Dům musí fungovat jako smysluplný celek, kde není prostor na chyby

Autor: Tereza Malinová (redakce) (31 příspěvků)
29. 5. 2024
0 komentářů
Dům musí fungovat jako smysluplný celek, kde není prostor na chyby
Redakční článek

Výběr stavebních materiálů a postupů patří mezi jedny z prvních velkých rozhodnutí, které musí každý stavebník na počátku stavby udělat. Tato rozhodnutí jsou klíčová, protože zásadně ovlivní následné fungování budovy, její energetickou úspornost a životnost. Odborníci doporučují plánovat stavbu domu komplexně, vybírat ucelený stavební systém, který usnadní práci a díky němuž bude dům fungovat jako smysluplný celek.

Plánujte svůj dům komplexně

S rostoucím důrazem na energetickou náročnost budov cílí snad každý stavebník na dům s nízkou energetickou náročností, s minimálními nároky na údržbu a ekonomickou efektivitou. Kvalitní obálka budovy zajistí, že nebudete muset investovat později do technologií na snížení energetické náročnosti budovy.

Přistupujte proto již před samotnou realizací k domu komplexně – dívejte se na jednotlivé prvky hrubé stavby (cihly, překlady, stropy atd.) jako na provázané komponenty, které dohromady vytváří fungující celek a vybírejte ucelený stavební systém.

Pokud dům funguje jako smysluplný celek, mizí prostor pro chyby

V případě, kdy jsou všechny části konstrukce hrubé stavby propojeny, usnadníte si celkovou výstavbu a vytvoříte smysluplně fungující celek, ve kterém není prostor pro slabá místa ani stavební chyby.

Volba stavebních komponentů od jednoho výrobce umožní, že do sebe jednotlivé části konstrukce zapadanou jako stavebnice, což vám velmi usnadní práci na stavbě a v konečném důsledku ušetří čas i náklady na stavbu.

Tento přístup ke stavbě doporučuje iniciativa Smysluplný celek od společnosti HELUZ. Ta se opírá o čtyři zásadní pilíře.

Provázanost komponentů hrubé stavby hraje prim

První zásadou je provázanost jednotlivých komponentů hrubé stavby, ať se již jedná o cihly, žaluziové překlady, malty, komínové komplety a v neposlední řadě stropy či o střechu. Tyto komponenty dohromady vytváří kompaktní celek budovy.

Reklama
Dům musí fungovat jako smysluplný celek, kde není prostor na chybyDům musí fungovat jako smysluplný celek, kde není prostor na chyby

Nezáleží jen a pouze na parametrech tepelné izolace a akumulace obvodového zdiva, prakticky stejně důležitá je také volba stropní a střešní konstrukce, či doplňkových cihel.

Podstatný prvek tvoří i nadokenní překlady, jež umožňují integraci stínící techniky bez tepelných mostů. Klíčový význam má pečlivě vytvořená a kvalitně navázaná kombinace masivní (těžké) stropní konstrukce s konstrukcí obvodového zdiva.

Reklama

Stavební systém od jednoho výrobce má řadu výhod

Se stavebním systémem HELUZ je možné postavit celou hrubou stavbu a vytvořit kompaktní konstrukci domu. Dům postavený jednotným systémem má řadu výhod.

Budova postavená ze stavebních komponentů jednoho výrobce dosahuje lepších tepelněizolačních parametrů. Díky kompletnosti stavebního systému je zajištěna eliminace tepelných mostů a jednoduchá realizace detailů na stavbě. Předchází se chybám a následným poruchám konstrukce, jejichž odstranění bývá složité a finančně náročné.“

Ve standardu pasivního domu i bez zateplení

Základním prvkem komplexního stavebního systému HELUZ je obvodové zdivo. Cihla HELUZ prošla vývojem a dnes nabízí možnost stavět domy s téměř nulovou spotřebou energie bez dodatečného zateplování. Čím více ubývá kroků na stavbě, tím se také snižuje možnost chybovat. Přesto s jednovrstvou konstrukcí HELUZ snadno dosáhnete výsledku v podobě nízkoenergetického i pasivního domu.

Reklama

Jednovrstvá konstrukce je méně náchylná na hromadění vlhkosti, tvorbu plísní a má nižší tepelnou vodivost. Rovněž je třeba vzít v potaz, že životnost izolantu je podstatně kratší než životnost cihly. Zateplovací systém musíte po určité době vyměnit.

Co tvoří kompletní stavební systém HELUZ:

1) Obvodové zdivo

2) Doplňkové cihly

3) Akustické cihly

4) Cihly pro vnitřní nosné i nenosné příčky

5) Překlady nosné, nenosné a překlady pro integrovanou stínící techniku

6) Stropy a střechy

7) Komíny

+ moderní malty nebo lepidla

Dům musí fungovat jako smysluplný celek, kde není prostor na chyby

Kumulace užitných vlastností - v jednotě je síla

Využitím stavebního systému HELUZ na celou hrubou stavbu získáte také kumulaci jeho užitných vlastností. Nejde přitom jen o tepelněizolační vlastnosti, ale také o tepelnou akumulaci, tepelnou setrvačnost, vzduchovou neprůzvučnost a životnost a mechanickou odolnost. Tato vzácná kombinace vlastností se nachází pouze v cihelném materiálu a představuje druhý pilíř iniciativy Smysluplného celku.

Služby pro stavebníky během stavby

Třetí částí, která vytváří fungující celek, představují služby, které uleví od starostí a jsou k dispozici pro svépomocné stavebníky. V nabídce je řada možností od výpočtů (PENB, PBŘ), až po praktickou pomoc jako jsou technické konzultace přímo na stavbě, pomoc při založení stavby apod. Služby HELUZ můžete využít také, když potřebujete zjistit spotřebu stavebního materiálu, můžete získat i výpočet potřebných cihel, překladů, stropu a komínu. Všechno vyřídíte pohodlně online.

Dlouhověkost budov a možnost jejich budoucích úprav

Posledním bodem přístupu Smysluplného celku je ekologické hledisko s přesahem do budoucnosti. Právě díky trvanlivosti, životnosti a mechanické odolnosti materiálů HELUZ lze realizovat stavby, které poslouží dalším generacím a umožní budoucí stavební úpravy (jako je například dostavění patra na masivní stropy HELUZ).

HELUZ nabízí doživotní záruku na hrubou stavbu

Novinkou je, že společnost HELUZ nabízí stavebníkům, kteří pro stavbu využili cihelný systém HELUZ, možnost získat na hrubou stavbu svého rodinného domu doživotní záruku. Certifikát doživotní záruky garantuje stavebníkům, že pořízený stavební materiál bude plně využívat svůj potenciál z hlediska funkčních i mechanických vlastností po generace.

Stavba musí být prováděna podle technické a prováděcí příručky a montážních návodů HELUZ. O certifikát lze zažádat za splnění podmínek online.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová (redakce) (31 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací