Uzemnění, prostupy a betonování základů

Autor: Péráci (7 příspěvků)
20. 5. 2024
0 komentářů
Příspěvek stavebníka
Moje chyby a tipy.

Prostupy

Dle poučky o prodlevě mezi výkopem a betonáží základu z předchozího příspěvku jsem narychlo objednal beton a den předem do večera připravoval prostupy. Aneb jak sám sebe dostat pod tlak a ve stresu udělat chybu.

Technickou místnost máme v rohu domu, kde je poblíž sloupek elektriky a kanalizace. Tady jsou pro elektriku 3 kopoflexky o průměru 50mm. Jedna pro hlavní přívod do domu; druhá pro vývody „silové“ elektriky z domu do zahradního domku, k čerpadlu ve studně, k vratům, vrátkům a třetí pro „datové“ vývody z domu pro řízení čerpadla, vrat, vrátek, zvonek s kamerou atp..

Ve stejném místě je (v nezámrzné hloubce) prostup pro kanalizaci. A tady je ta CHYBA. Udělal jsem ho z KG 150mm. 150 je ale plánovaný průměr odvodu kanalizace. Měl jsem zvolit daleko větší průměr, vyšalovat nebo z polystyrenu vytvořit tunel. Půjde tudy totiž 2x voda vždy v kopoflexové chráničce – ke studně a do domku. Za tuto chybu se platí pár hodin ve výkopu, na kolenou v předklonu a se zbíječkou v rukou. Tímto děkuji tchánovi a švagrovi za pomoc.

Na druhé straně domu je vodovodní přípojka a plánovaná nádrž na dešťovou vodu. Tady je druhý prostup KG trubkou (v nezámrzné hloubce), kde půjde 2x voda opět v kopoflexu a pod deskou pak doběhne do technické místnosti. V tomto místě se dost bortil vnitřní roh výkopu, bylo nutné jej vyšalovat.

Uzemnění, prostupy a betonování základůUzemnění, prostupy a betonování základůUzemnění, prostupy a betonování základů

Prostupy předimenzujte a udělejte si i rezervní. Zaslepit se mohou vždycky!

Reklama

Uzemnění

Uzemnění jsem dělal zemnícím páskem FeZn 30x4 a vývody nad zem ve 4 místech drátem FeZn ø10mm (dle projektu – část elektro). Jeden vývod také do technické místosti, kde bude zemnící bod. Všechny svorky řádně natřít gumoasfaltem. Zemnící pásek jsem podkládal čistými kameny nebo kousky betonové dlažby, aby se zalil do betonu. Fotky bohužel nemám, dělal jsem v předvečer betonáže téměř po tmě.

Pozor při rozbalování nového zemnícího pásku, bývá napružený a může vystřelit. Pracujte v rukavicích.

Na nadzemní vývody drátu nasaďte PET lahve, předejdete úrazům.

Při podkládání zemnícího pásku/drátu se vyhněte „měkkým“ materiálům (cihly, pískovec..)

Švink a mixy

Další den ráno jsem podle laseru odměřil a sprejem nastříkal požadovanou výšku betonu ve výkopu. Poslední kontrola podložení zemnícího pásku, dočistění výkopu a rychlá výroba dřevěného hrabílka na rovnání betonu. Na betonáž jsem objednal pumpu, kterou přijely doplnit ještě dva mixy. Celkem myslím 23 kubíků betonu. Samotná betonáž jde velmi rychle.

Reklama
Uzemnění, prostupy a betonování základů

Pokud je beton spíše řidší, nemá tendenci tvořit vzduchové bubliny (nevibroval jsem vůbec), téměř sám se niveluje a lehkým pohupováním hrabla ho krásně srovnáte.

V mixu má řidič možnost beton naředit, poraďte se s ním.

Roxory

Do zavadlého betonu jsem po 50 cm, tak aby vyšly do otvorů ztraceného bednění, napíchal podle provázku roxory. Připravil jsem si metr dlouhé (40cm zapíchnout, 50cm probíhá ZB a 10cm kouká nad ZB), srovnal je na zemi a ve 40cm je přejel značícím sprejem – hloubka zapíchnutí do pasů. Při pokládce ZB bylo potřeba asi pouze 5 kusů lehce ohnout a dva flexou odříznout. Nastalo hlavně u půleného ZB s dvojitou vnitřní přepážkou.

Reklama
Uzemnění, prostupy a betonování základů

Roxory se vyplatí rozměřit a napíchat, než následně do tvrdého betonu navrtat.

Náklady

Název položkyCena
"10" roxory
3 000 Kč
Beton + pumpa - 23 m3
56 000 Kč
Zemnící pásek, vodič, svorky
7 500 Kč
Kopoflexy, KG, gumoasfalt
2 000 Kč
Celkem68 500 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Péráci
Péráci (7 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací