3.část: Finance - kde na to vše vzít

Autor: Karel a Vendy (10 příspěvků)
Kategorie: Rekonstrukce domu
21. 5. 2024
0 komentářů
3.část: Finance - kde na to vše vzít
Příspěvek stavebníka
Jedna hypotéka je málo.

Financování

V naší situaci nadešel čas na refinancování úvěru na byt. Při této akci Banka odhadla byt na mnohem větší částku/hodnotu než před 3 lety a nabídli nám, rozdíl pojmout jako neúčelovou část úvěru navíc. Vzhledem k době, kdy jsme po navýšení dluhu/hypotéky o tuto neúčelovou část měli nižší měsíční splátku než před 3 lety vlivem klesajících úrokových sazeb na dnes již nepředstavitelná čísla pod 2 %, tak jsme do toho šli a onu neúčelovou část použili na nákup pozemku s nemovitosti za účelem následné rekonstrukce a pozdější využití jako rekreační objekt nebo jednoduše chalupu na víkendy a odpočinek. Inu, kdo ví, třeba jednou bude i místem trvalého bydliště.

Financování rekonstrukce

Samotná oprava nemovitosti, tedy rekonstrukce byla po konzultaci s projektantem a pár známými (zedníci, tesaři a lidi s již dokončenou stavbou) odhadnuta v té době na 1 500 000,- Kč. Povedlo se na tuto částku schválit úvěr na rekonstrukci s ručením samotnou nemovitosti, která je/bude zrekonstruována. 

Tuhle částku vymyslel architekt po tom, co si místo důkladně osobně prohlédl a udělal položkový rozpočet na jednotlivé věci, které je třeba udělat, a to od A do Z.

V našem případě jde o úvěr na rekonstrukci a banka nehledí u naší akce na každý detail, ale na to zda se skutečně proinvestovaly čerpané finance do daných věci z položkového rozpočtu dodaného na počátku. Rovněž banku nezajímá kolik přesně padlo za co(nedokládáme účtenky), ale jen obecně, že je daná věc udělaná, jinými slovy stavbu pravidelně navštěvuje bankovniho odhadce a dodává bance informace o tom zda se za čerpané peníze zvedla hodnota nemovitosti odpovídajícím způsobem(což umožní další čerpání). Pozor tento přístup je u každé banky a každé smlouvy odlišný, nicméně nám to takto vyhovuje.

Tip: U úvěru na rekonstrukci a hodnoty nemovitosti je třeba si uvědomit skutečnost, že finanční částka, za kterou se rekonstruuje neodpovídá přímo úměrně hodnotě, o kterou se zvýší hodnota rekonstruované nemovitosti. Dle odhadce banky je to vždy tak, že hodnota, o kterou se zvedne cena nemovitosti je menší než peníze, které jsme do toho vložili. Například: Koupím a namontuji věc (kotel, schody atd.) za 100 tisíc, ale hodnota domu nevzrostla o 100 tisíc, ale o mnohem méně.

Financni realita dnes

U úvěru z roku 2021 na 1 500 000,- při daném položkovém rozpočtu je dnes každému jasné, že v tuhle chvíli (2024) je to průser. Inu on se ten průser vyvinul v průběhu uplynulých let vlivem konce doby kovidové, kdy byl abnormální stavební boom a díky tomu nedostatek všeho, takže ceny rostly vlivem tohoto faktoru, ale pak se svět zbláznil podruhé, a to vlivem konfliktu na Ukrajině, a to s inflací a cenami taky pohlo. V neposlední řadě hraje roli inflace vlivem hospodařeni vlád minulých a přítomných. Toto vše dohromady nám tedy způsobilo v podstatě neplánovaný tlak na peněženku, takže pravidelně pluje z aktuální výplaty a úspor do chalupy něco navíc, aby se to utáhlo a do bankou daných terminu a podmínek stihlo, jelikož reálná cena stejných položek ze seznamu je vlivem nárustu cen mnohem větší. Velmi s tímto problémem pomáhá fakt, že banka neřeší reálné faktury a účtenky, ale to, zda je daná položka ze seznamu hotova a namístě bez ohledu na cenu, takže když se povede sehnat něco levněji, než bylo v plánu tak to potěší dvojnásob.

Reklama

Takže například stavební bazary i na sociálních sítích jsou zajímavé zhlediska úspory finančních prostředků. Objevují se tam často zbytky nových nepoužitých stavebních materiálů ze staveb, ktere maji etapu s daným materiálem ukončenou/hotovou s lepší cenou než ve stavebninách ale často bez záruky. To už je na každém zda do toho půjde.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Karel a Vendy
Karel a Vendy (10 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací