Jak jsem sháněla chechtáky

Autor: Stavebnice (6 příspěvků)
Kategorie: Financování
3. 6. 2024
0 komentářů
Jak jsem sháněla chechtáky
Příspěvek stavebníka
Tak a jsme u toho nejdůležitějšího. Zajistit financování stavby. Kalkulovat a hlavně dobře se informovat.

Příprava rozpočtu

První co mě zajímalo byla částka, za kterou je možné dům postavit.

Již několik let pracuji v prodejně stavebnin, a tak vím, jak rychle letí cena materiálu nahoru, když je ho nedostatek. Vím ale také, na koho se obrátit, abych materiál sehnala levněji.

Zkusila jsem si nacenit hrubou stavbu a poptala jsem položky o kterých jsem se domnívala, že budou zásadní. Nejvíce mě zajímaly okna a dveře nebo třeba kachlová kamna. Nechala jsem si také udělat odhad na vodu, odpady a elektřinu, samozřejmě včetně ČOV, dešťovky a pod. Věděla jsem, že vnitřky ještě nemám úplně vymyšlené a na kuchyň jsem si chtěla v průběhu výstavby našetřit.

Měla jsem tedy velmi hrubý nástřel, který jsem o pár procent navýšila a počítala i se značnou rezervou. Sakum prásk mi to vše vyšlo na 3,5 milionu.

Financování

Tohle je důležité. Několik roků jsem pracovala v bankovním sektoru, a tak jsem si myslela, že si hypotéku dokážu vyřídit sama. Veliký omyl.

Nachytala jsem se již při koupi pozemku. Díky naspořeným penězům na LTV jsem dostala nejlepší možnou úrokovou sazbu, RPSN, a další podmínky. Byla to třeba obdoba offsetové hypotéky nebo možnost mimořádných splátek včetně splacení úvěru zdarma. Na koupi nemovitosti byla tato hypotéka skvělá, ALE já potřebuji financovat i výstavbu.

Zde nastává to záhadné ALE. Kdybych si hypotéku navýšila pro výstavbu, bylo by potřeba splňovat další kritéria a ta se mi nelíbila. Čerpání úvěru bylo zpoplatněno, časově omezeno pouze na 2 roky a nešlo prodloužit. Dále bylo nutné dokládat faktury a pár dalších byrokratických zádrhelů.

Nakonec jsem oslovila finančního poradce a všechno šlo jako po másle. Ano, během 1 hodiny jsme probrali vše kolem financování výstavby, možnosti jaké na trhu jsou, co by mi nejlépe vyhovovalo, apod. Za 2 dny jsem měla několik návrhů na stole. Vybrala jsem si pro mě nejlepší variantu a také nejvyšší možnou částku. Když ji nevyčerpám celou, nebude to problém.

Vyřízení trvalo asi 3 týdny a hned se dalo žádat o čerpání.

Podrobnosti o úrokových sazbách apod. vypisovat nebudu, aktuálně jsou sazby úplně jinde. Ale věřte mi, že to co Vám nabídne banka, umí finanční poradce mnohem lépe. Měla jsem štěstí, protože jsem narazila na opravdového profíka. Jen díky Katce mám nastavený úvěr na míru. Ze své pozice mi s bankou vyjednala podmínky, o kterých bych si jako běžný člověk z ulice mohla nechat zdát.

Fix jsme nastavili na 8 roků, doufám že tak překlenu aktuální turbulence na trhu s hypotékami (mám tedy ještě 5 roků čas než začnu opět řešit úrokovou sazbu - tedy ne já, ale Katka). Čerpání mám nastaveno na 2 roky, ale mohu dvakrát prodloužit. Žádné dokládání faktur - pouze odhad na prostavěnou částku. Výše úvěru je také vyšší, než mi nabídla banka. V dnešní nejisté době, jsem chtěla co největší rezervu, a to se mi podařilo.

Vlastní zdroje

Na domeček jsem si šetřila vždycky, ale dokud jsem to nezažila, nevěřila jsem tomu, jak prachy začnou lítat.

První velká částka odešla na pozemek. Jak jsem již zmínila, musela jsem složit 20% částky z vlastních zdrojů, aby mi vyšla co nejlepší úroková sazba. Prásk 420 tisíc. Projekt - 80 tisíc. Kácení stromů a úprava pozemku cca 30 tisíc.

Ještě jsem ani nekopla do země a bylo fuč půl milionu.

Bez vlastních našetřených prostředků by to byl veliký problém a na úvěr bych určitě nedosáhla. Proto, pokud nad stavbou nebo koupí domu k rekonstrukci teprve uvažujete, začněte si odkládat co nejvíce peněz bokem. Nespoléhejte na to, že vše půjde vyřešit úvěrem.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Stavebnice
Stavebnice (6 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací