Dodejte své zahradě více zeleně pomocí vegetačních prvků

Autor: Tereza Malinová (redakce) (31 příspěvků)
Kategorie: Zahrada
19. 5. 2024
0 komentářů
Dodejte své zahradě více zeleně pomocí vegetačních prvků
Redakční článek

Poslední dobou můžeme sledovat trend nahrazování betonových konstrukcí a povrchů v zahradě zelenými plochami a prvky. Zatravňovací dlažba skvěle nahradí betonové parkovací stání, vegetační pytle zase betonové zdi a ozeleněné ploty lze použít namísto betonových dílců. Úpravu zahrady s těmito vegetačními prvky zvládnete snadno svépomocí. Jejich obliba přitom nevzrůstá jen tak, přináší do zahrad totiž řadu výhod.

Důvodů, proč jsou vegetační prvky v zahradách tolik populární, je hned několik. Díky své propustnosti lépe odvádí vodu z pozemku, dochází tak k šetrnému hospodaření s dešťovou vodou, v létě pak ochlazují své okolí a v neposlední řadě plní estetickou funkci v zahradě.

Zatravňovací dlažba jako parkoviště – zpevněný a propustný povrch

Jednu z možností, jak se vyvarovat betonových ploch v zahradě a kolem domu představují AS-TTE ROŠTY. Jejich pomocí vytvoříte z parkovacího stání zpevněný a propustný povrch příjemný na pohled. Rošty umožňují kombinovat zatravnění a propustnou dlažbu. Právě díky jejich propustnosti dochází k šetrnému hospodaření s dešťovou vodou, která se přirozeně čistí přes vegetační vrstvu a vrací se do oběhu.

Výhodou zasakovacích roštů je jejich robustní konstrukce, která je pevná a odolná, takže vydrží zátěž a pohyb nejen osobních vozidel, ale třeba i nákladních automobilů. Rošty jsou vyrobeny z recyklovaného materiálu.

Reklama

AS-TTE ROŠTY snižují náklady na podkladní vrstvu

Díky možnosti prostorového spojení AS-TTE ROŠTŮ dojde k optimálnímu rozložení tlaku na plochu. To představuje úsporu 50 %-100 % nákladů na podkladní vrstvy. Pro vozidla do 3,5 tuny stačí připravit podkladní vrstvu ve výšce 3-5 cm, a to ideálně v podobě štěrku s kompostem. Případně lze objednat již předem připravenou podkladní zeminu obohacenou o prvky na zachytávání ropných látek.  Pokládku zasakovacích roštů zvládnete podle konstrukčního plánu také svépomocí. Na závěr následuje zatravnění výsevem trávy.

Dodejte své zahradě více zeleně pomocí vegetačních prvků

Zpevňování svahů pomocí vegetačních pytlů – zapomeňte na betonové zdi

Rovněž zpevňování svahů a terénních nerovností nemusí být záležitostí betonových zdí a zídek. Praktické a přirozené řešení představují vegetační pytle AS-GREEN SLOPE. Díky nim se vyhnete zbytečnému zdění a betonování. Vegetační pytle jsou šité ze speciální prodyšné tkaniny s všitým páskem na zavázání. Jedná se o materiál (100% recyklát), na bázi netkané textilie, který je plně propustný pro vodu a kořeny rostlin a je odolný vůči UV záření a mechanickému namáhání.

Reklama
Dodejte své zahradě více zeleně pomocí vegetačních prvkůDodejte své zahradě více zeleně pomocí vegetačních prvků

Vegetační pytle se přizpůsobí vaší zahradě

Vegetační pytle AS-GREEN SLOPE, vyráběné v České republice, jsou ideální do zahrad rodinných domů. Jejich výhodou je jejich velká flexibilita použití – lze přizpůsobit tvar a sklon svahu, ale také druhy vegetace - od trav a malých rostlin, až po keře. V zahradě se tak můžete obklopit skalničkami, popínavými rostlinami nebo trávou. S výběrem vhodných rostlin vám poradí prodejce.

Dodejte své zahradě více zeleně pomocí vegetačních prvkůDodejte své zahradě více zeleně pomocí vegetačních prvků
Reklama

Práci s pytli zvládnete snadno svépomocí

Vegetační pytle se plní buď samostatně nebo za pomocí tzv. plnících lavic, které si lze od prodejce zapůjčit. Práce s nimi je snadná a zvládnete ji svépomocí. Jako náplň můžete využít vlastní vytěženou půdu, ale pozor na příliš jílovité a prachovité půdy, které se jako náplň nedoporučují. Naplněný a udusaný pytel má rozměry 550 x 350 x 150 mm a podle množství hlíny váží 20-40 kg. Ke každému pytli jsou v balení fixační skoby. V případě, že budete stavět zídku vyšší než 0,6 m se ke zvýšení stability půdy používá geomříž.

Celoročně zelené ploty přináší vytoužené soukromí

Ozeleněné ploty AS-GREEN FENCE jsou další variantou, jak do zahrady vnést více zeleně. Celoročně ozeleněné ploty se vám budou líbit, pokud právě dokončujete svůj dům a chcete se radovat ze zeleně ihned po nastěhování. Můžete s nimi ale také zastínit stávající oplocení a užívat si tak nabyté soukromí, které plochy porostlé břečťanem přináší. Základem plotů je zinková konstrukce o šířce 1,2 m s výškou 2 nebo 2,4 m. Na každém dílci je navinuto až 5 samostatných rostlin, které v celé šíři a délce pokrývají plochu konstrukce. Instalace ozeleněných plotů není složitá a zvládnete ji sami.

Ozeleněné ploty jako fasáda na domě

Zajímavou variantou je využití plotů AS-GREEN FENCE jako ozelenění fasády na domě. V tomto případě je nezbytné konzultovat vhodný systém nerezových květináčů, jejich kotvení a případně systém distribuce závlahy. S návrhem ozeleněné fasády vám ochotně poradí obchodně-technický zástupce.

Dodejte své zahradě více zeleně pomocí vegetačních prvkůDodejte své zahradě více zeleně pomocí vegetačních prvků

Jak je vidět, způsobů, které dodají do zahrady ještě více zeleně, je hodně, tak se neváhejte pustit do jejich realizace, kterou zvládnete svépomocí.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová (redakce) (31 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací