Razítka v CHKO

Autor: Stavebnice (6 příspěvků)
10. 6. 2024
0 komentářů
Razítka v CHKO
Příspěvek stavebníka
Stavení povolení je jako sportovní utkání. Nesmí se podcenit příprava.

Jak se vyhnout bojům s kulatým razítkem

V minulém článku o projektu domu jsem chválila svého projektanta a budu v tom pokračovat dál. V ceně projektu mi nabídl vyřízení stavebního povolení. Byla to ta nejlepší věc, kterou jsem mohla udělat. A nyní to samé doporučuji Vám! Je ještě mnoho věcí, které si budete muset obstarat sami. Jsme stále na začátku příběhu stavby domu svépomocí a opravdu je dobré využít každé příležitosti, jak si od některých starostí odlehčit.

Protože pracuji ve stavebnictví již nějaký ten rok, vím kolik lidí se potýká s problémy se stavebním povolením. A úspěšná žádost o stavební povolení začíná u samého vyhotovení projektu RD.

Jak jsem již předeslala, je nutné do projektu zahrnout všechny podstatné požadavky, které si stavební úřad dané obce nárokuje. U mne to obsahovalo i správu CHKO, která se také k projektu vyjadřuje. Jelikož jsem na pomezí takzvané první a druhé zóny ochranného pásma, potřebuji výjimku ze zákazu provádět, umisťovat a povolovat nové stavby na území I. zóny. Nadto stavební činnost je dle judikatury tzv. intenzivní technologií a zákaz intenzivních technologií se týká jak I., tak i II. zóny (tzn. budu zde potřebovat výjimky na oba tyto zákazy).

Před realizací projektu jsem tedy zjišťovala jak může můj dům vypadat, tzn. co vše si stavební úřad a CHKO podmiňují.

Regule

První důležitá podmínka, kterou si nastavuje každá obec sama je určité procento zastavitelnosti stavebního pozemku. U mě to bylo maximálně 30% plochy parcely. Ta moje má přes 1200 m2, a tak bych mohla využít cca 360 m2 pro stavbu domu, což je úplný nesmysl. Vzhledem k tomu, že stavím na patro, stačilo mi 80 m2 (cca 7% plochy).

Dále mě zajímal tvar domu. Ano, složitější půdorys než je stavba tvaru L nelze v této části postavit. Nepřipouští se tedy ani výklenek, a to ať je půdorys tvaru T nebo jej chcete umístit jako zdvojený roh.

Střecha má hned několik specifikací, a to:
Sklon 40% s minimální odchylkou (rozumíte, že stavět zde bungalov je naprostý nesmysl). Plochá střecha je zde pro RD úplné tabu (v historické zástavbě ale několik takových domů najdeme), ale třeba na garáži ji povolí.
Vikýř může být pouze pultový, se složitějším tvarem nepochodíte. Také nesmí být příliš velký.
Barva střechy může být v odstínech červené a hnědé.
Typ krytiny - pálená nebo betonová taška. Občas se ale nějaké výjimky povolí.

Barva fasády. Musí bít ve světlých tónech. Na obložení štítu dřevem se třeba moc nadšeně netvářili.

Jsme v CHKO, ale splaškovou kanalizaci obec nemá (nejsou na ni peníze, přitom již byla v plánu před 30ti lety, když dům kolaudoval můj táta), pouze dešťovou na kterou se mohu připojit z ČOV. Jímku na vyvážení Vám tu ale nikdo nepovolí a ani vsak z přepadu ČOV.

Zvláštní péče o vzhled je věnována i plotům. Tady totiž nesmíte postavit betonový panelový plot jak je nyní zvykem. Vztahuje se na něj tedy alespoň z 40% využít dřevo, plast nebo kov.

Snad jsem nic neopomněla, ale myslím že už tak je toho dost, a hlavně to nikomu nepomůže, protože to má každá obec jinak. Hlavní je zjistit všechny regule a vyvarovat se jim při zhotovení projektu.

Souhlasy

Jediné, co jsem si chtěla vyřídit sama byly souhlasy sousedů. Za prvé proto, aby bylo možné navázat dobré sousedské vztahy. A za druhé proto, abych popřípadě věděla, čeho se vyvarovat, nebo zda mají v budoucnu něco v plánu i sousedi.

Parcela vpravo je zatím opuštěná zahrada jako byla ta moje a její majitel ji tak prozatím chce ponechat. Chvíli to ale vypadalo, že mi projekt nepodepíše. Byl skeptický, mrzutý a chtěl sepisovat smlouvu o společném využití sjezdu, apod.(nevím ani k čemu, každý máme svůj). Nakonec jsme se ale domluvili. Pochopil, že jsem v této obci vyrostla a chci jen někde tady zapustit kořeny a žít si to svoje.

Vlevo mám sousedy se kterými jsem si padla do oka, tak to snad vydrží a budeme se tu spolu mít fajn. Zbytek okolních pozemků patří městu.

Reklama

Den D

Bylo srpnové odpoledne roku 2021. Volá mi projektant a s nadšením v hlase mi oznamuje: Můžete si objednat bagristu!

Nevěřila jsem svým uším. Stavební povolení trvalo asi 3 měsíce od podání. Žádost vrátili pouze jednou s tím, že od změny stavebního zákona musím mít sólo projekt na ČOV.

Moji přátelé čekali na povolení 8 měsíců, a to byla rekonsturkce. A další známí řešili povolení pro výstavbu téměř jeden a půl roku.

Vyplatilo se to! Poctivé přípravy a dotazování se předem přineslo své ovoce!

Moje doporučení tedy zní: Najděte si někoho, kdo má se schvalováním staveb ve vaší obci zkušenosti. Existují i firmy, které se povolováním staveb zabývají. Nejčastěji tuto nabídku naleznete u firem zabývajících se typovými projekty domů.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Stavebnice
Stavebnice (6 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací