Z(a)tracené bednění

Autor: Péráci (7 příspěvků)
29. 5. 2024
0 komentářů
Příspěvek stavebníka
Bednění, armování, prostupy a betonáž.

Geodet podruhé a založení bednění

Po vylití základových pasů koncem listopadu jsme se na přelomu února a března pustili do ztraceného bednění. S geodet jsme měli domluveno, že nám znovu do pasů vyznačí rohy domů. Zaměřil, naklepal hřeby, označil sprejem a mohli jsme začít. Nejdříve je ale potřeba bednění roznosit po obvodu stavby. Budeme stavět z Porothermu 44, máme tedy obvodové bednění šířky 40cm. A to se pronese, je to pěkný kus betonu a obzvláště půlené kusy s dvojitou vnitřní přepážkou. Pod vnitřními nosnými příčkami je pak bednění šířky 30cm.

Na roznesení bednění po stavbě pozvěte kamarády, záda Vám poděkují.

Při pokládce doporučuji dlouhé pracovní kalhoty, rukavice a brýle. Po chvili ostražitost poleví a ostré hrany roxorů jsou nebezpečné. Při shýbání nad bedněním pozor na oči.

Reklama

Odkud začít

Prošli jsme pasy dokola a za pomoci laseru našli nejvyšší místo betonu v základových pasech. Podle něj jsme v nejbližším rohu nasadili výšku a začali usazovat bednění do betonové směsi z betonárky. Pak přenést přes laser výšku a usadit bednění i v ostatních rozích, a mohl se mezi nimi natahnout provázek. Pak už je pokládka celkem snadná. Vnitřek bednění jsme plnili betonem zhruba do čtvrtiny výšky a udusali dřevěným hranolem. Zvenčí také obsypali a zpevnili betonem.

Z(a)tracené bedněníZ(a)tracené bednění

Armování, 2.řada bednění a prostupy

Po dokončení první vrstvy bednění jsme začali armovat roxorem o průměru 10mm. Do prolisu obvodové tvárnice o šířce 40cm jsme pokládali 2 pruty. Ten vnitřní jsme pomocí vazače a fixačních úvazků připevnili ke svislým roxorům ze základových pasů. Do tvárnic o šířce 30cm jsme pokládali prut jeden a fixovali opět ke svislým roxorům. Při nastavování vodorovných prutů jsme drželi překryv 50cm a řádnou fixaci.

Po armování (nebo v jeho průběhu – na odreagování) dochází na oblíbené roznášení bedňáků. Druhá řada se prakticky „jen“ vyskládá na první. Důležité je si pohlídat vazbu.

Pokud jde o prostupy, bylo důležité dobře vyměřit kde a v jaké výšce v bednění (kvůli spádu kanalizace) jej vyříznout. Následně jsme vycpali hranolkem z polystyrenu, což mi přišlo jako nejjednodušší řešení. Ten se po betonáži vytlačí nebo vyškrábe.

Reklama
Z(a)tracené bedněníZ(a)tracené bedněníZ(a)tracené bednění

Betonáž

Na vylití bednění betonem jsem objednal domíchávač s pumpou z blízké betonárky. Obsluha pumpy mi na ústí hadice nasadila zpomalovací koleno tlačeného betonu pro lepší kontrolu při plnění bednění. Betonem jsem plnil tvárnice lehce pod okraj a po následném zvibrování a sesednutí byl pod okrajem asi 5 cm. Při následné betonáži se pak základová deska lépe propojí se ztraceným bedněním.

(Náklady níže jsou ze začátku roku 2022)

Z(a)tracené bednění
Reklama

Náklady

Název položkyCena
Pumpa + beton do bednění – 6 kubíků
19 000 Kč
Beton pro usazení bednění – 2 kubíky
5 500 Kč
Fixační úvazky + vazač
800 Kč
Ztracené bednění
12 000 Kč
Celkem37 300 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Péráci
Péráci (7 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací