Betonování základových pasů - natažení zemnícího pásku, betonování pasů, vyřešení prostupů

Autor: ST (6 příspěvků)
26. 3. 2024
0 komentářů
Betonování základových pasů - natažení zemnícího pásku, betonování pasů, vyřešení prostupů
Příspěvek stavebníka
Po bagrování přichází první větší práce. Natažení zemnícího pásku, betonování pasů, vyřešení všech prostupů atd.

Natažení zemnícího pásku

Natažení zemnícího pásku jsme dělali sami, ovšem po konzultaci se příbuzným, který toto dělá. Na internetu jsem četl spousty názoru, že zemnící pásek musí být celý v hlíně, další naopak, že celý zalitý v betonu, jiný, že stačí, aby ležel na hlíně a zalít betonem.

Po konzultaci jsme se rozhodli dát na rady příbuzného, který je z tohoto oboru a jeho názor mi přišel nejlogičtější. Nakonec jsme tedy zemnící pásek pokládali na kameny, aby nebyl v kontaktu s hlínou, ale byl celý zalitý betonem. Po jeho propočtech jsme vyvedli zemnící drát v 6ti rozích stavby. (Tento pán nám bude dodělávat později celý hromosvod, proto jsme vše udělali, jak radil.)

Práce se zemnícím páskem není tedy vůbec jednoduchá, materiál se různě kroutí, občas to bylo spíš přetahování mezi páskem a námi. Vše se nakonec ale povedlo. Spoje zemnícího pásku jsme nastříkali gumoasfaltem. Na přání elektrikáře jsme kus zemnícího pásku vyvedli také v místě, kde bude elektrický rozvaděč.

Prostupy

Prostupy jsme též konzultovali s naším elektrikářem a vodákem. Připravili jsme 4 prostupy (červená trubka kopoflex, průměr myslím 6cm). Pro budoucí kabely typu HDO, hlavní přívod, elektrika k ČOV, k bráně, ke zvonku, k altánu, atd.

A jeden prostup pro přívod vody, zde jsme rovnou natáhly černou trubku na vodu, kterou jsme dali raději do chráničky, tuto trubku jsme natáhli rovnou do místa, kde bude vodoměr (v našem případě do technické místnosti). Vývod kanalizace a prostup pro přívod vzduchu ke krbu jsme dělali až v prvním šáru ztraceného bednění.

Prostupů není nikdy dost.

Reklama

Betonování pasů

Přišel čas na první mix k naší novostavbě. Obrovské natěšení, ale i nervozita. Do základových pasů jsme zvolili beton C12/15 dle projektu. Do pasů jsme při betonování přidali a malé množství připraveného kamene. Četl jsem spoustu článků, že to není dobře, já si ale stojím za tím, že se pár kameny nemůže nic pokazit.

Naši předci používali při betonování kamene mnohem více a vše stojí dodnes. Kameny jsme však pečlivě očistily od hlíny. Na toto betonování jsme přizvali příbuzné, aby jsme beton "rozpádlovali" do všech koutů. Po vybetonování jsme do betonu po cca půl metru napíchali roxory, průměr 12mm. Výšku betonu jsem si předem připravil pomocí dlouhých hřebíků, které jsem natloukl na bok výkopu a označil barevným sprejem. Tato výška značila, jak vysoko beton udělat.

Betonování základových pasů - natažení zemnícího pásku, betonování pasů, vyřešení prostupů
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama