Domov na papíře

Autor: Stavebnice (6 příspěvků)
Kategorie: Projekt domu
5. 6. 2024
0 komentářů
Domov na papíře
Příspěvek stavebníka
Čekala jsem celkem 7 roků na pozemek. Domek jsem tedy měla možnost řádně promyslet. A snad se i povedlo, ale to samozřejmě zjistím, až užíváním.

Projektant - chlapík s úsměvem od ucha k uchu

Jsem člověk, který má rád doporučení, vždy se mi zatím osvědčilo. Pana inženýra jsem na jedno z takových doporučení oslovila a udělala jsem tu nejlepší věc kterou mohla. Naše první setkání proběhlo v srpnu 2020. Setkali jsme se na stavební parcele. Strávili jsme tam spolu asi hodinu a půl a hodně se nasmáli. Pochopila jsem, že naše spolupráce bude to pravé ořechové a ještě ten den jsme si spolu plácli.

Další schůzka proběhla v kanceláři, kde jsme probrali první nákresy. Ty byly hotové a u mě v emailové schránce asi za týden od prvního setkání. Moje čmáranice ve čtverečkovaném sešitu již měly podobu opravdového projektu a já byla nadšená. Dokonce jsem dostala pochvalu, že jsem měla vše nakresleno docela v měřítku, a tak prý stačilo mou kresbu jen "okótovat". Vím ale, že to tak jednoduché určitě nebylo. Výsledek byl ale přesně podle mých představ, a to mě podruhé utvrdilo v tom, že jsem oslovila člověka který nejen rozumí tomu co dělá, ale i mě.

Pan projektant byl nadšený, že po všech těch moderních bungalovech bude zase dělat trošku něco jiného. Takovou pohádkovou chaloupku s malými okny, polovalbovou střechou a obytným podkrovím. Nebude chybět přiznaný trámový strop a kachlová kamna. Ale zbytek domu bude moderní.

Mimo to, že moje představy a plány dokázal přesně vystihnout, nabídl mi i možnost vyřízení stavebního povolení. To bylo super, protože můj stavební pozemek se nachází v chráněné krajinné oblasti a musím tak splňovat spoustu požadavků.

Regule

Vím že, v každé obci se najde pár regulí, které upravují vzhled nově vznikající zástavby. Tady se jich ale sešlo opravdu hodně. Většinu z nich jsem si zjistila předem, ale některé mě překvapily. Pana projektanta ale ne, má s touto oblastí hromadu zkušeností, a tak jsme věděli jak se většině zákazů vyhnout nebo se jim přizpůsobit.

Protože jsem byla poslední stavební pozemek v uliční řadě a ještě jsem se jí dosti vymykala, spoléhali jsme na to, že dům bude moci směřovat štítem k příjezdové cestě. Z druhé strany obce to tak povolili, a tak jsme v tom neviděli problém, ale byl. S domem jsme tedy různě pootáčeli a prohazovali zrcadlově strany, až nám vyšla smířlivá varianta, kdy většina obytných místností směřuje do zahrady.

Rozvržení místností se trošku změnilo od mého původního návrhu, ale zkoušela jsem si představit různé situace abych zjistila zda mi to vyhovuje (přijdu domů s nákupem, přijdu mokrá a špinavá ze zahrady, pustím domů špinavého psa, přijde malá/velká návštěva, úklid, Vánoce apod.). Už tehdy mi ale bylo jasné, že spoustu nedostatků zjistím, až budu dům skutečně užívat.

K dalším regulím se dostaneme v článku o vyřízení stavebního povolení. Věřte, že málo jich není, ale spoustě jsem se díky variantě domu "vesnického" typu vyhnula. Nejdůležitější tedy bylo, všechny tyto pokyny zjistit a snažit se jim vyhnout ještě před podáním žádosti o stavební povolení.

Náklady

Název položkyCena
Projekt
80 000 Kč
Celkem80 000 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Stavebnice
Stavebnice (6 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací