a rychle i vzhledem k cenovým nabídkám, které jsme dostali od firem. Byli jsme překvapení, jak šla pokládka bez problémů. Hlavně, že podlahovka funguje.

Rozhovor se stavebníkem Ondřejem: Stavba mě stála hrozné nervy, zejména při dokončování
Reklama

Na stavbě se podílela celá rodina

Jsem pyšný na to, že jsme to dotáhli do konce. Rodina je spokojená, postavili jsme si bydlení svýma rukama a když jsou oni spokojení, tak jsem i já v pohodě. Máme kde bydlet.

Chtěl bych poděkovat tátovi a celé rodině. Pomáhala i manželka, sestra nebo babičky zase hlídaly děti. Když jsme dělali střechu tak tu byla celá rodina, udělal se řetěz a tašky se házely na střechu. Naštěstí je nás hodně. Největší zásluhu má ovšem táta.

Člověk musí mít do stavby chuť

Nejdůležitější na stavbě domu jsou pevné nervy. Já nejsem úplně trpělivý člověk, ale naštěstí otec je takový kliďas a perfekcionalista, takže jsme se na stavbě dobře doplňovali. Samozřejmě ale byly dny, kdy jsme si na stavbě řekli, že dneska to nemá cenu a radši jsme šli domů, protože bychom udělali víc škody než užitku.

Když má člověk chuť, tak toho zvládne udělat hodně, ale když to zrovna nejde, tak to nejde. Stavěli jsme převážně o víkendech, svátcích a dovolených. Dva roky šla rodina stranou, na druhou stranu jsme ušetřili asi tak 3 miliony korun.

Rozpočet jsme překročili o půl milionu

Byli jsme omezení financemi, protože jsme měli hypotéku již na byt a manželka byla už na mateřské. Chtěl jsem se vejít do 3,5 milionu s tím, že pozemek byl darovaný. Úplně jsme se do tohoto rozpočtu nevešli, nyní jsme někde kolem 4 milionů, ale jsem spokojený vzhledem k tomu, jak je dům postavený a vzhledem technologiím, které jsou na domě použity.

Rozhovor se stavebníkem Ondřejem: Stavba mě stála hrozné nervy, zejména při dokončování

Na domě bych nic neměnil

Přemýšlel jsem nad tím, zda bych na domě něco změnil, ale nic mě nenapadlo. Jsme spokojení. Je to dané tím, že si to člověk dělá pro sebe a podle sebe. Původně jsem chtěl víc modernější dům, třeba s jednospádovou střechou nebo se zelenou střechou, ale s tím nesouhlasila obec s tím, že se toto do staré zástavby nehodí.

Příprava na chytrou domácnost

Mám přípravu na chytrou domácnost. Vzhledem k tomu, že dělám do internetů, tak máme datové rozvody v nadstandardní úrovni. V každé místnosti jsou datové zásuvky, počítám, že děti v pubertě budou chtít televizi v pokoji. Na kamery kolem domu mám také připraveno.

Zabezpečovací systém v domě je bezdrátový - čidla jsou spojená s centrálou bezdrátově. Což je trochu navzdory trendu, ale máme to již přes rok a funguje to bez problémů a cenově je to někde jinde než ta drátová. Kdykoli se čidla dají ze zdí sundat či předělat bez bourání atd.

Rozhovor se stavebníkem Ondřejem: Stavba mě stála hrozné nervy, zejména při dokončování

Nervy hlavně při finiši: kratší sprchový kout nebo linka v jiném odstínu

Jestli bych šel do stavby znovu? Ale asi jo, kdyby děti jednou chtěly pomoci. Stavba mě ale stála hrozné nervy, hlavně při finiši. I slzička ukápla, když přišel sprchový kout, který byl o 5 cm kratší. Podlaha a dlažba už byla vyspádovaná. Naštěstí se prodávají lišty, kterými se dá délka sprchového koutu nastavit. To mi poradil kamarád. V tu chvílí to byla ale poslední kapka.

Další silný okamžik nastal, když nám přivezli kuchyňskou linku v jiném odstínu. Přišel jsem z práce a linka už byla skoro namontovaná. No tak jsme ji vrátili. A také nám na střechu chyběly dvě palety tašek. To bylo také veselé, ale je to již naštěstí za námi.

Plány na dodělání domu a zahrady mám na deset let dopředu

Dům máme natažený v lepidle, takže nás čeká fasáda. V nejbližší době plánuji dodělat terasu, hromosvod a nádrž na dešťovou vodu. A pak samozřejmě zahrada, garážové stání a spousta věcí v horizontu dalších deseti let. 😊

Řemeslníky do domu již jen s doporučením

Lidem, kteří stojí na počátku své stavby bych vzkázal, ať si to udělají podle sebe, nenechají si do stavby kecat od ostatních. Ať se drží svého plánu, dělají to pro sebe. Lepší zkazit si to podle svého než podle toho, jak říkají ostatní. Řemeslníky bych vybíral po zkušenostech z doporučení a z ověřených lidí. Asi bych už nyní nedal peníze nikomu, koho neznám.

Děkujeme Ondřejovi za rozhovor a přejeme celé rodině, ať se jim dobře bydlí.

Máte postaveno? Udělejte s námi rozhovor o své stavbě, napište na email Tereza@svepomoci.cz!

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová (redakce) (31 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací