Založení první řady a zdění

Autor: Honza a Peťka (8 příspěvků)
30. 3. 2012
5 komentářů
Založení první řady a zdění
Příspěvek stavebníka
Přprava na zdění mi netrvala moc dlouho, začalo se dne 4.10.2010. Tady jsem se vyučil zedníkem :-D

Ještě před vylitím základní desky jsem začal oběhávat stavebniny s nabídkami ohledně dodávky cihel. Rozhodnul jsem se pro Porotherm 30 CB a vnitřní příčky Porotherm 14 CB, kdy toto bylo na tenkovrstvé lepidlo. Množství cihel jsem měl spočítané od firmy Wienerberger, kdy jsem jim tam zaslal projekt mailem a oni do dvou dnů napsali přesný počet cihel. Překlady už byly vypsané v pojektu.

Na internetu jsem si našel všechny stavebniny, které jsou v blízkem okolí. Do prvních jsem zajel, které byly nejblíž ve vedlejší vesnici, kdy tam jsem byl nemile překvapen, když mi jejich prodejkyně řekla, že neví jestli mi tu nabídku udělají, byla celkově protivná a tak jsem se tam s ní ještě pohádal, vzal jsem si svůj lísteček na kterém jsem měl vypsané cihly a řekl jsem jí, že už mě tam nikdy neuvidí a tak se i stalo :-D.

Potom jsem jel do města, kde jsem objel ještě troje největší stavebniny a o kousek dál ještě dvoje. Tam už na mě byly všichni příjemní a věděli jak se k zákazníkovi chovat. Do týdne mi na mail přišli nabídky, kdy jsem celkem koukal, když jsem viděl mezi nejdražšími a nejlevnějšími rozdíl 50.000,-Kč!!! V těch nejlevnějších stavebninách jem měl dopravu zdarma, lepidlo zdarma, založení stavby zdarma a cena za obvodové a vnitřní zdivo byla 99.285,-Kč. Byl jsem z jejich přístupem velmi spokojen.

Reklama

Domluvil jsem si na pondělí dne 4.10.2010 založení stavby profíkem. Přijel ráno, já jsem měl koupených asi 8 pytlů zakládací malty, kdy v průběhu zakládání jsem zjistil, že mi ještě pochybí, tak jsem rychle zdrhal do stavebnin a pán z Wienerbergru mi zatím pomalu zakládal první řadu. Zjistil jsem, že na tom nic těžkého není. Na stavbě jsem byl já s otcem a pán, který to šikovně zakládal. On dával jen maltu a my jsme si to po vytvrdnutí sami ukládali.

Toto bylo za pár hodin hotové. Na další řadu jsme se vrhli již další den v úterý po zatvrdnutí. Nechal jsem si ještě v pondělí dovézt cily, které mi dováželi ze stavebnin po osmi paletách a skládali přímo na desku rukou, což byla velká výhoda. První problém nastal, když jsem si jel v úterý ráno půjčit do stavebnin nanášecí vozík na lepidlo, když zjistili, že bohužel jim ho někdo ještě nevrátil a oni nemají další.

Zvažoval jsem co budu dělat, jelikož jsem chtěl rychle začít stavět. Volal jsem několika lidem, ale nebyl k sehnání a tak jsem dostal od jednoho známého radu, že už toto dělal s normálním válečkem na fasádní barvy. Tak jsem přijel na stavbu s válečkem a vyzkoušel jsem to a kupodivu to šlo velmi dobře. Na stavbě jsme byli opět jen dva s otcem, který mi nestíhal nosit cihly. Lepidla nebyla velká spotřeb, tak se nemuselo každou chvilku míchat.

Reklama

První den jsem zjistil, že pilka kterou jsem na Porotherm koupil za nějakých 900,-Kč řeže, ale člověk se u toho pěkně nadře. První den jsme udělali snad další 3 nebo 4 řady obvodového zdiva, kdy jsem si vyznačil vnitřní příčky a začal jsem tam dávat plocháče se kterými se měla napojit vnitřní příčka. Dával jsem je asi co 2, někdy tři řady, když jsem zapomněl. Do pátečního večera, kdy jsem pokládal poslední překlad jsem se pořádně nadřel, ruce jsem měl až na zem, veškeré cihly jsem ukládal skoro sám.

Občas přišel někdo pomoct, ale jen na chvilku, většinou všichni byli v práci a já jsem měl s otcem volno. Překlady jsem ukládal do maltového lože vysokého asi 1cm, kdy mezi ně jsem ještě vložil polystyren.

Teď už z vlastní zkušenosti můžu říct, že zdění na tenkovrstvé lepidlo s broušenou cihlou je brnkačka. Není v tom žádná věda, jen si člověk musí držet směr a už se pomalu o výšku nestará, jelikož ta je skoro vždy rovná. Já jsem po měření úhlopříčky domu zjistil, že dům není křivý více jak o 1 cm na 17 metrech úhlopříčky, takže velmi milé překvapení.

Reklama

Pokud můžu doporučit ostatním, tak si na řezání cihel sežeňte elektrickou pilu na porotherm, kterou po stavbě prodáte dál. Uštříte si tím mnoho puchýřů a nervů.

Tímto děkuji mému otci, který na stavbě týden dřel a také mé drahé polovičce, která se o nás starala.

No a také chci zmínit u této kapitoly, že jsem si vždycky říkal kolik nemám kamarádů, jak stavba půjde rychle, pozvu toho a támtoho, jenže člověk ty kamarády pozve jednou, potom chce pomoct podruhé a potřetí už nezvedají telefon, protože by museli pracovat a nic za to nebudou mít. Najednou zjistíte, že z deseti kamarádů, kteří vám slibovali pomoc po celou dobu stavby, příjde jeden a pomůže. To znamená, že se spoléhejte jen na sebe a radši si to udělejte sami, potom na sebe budete hrdi a nikomu nemusíte být vděčni za to, že někde dva dny pomohl.

Celková částka 228.445,-Kč  

Náklady

Název položkyCena
jsem platil ještě za nějaký kolek, aby mi dali kopii katastrální mapy po vložení
100 Kč
geodet zaměření stavby a vložení do katastru
3 000 Kč
kolek zapsání do katastru
500 Kč
notář pro smlouvu ohledně vlastnictví mezi mnou a Peťkou
4 000 Kč
částečný odhad pro banku, aby uvolnila další peníze
1 000 Kč
basa piva
200 Kč
polystyren mezi překlady
300 Kč
plocháče na příčky
400 Kč
váleček na lepidlo
150 Kč
pila na Porotherm
900 Kč
okolo 14 pytlů zakládací malty stálo
2 000 Kč
cihly porotherm 30 CB a 14 CB, překlady
99 285 Kč
Celkem111 835 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Honza a Peťka
Honza a Peťka (8 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací