4. část: (Ne)Projekt (1/2)

Autor: Karel a Vendy (7 příspěvků)
Kategorie: Rekonstrukce domu
26. 5. 2024
0 komentářů
4. část: (Ne)Projekt (1/2)
Příspěvek stavebníka
Měřit a kreslit a nechat si co nejvíce od ženy říci názor, co a jak by kde chtěla a ideálně proč.

Projekt domu (1)

Na tohle téma jsme se tak říkajíc odklonili od zvyklostí. Už na začátku, kdy jsme vybírali pozemek jsme věděli, že stavět znamená nejprve nechat zpracovat projekt, což je nemalá finanční položka + následně velké množství obíhání a vyřizování povolení všeho druhu. Toto povolování mi připadá v současné době stále jako nedomyšlená a příliš složitá úroveň byrokracie, a proto jsme šli cestou rekonstrukce již existující a stojící stavby/domu. Rekonstrukce totiž při splnění několika faktorů vyjde na nulovou byrokracii.

Osobní projekt - pomáhal excel

Projekt pro nás tedy znamenalo mít obsáhlý excel plný jednotlivých kroků kalkulací a informací. Tento soubor jsem si uložil na cloud, abych se k němu dostal odkudkoliv a mohl kdykoli doplnit nově získané informace. S tímto souborem jsem před prvními pracemi strávil vskutku nemálo času, ale o to víc byl propracovaný s množstvím detailů a později "v akci" už jsem věděl "co a jak, kde a proč".

Tento excelový soubor jsem strukturoval do jednotlivých záložek “sheetů” které jsem vždy pojmenoval podle jeho obsahu. Třeba “plot” a uvnitř jsem si umístil obrázek pozemku z mapy katastru nemovitostí a v programu malování například domaloval po obvodu tečky v měřítku tam, kde bude plotový sloupek, branka a podobně. To ulehčilo představě i kalkulaci množství materiálu. Záložek bylo a je hodně, proto jsem na té úplně první vytvořil klikací odkazy pro rychlý přístup tam, kam je potřeba, tedy na konkrétní záložky. Vřele doporučuji.

Jedno z hlavních bylo rozhodnuti vzít rekonstrukci doslova od podlahy na základě stavu a nalezených faktů. Stěny obložené půlkulatou, dřevěnou kulatinou, za kterou do výšky 1 m byla plíseň. Podlaha byla jako cibule, nahoře koberec, pod ním noviny, pak lino, pak noviny pak lino (4 vrstvy lina) pak noviny "Rudé právo" abych byl přesný 🤣 a pak různě tvrdý a různě tlustý beton, který většinově už nevěděl, co to Beton vlastně je a jaké má mít vlastnosti.

Elektrika byla v hliníku a zásuvka jedna na místnost a jen výjimečně. Voda rozvedená do kuchyně a k umyvadlu v koupelně jen studena (jeden kohout a jedna trubka) a žádné známky po otopné soustavě. Tedy nejen že žádný kotel, bojler ale ani trubky a ani radiátory nikde. V neposlední řadě eternitova střecha, do které místy zatékalo. Takže skutečně kompletní rekonstrukce. Dispozice místností jsme nechali kromě jedné kant příčky mezi kuchyní a obývacím pokojem původní.

Půdorys

Před většími zásahy do dispozicí je určitě potřeba si aktuální situaci změřit a zakreslit. Na to se mi osvědčil Parkside laserový měřič vzdálenosti, rovněž obyčejný metr svinovacího typu a v prvním kole jen tužka a papír. Jakmile byl aktuální stav namístě zachycený sedl jsem si k PC a po chvíli googlování free nástrojů pro půdorysy otevřel obyčejný MS PAINT, tedy oblíbený to nastroj "Malování" a vněm zakreslil situaci i s kótami, tedy včetně rozměrů.

Později jsem použil nástroj "RoomSketcher", ze kterého vyšla situace na obrázku výše. Nějaký nástroj určitě potřeba je aby se naměřené vzdálenosti projevily v nákresu poměrově a v měřítku, a tedy celkově aby to odpovídalo realitě. Užitečné byly knihovny se zařizovacími předměty (stul, sedadlo, umyvadlo, sprchový kout, WC, pohovka, kuchyň...) a následně 3D pohled do místnosti. To otevřelo dost obzory, jak to potenciálně muže/bude vypadat.

Reklama

Rozmístění doslova všeho neberte na lehkou váhu. Důvod je prostý, navzdory tomu, že se lidstvo snaží o eliminaci drátu všude, pořád je třeba mít kam ty zařízení připojit – zejména do elektriky. Takže elektrické zásuvky, jejich počet a umístění přímo závisí na umístění a počtu konkrétních spotřebičů. Stejně tak se hodí mít pár UTP (internet) kabelu a nemít vše jen přes WIFI, jelikož třeba taková TV na WIFI prostě ve vyšším rozlišeni třeba u hokeje nestojí za nic a je z toho "mazanina" nebo "kostičkovaná".

Světové strany, světlo/slunce a okna spolu hrají také velkou roli. Takže pokud nebudete chtít úplně zatemňovat, abyste za slunného dne viděli něco na TV, doporučuju nad tím umístěním uvažovat.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Karel a Vendy
Karel a Vendy (7 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací