Vnitřní omítky: lepidlo, perlinka a štuk

Autor: NED (20 příspěvků)
Kategorie: Vnitřní omítky
14. 4. 2024
0 komentářů
Vnitřní omítky: lepidlo, perlinka a štuk
Příspěvek stavebníka
Lepidlo, perlinka a štuk

Výběr materiálu

Dlouho jsem rozmýšlel, jaký druh omítky uděláme. Původně jsem se přikláněl k sádrové omítce, která je prý vhodnější pro pórobeton. Nechával jsem si nacenit sádrové omítky, ale celý dům vycházel tak na 180 000 Kč. Dále jsem měl naceněnou klasiku lepidlo s perlinkou a štuk, cenovka zhruba 150 000 Kč.

Nakonec jsme se po domluvě s tchánem, který přislíbil svou pomoc rozhodli si omítky udělat svépomocí. Volba padla na lepidlo, perlinku a štuk, tato varianta nám přišla jednodušší na realizaci než sádrové omítky, s kterými jsme nikdo neměl zkušenost. Materiál na vnitřní omítky vyšel zhruba na 26 000 Kč.

Příprava

Zdi jsme očistili od zbytků tenkovrstvé malty, která vytekla v některých místech ze spár. Lepidlem nebo maltou jsem zadělal větší otvory a spáry. Prošli jsme všechny stěny a zabrousili případné nerovnosti. Pak přišla na řadu penetrace, bez té to nešlo, Porfix hrozně sál vodu.

Vnitřní omítky: lepidlo, perlinka a štuk
Reklama

Lepidlo a perlinka

Prvně jsem vždy udělal rohy na oknech za použití rohových plastových profilů s perlinkou. Následně jsme dělali celou stěnu. Lepidlo s perlinkou jsme nanášeli ve dvou lidech, v jednom se to špatně stíhalo, protože lepidlo na pórobetonu začalo i přes penetraci zasychat. Vždy jsme natáhli 1 m lepidla zubatým hladítkem, zapravili perlinku, a tak stále dokola po celém obvodu.

Lepidlo jsem vždy po zapravení perlinky přehladil dlouhým fasádním hladítkem. Na venkovní a vnitřní rohy jsme používali rohové profily s perlinkou. Ty na vnější rohy byly v pořádku, problém byl s těmi vnitřními, tam se nám perlinka většinou vlnila a profily neměli pravý úhel. Ke konci jsme již do rohů dávali pouze perlinku, dala se snadněji zapravit a roh byl pěkně rovný.

Vnitřní omítky: lepidlo, perlinka a štuk

Štuk

Štukování provedl hlavně tchán, kterému to šlo hezky od ruky. Měli jsme štuk od Cemixu a od Webera. S tím hrubším od Cemixu se lépe dělalo, jemnější od Webera byl hezčí na pohled. Já jsem s tátou dělal lepidlo s perlinkou a tchán se švagrem štukovali, takže jsme jeli souběžně a šlo to rychleji. V té době jsme měli ještě stále otevřené podbití a vrchem proudil vzduch, štuky kvůli tomu nerovnoměrně zasychali, což trochu komplikovalo stáčení.

Reklama
Vnitřní omítky: lepidlo, perlinka a štuk

Dnes bych již udělal dvě vrstvy lepidla, aby byl podklad více srovnaný pod štukem. Usnadnilo by to práci při štukování. Když jsme ale omítky dělali, tak na to nebyl čas, jinak bychom nestihli termín na podlahy.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama