1. část: Rozhodnutí vlastnit nemovitost a upravit ji k obrazu svému

Autor: Karel a Vendy (2 příspěvky)
Kategorie: Rekonstrukce domu
7. 5. 2024
0 komentářů
1. část: Rozhodnutí vlastnit nemovitost a upravit ji k obrazu svému
Příspěvek stavebníka

Rozhodnutí padlo, chceme nemovitost a rekonstrukci řešit maximálně možně svépomocí. Představím sebe i plán naší představy.

Zdravíme všechny odvažné svépomocníky,

jmenuji se Karel a společně s manželkou Vendulou jsme se rozhodli si to "na pár let zavařit". Tedy pár let se rozhodně nenudit, ale na konci mít místečko klidu, které za to stojí. Rekonstrukce je kompletně postavena na mě, ale vše, co je v plánu a vše co se děje a bude dít pravidelně řešíme u kávy a čaje (po uspání dětí) tak, abychom měli oba stejný přehled a na konci byli oba maximálně spokojeni.

Víc hlav víc ví a hlavně vidí, a jeden toho často sám dost přehlédne, proto tento přístup vřele doporučuji. Aby toho nebylo málo rozhodl jsem se to i zlehka sepisovat, a to nejen abych si to mohl zpětně kdykoli zrekapitulovat a dohledat v případě potřeby kde co a jak jsem dělal, ale také pro to, aby se z mých chyb poučili další. Tedy abych se podělil s Vámi, jelikož web Svépomocí sleduji a čerpáme z něj rady a tipy, za které moc děkujeme. 

S rodinou bydlíme v bytě v rychle rostoucím městečku, nicméně oba s manželkou pocházíme z vesnic. Já jsem vyrostl v rodinném domě a manželka nejprve v bytě, ale později také i v rodinném domě se zahradou. Již po příchodu naší 1. dcery jsme se rozhodli, že uděláme něco pro to, abychom se s dětmi měli kam vrtnout zejména v letních dnech a mohli tak utéct z městské přehřívající se džungle do klidu, chladu a pohody.

Proč?

Hlavní motivaci bylo naše dětství strávené v blízkosti přírody, respektive na zahradě v relativním klidu. Toto bychom alespoň částečně chtěli dopřát i našim dětem, a proto jsme se rozhodli najít si místo kde tento plán zrealizujeme. Nikdy není pozdě začít, ale je lépe začít dříve, než později zejména vlivem toho, že fyzické mládí toho snese i svede více a snáz než později.

V dětství moji rodiče rekonstruovali přízemí rodinného domu, takže malinkaté, mlhavé vzpomínky a zkušenosti by byly, ale řadím je na úroveň žádných zkušeností, zejména kvůli tomu, že je to již více než 20 let. Vlivem cen práce máme za cíl udělat maximum svépomocí sami, ale jak to ve většině případů je, jsou věci, které je lepší nechat udělat profíka/firmu, jelikož ten výsledek a čas, za to prostě stojí.

Můj otec, který je zběhlý v elektrikářské branži ale i zedničině bude a je velkou oporou, krom i ostatních členů rodiny které nelze opomenout. Všichni jsou připraveni nám na stavbě pomáhat. Základní sestavou jsem já a táta. Později i manželka, babička, lidé z rodiny, kamarádi a řemeslníci. 

NAŠE PŘEDSTAVA

Na počátku byla vize, která začala plánováním, rozpočtem, a hlavně hledáním pozemku s vhodnou nemovitosti. Prostě vším, co jsme sami zvládli. Čas ukáže, co jak půjde a kde bude třeba odborná pomoc.

Hotovo bychom rádi měli do 5 let od nákupu pozemku/nemovitosti. Jsme sami zvědaví, zda se nám to povede. Nějaké to rodinné používáni a zabydlování plánujeme, až budeme mít hotovy takový ten základ jako WC, koupelnu a ideálně i kuchyň. (elektrika, voda, topení).

Bude to hustý, ale ne neřešitelný a s vidinou výsledku to stoji za to, protože to pak dává člověku sílu ten plán/sen uskutečnit.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Karel a Vendy
Karel a Vendy (2 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama