Příprava pasů a jejich zalití

Autor: Zdenda (10 příspěvků)
30. 5. 2024
0 komentářů
Příprava pasů a jejich zalití
Příspěvek stavebníka
Před zalitím pasů bylo třeba natáhnout zemnicí pásek, vytvořit prostupy a vyšalovat přední stěnu. Následovalo samotné zalití betonem a zapíchání svislé výztuže.

Hned druhý den po vykopání pasů jsme měli v plánu jejich betonování. Počasí však bylo proti nám. Celou noc pršelo a jak jsem již zmiňovala v předchozím příspěvku, vývody drenáže z pole nám zalily celé pasy vodou. Brodili jsme se bahnem a museli tedy betonování odvolat.

Natažení zemnicího pásku

Počasí se bohužel neumoudřilo ani další dny a tak jsme se na stavbu dostali až po třech dnech. Déšť bohužel částečně pasy podemlel, hlína se na některých místech sesunula a výkop byl pod vodou. Nezbývalo než vodu pomocí kalového čerpadla odčerpat, veškeré bahno vyházet a pasy začistit.

Poté jsme se pustili do natažení zemnicího pásku 30x4 FeZn po obvodu a vyvedení zemnicího drátu FeZn 10 mm v rozích domu (max po 15 metrech) a na místě budoucího elektrorozvaděče. Pro spojování jsme využili svorky pásek-pásek nebo pásek-drát. Veškeré spoje jsme natřeli gumoasfaltem ve dvou vrstvách. Pásek jsme podložili kousky ztraceného bednění, aby ho mohl beton obtéct.

Příprava pasů a jejich zalití
Reklama

Vytvoření prostupů

Následovalo vytvoření prostupů pro kanalizaci, vodu a elektřinu. Využili jsme KG trubky o průměru 110 pro vodu a elektřinu a 200 pro kanalizaci. Polohu a sklon jsme vyměřili dle projektové dokumentace. Aby do prostupů nezatekl beton, obalili jsme konce igelitem a po uložení do pasů utěsnili montážní pěnou.

Příprava pasů a jejich zalití

Bednění pasu

Před betonáží bylo třeba vytvořit bednění pasu na štítové stěně. Podle projektu mělo jít o bednění 2 metry dlouhé, ale ve skutečnosti bylo třeba zašalovat celou přední stěnu i navazující roh. Na bednění jsme využili OSB desky a hranoly, které jsme levně pořídili na pile.

Reklama
Příprava pasů a jejich zalití

Samotné betonování pasů a svislá výztuž

Teď už jen zbývalo počkat na beton a doufat, že nebude pršet. Následující den tedy přijel mix s pumpou. Před betonáží bylo třeba ještě jednou začistit základovou spáru a pak už jsme mohli vylévat. Aby se nám lépe hlídala výška betonu, vyznačili jsme si ji předem sprejem přímo do pasů. Vylévání proběhlo v klidu, jen bylo třeba zatížit bednění pasu, které se začalo zvedat. Když beton trošku vytvrdnul, napíchali jsme do něj na střídačku roxory. Jelikož na nadcházející dny hlásili nízké teploty, na radu betonárky jsme pasy překryli geotextilií.

Příprava pasů a jejich zalití
Reklama

Náklady

Název položkyCena
Geotextilie
1 200 Kč
Beton
92 200 Kč
KG trubky a pěna
1 500 Kč
OSB desky a hranoly cca
2 500 Kč
Zemnicí drát, svorky a gumoasfalt
2 100 Kč
Zemnicí pásek
2 200 Kč
Celkem101 700 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Zdenda (10 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací