12. část - Elektro, voda a odpady

Autor: Véna (14 příspěvků)
Kategorie: Rozvody elektřiny
20. 5. 2024
0 komentářů
12. část - Elektro, voda a odpady
Příspěvek stavebníka

Už se blížíme!

Voda a odpady

Mám štěstí, že máme kamaráda vodaře, takže jsem od začátku věděl, že voda a odpady budou na něm. Sešli jsme se po dokončení příček na stavbě, nakreslili jsme si na zeď, kde co bude a kde připravím drážky. Víkend před omítkama přijel a připravil vše, co je potřeba zaomítat.

Připojil mi i 2 geberity, které jsem před tím osadil a obezdil. Voda se tahala po podlaze a trubky se dodělávaly až později, ať po nich nechodíme při omítkách. Teda tak to bylo v plánu, ale nakonec se voda, odpady a část topení dělala v průběhu omítek, protože si omítkáři dali týden pauzu a já jsem nemohl dál čekat.

Kluci za 1 den natáhli přívod a odvod ke studni a komplet domovní rozvody vody, odpadu a přípravy na tepelko + osadili a připojili 2 venkovní Kempery. Ještě ve volné chvíli osadili a zapojili rozvaděč podlahovky, který má 11 pozic. Bylo to 5 lidí a celý den se nezastavili, ale je to hotové. Vše se pořádně zaizolovalo, i kolena se vymotali filcem - chlapci jsou pečlivý. Byl jsem rád, že jsem se tohoto nemusel účastnit.

12. část - Elektro, voda a odpady

Elektřina

Stejně jako se bojím výšek, tak se bojím elektriky. Fakt jsem toto sám dělat nechtěl a kolega je mimo jiné super elektrikář, který má všechny zkoušky atd., tak jsem poprosil jeho. Udělal projekt, vše jsem vytunili k naší spokojenosti. Co čert nechtěl, v momentě, kdy jsme mohli jít na věc musel na 14 dnů do Číny.

Bystřejší už chápou, že jsem to musel natahat sám. Ukázal mi jednu zásuvku a jedno světlo a hurá na to. Tahal jsem všechno vrchem, kabely jsem si chytal příchytkama k OSB podbití (výhoda jak blázen). Spotřeboval jsem celkem cca. 1 500 m kabelů, ale je toho i dost vytaženo ven (3 fázové kabely pro saunu, pergolu atd.). Šlo to překvapivě dobře, když jsem nevěděl, whatsapp fungoval i v Číně..

Nakonec se vše před omítkama povedlo. Nechal jsem si nějaké volné husí krky pro FVE v technické, v rozvaděči je taky místo pro cívky a další jističe. Sekat jsem musel do omítek jen jednu zásuvku, protože jsem posouval rekuperační jednotku a to beru jako úspěch :) Pokud si k elektřině uděláte projekt (aspoň na papír - vypínače, zásuvky, 3f atd.), zvládnete si to v pohodě natahat sami.

Drážky jsem řezal půjčenou drážkovačkou Bosch a když bylo potřeba, doškrábl jsem to ruční drážkovačkou na Ytong. Drážkovačka byla na pojená na průmyslový vysavač, jinak se s tím nedá pracovat. Od kolegy jsem už dříve koupil malé lešení, které projde dveřmi a to se mi na elekřinu moc osvědčilo - měl jsem tam nahoře vysavač, drážkovačku, akučku atd. a to jsem si přenášel kam bylo potřeba.

Drážky není moc potřeba zahazovat, omítkáři si to zastříkají sami. Jen jsme to sádrou lehce zafixovali, ať to drží v drážkách (díky, tcháne!). Nemám z této etapy fotky, protože to byl dost fofr a neměl jsem na focení myšlenky.. Ke sprcháči, vaně a topnému žebříku jsem přitáhl nulový drát od rozvaděče, ať se to přizemní. Musí se zemnit i akrylátová vana, kvůli statické elektřině.

Když jsem měl hotovo, obešel jsem celou stavbu a natočil video, kde jsou všechny krabice a dráty. Dost se to pak hodilo při hledání zastříkaných krabic (jednoduše z videa podle tvárnic naměříte metrem rozměr a do zdi zarazíte šroubovák a krabici vyčistíte).

Reklama

Typ přístrojů elektroinstalace

Tímto jsem se opravdu nechtěl zabývat. Já vím, že se na to budu už pořád dívat, ale já nemám pro tyto věci moc cit. Naštěstí jsem ten výběr rámečků a typů vypínačů a zásuvek tak dlouho oddaloval, až mi přišel mailem newsletter od ABB, kde představovali novu řadu ABB Zoni. Potřeboval jsem stejně dokoupit kabely, když jsem tahal rozvody (naivně jsem koupil jen kilometr, že mi ještě zbude :-D ), tak jsem se na ty Zoni přístroje hned podíval a bylo vymalováno.

Vše jsem spočítal a objednal. Světe div se, je to ještě levnější než propálené ABB Tango (mimo jiné se Tango prodává už asi 30 let, je to pro ABB stroj na prachy). Přístroje nainstaluju až po výmalbě, mám zatím jen osazené strojky, ale zkusil jsem cvičně osadit jeden vypínač a jednu zásuvku a vypadá to opravdu náramně. Je to moderní a přitom to vůbec neruší. Barvu máme bílou matnou (která je o moc hezčí než bílá lesklá, tam moc na té stěně "křičí").

Připravte se na to, že vás tato etapa bude stát opravdu hodně peněz. V rozvaděči máme jističo-chrániče v podstatě pro každý spotřebič a je to ranec. Celá tato etapa včetně přístrojů stála mezi 60-70k kč.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Véna (14 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací