Geodeti, stavba laviček a bagrování základových pasů

Autor: Zdenda (7 příspěvků)
9. 5. 2024
0 komentářů
Geodeti, stavba laviček a bagrování základových pasů
Příspěvek stavebníka
Konečně se nám podařilo domluvit s geodety a bagristou volné termíny na vytyčení stavby a následné provedení zemních prací.

Konečně jsme sehnali bagristu, který měl čas a slíbil nám provést skrývku ornice a vykopat základové pasy. Jelikož sám dělá základové desky na klíč, chtěl po nás pouze udělat lavičky a zbytek si měl vyměřit sám.

Vyměření pozemku a stavba laviček

Geodeti přijeli na náš pozemek a hned nastal problém. Paní projektantka neměla v projektu určenou nadmořskou výšku pro výšku O, kterou u nás tvoří vrchní strana podlahy.

Vše měřila z fixního bodu, který si vyznačila na chodníku. Geodeti nám tedy sdělili, že nejsou schopni vyznačit výšku 0 na lavičkách, srovnali je tedy pouze do jedné výšky.

Docela jsme se divili, když byla jedna lavička nalepená na zemi a na druhé straně jsme museli latě ještě nastavovat. Na výrobu laviček jsme použili staré desky a střešní latě. Neudělali nám lavičky ani na středové příčky, jelikož by je prý mohl bagr porazit. Pan bagrista, kterého osobně znali, je prý šikovný a poradí si s tím.

Geodeti, stavba laviček a bagrování základových pasů
Reklama

Změna bagristy a skrývka ornice

Co čert nechtěl, počasí nám nepřálo a pan bagrista, který si měl vše vytyčit a vykopat sám, nestíhal. Poslal za sebe sice náhradu, ale tento bagrista již chtěl vše vyznačit po nás.

Narychlo jsme tedy sháněli nivelační přístroj, se kterým jsme však vůbec neuměli zacházet, a uháněli na pozemek vyznačit skrývku a druhý den i pasy. Hodně nám chyběly lavičky na středové nosné zdi, ale po dlouhém měření ze všech stran se nám podařilo vše správně vyměřit.

Geodeti, stavba laviček a bagrování základových pasů

Bagrování pasů

Další den nastalo bagrování pasů. Chvíli nám trvalo, než jsme se dopočítali požadované hloubky výkopu, ale nakonec se povedlo a pasy odkryly tvar našeho domečku. Samozřejmě se to opět neobešlo bez problémů. Pan bagrista měl užší lžíci, takže ještě "přikopával" a občas bohužel na druhé straně než bylo třeba, což jsme zjistili až u pokládky ztraceného bednění. Do pasů se nám také vylila voda z drenáží, které jsme výkopem přerušili, a zemina pod budoucí garáží se propadala. O tom ale zase příště.

Reklama
Geodeti, stavba laviček a bagrování základových pasů

Náklady

Název položkyCena
Nivelační přístroj
3 000 Kč
Zemní práce
12 200 Kč
Práce geodeta (včetně vytyčení pozemku)
11 500 Kč
Celkem26 700 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Zdenda (7 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama