Mladý pár si opravil dům snů díky Rekonstrukční výzvě

Autor: Rigips (57 příspěvků)
18. 3. 2024
0 komentářů
Mladý pár si opravil dům snů díky Rekonstrukční výzvě
Komerční

Z rekonstrukce starého domu je potřeba vytěžit maximum. To se povedlo Martinovi s Karolínou, kteří si v Lomnici nad Popelkou pořídili stavbu z roku 1906. Společnými silami ji proměnili v moderní bydlení, kde nechybí ani nahrávací studio. Část stavebních materiálů navíc získali zcela zdarma díky vítězství v soutěži Rekonstrukční výzva.

Když mladý pár sháněl společné bydlení, jasnou volbou se stal dům na skalní vyvýšenině u železnice. Měl totiž všechno, co si Martin a Karolína přáli – velkou zahradu, dostatek soukromí, a zároveň se nacházel v blízkosti městského centra. Využívaný byl ale jen k rekreaci. Aby se v něm dalo pohodlně bydlet, musel projít kompletní rekonstrukcí.

Během promýšlení přestavby objevili Rekonstrukční výzvu. V ní mohli soutěžící vyhrát sádrokarton od Rigipsu a izolace od Isoveru. Martin s Karolínou svůj projekt do soutěže přihlásili, a nakonec obsadili první místo. Získali tím potřebné stavební materiály, ale také technickou konzultaci s projektovým manažerem ze společnosti Saint-Gobain a dalšími odborníky po celou dobu stavby.

Mladý pár si opravil dům snů díky Rekonstrukční výzvě

Při stavbě hrál prim sádrokarton a minerální izolace

Celá rekonstrukce trvala 2 roky. Z původního domu se přitom zachovaly jen obvodové zdi. Starou střešní krytinu, krov a dřevěný trámový strop s hliněným záklopem nahradila moderní střecha. Na půdě pak vznikly dvě obytné místnosti – ložnice a nahrávací studio, které využívá Martin se svou kapelou.

Mladý pár si opravil dům snů díky Rekonstrukční výzvě

Umístění studia a ložnice na jednom patře si vyžádalo pořádné odhlučnění. Postarali se o něj akustické příčky z minerální vlny Isover UNI a Modrých akustických desek Rigips. ‚‚Takové spojení materiálů výrazně omezuje pronikání zvuku dovnitř i vně studia,‘‘ vysvětluje Tomáš Truxa, odborník na izolace ze společnosti Isover.

Materiály z Rekonstrukční výzvy našly uplatnění také v dalších částech domu. Novou střechu v šikminách až k hřebeni zatepluje minerální vata Isover. A koupelna v přízemí se osadila impregnovaným sádrokartonem od Rigipsu, který je určen pro vlhké prostředí a zabrání vzniku plísní

Mladý pár si opravil dům snů díky Rekonstrukční výzvě

Místnosti v podkroví spojuje kovová lávka

Kromě původní střechy zmizela i tmavá chodba v prvním patře. Místo ní Martin s Karolínou do nyní otevřeného prostoru zakomponovali kovovou lávku. Ta teď propojuje půdní místnosti se schodištěm do přízemí. Díky takovému netradičnímu řešení v kombinaci se střešními okny se podařilo prosvětlit celý dům.

Interiér rozjasňují i světlé prvky, minimalistický design a bělost omítky. „V každém pokoji máme ale také nějaký zelený prvek, protože zelená je naše oblíbená barva,“ dodává Karolína.

Mladý pár si opravil dům snů díky Rekonstrukční výzvěMladý pár si opravil dům snů díky Rekonstrukční výzvě

Na půdě přišla vhod suchá podlaha

K rekonstrukci podlahy na stropě z dřevěných trámů pomohla suchá skladba. Nepřetěžuje totiž nosnou konstrukci. Ke slovu proto přijde tam, kde nelze použít betonový potěr nebo těžkou plovoucí podlahu. K tomu se instaluje rychleji než ostatní podlahy (s mokrými procesy), hotová je zhruba do týdne.

Martin s Karolínou na podlaze pracovali se sádrovláknitými deskami Rigidur. Do suché skladby podlahy navíc zařadili minerální kročejovou izolaci Isover T-P. Ta zajišťuje, že se hluk z podkroví nepřenáší do dalších konstrukcí a také do místností v přízemí.

Mladý pár si opravil dům snů díky Rekonstrukční výzvě

Sádrokartonářům se nedařilo

Většinu domu si Martin s Karolínou opravili svépomocí. Došlo ale na pár činností, ke kterým si raději přizvali odborníky – hlavně omítání a komplikovanější práce se sádrokartonem. Při výběru řemeslníků ovšem neměli šťastnou ruku. „Konkrétně sádrokartonáři dělali vše nadvakrát, protože v první verzi se pokaždé něco pokazilo. Sám jsem jim pak musel vytisknout manuály od Rigipsu s přesnými postupy, aby věděli, jak na to,“ stěžuje si Martin.

Volba spolehlivých profesionálů je zkrátka podstatný faktor. „Je lepší upřednostnit řemeslníky s dobrými referencemi, a to i za cenu toho, že si na ně budeme muset nějakou dobu počkat nebo si trochu připlatit. Existují i specializované weby, kde si můžeme dle regionu vyhledat lidi s dobrými recenzemi, například NejŘemeslníci.cz,“ radí Robert Hošek, technický specialista z Rigipsu.

O úsporné technologie není v domě nouze

Při rekonstrukci se myslelo i na úsporu energií. Ke stávajícímu krbu si Martin a Karolína pořídili navíc tepelné čerpadlo. A k tomu v interiéru instalovali podlahové vytápění. Tuto kombinaci ještě doplnili o izolační trojskla od firmy Glassolutions, která díky efektivnímu využití sluneční energie zaručují celoroční tepelný komfort. A zároveň tlumí i hluk přicházející zvenčí.

Mladý pár si opravil dům snů díky Rekonstrukční výzvě

Zúčastněte se Rekonstrukční výzvy

Plánujete rekonstrukci bydlení? Přihlaste svůj projekt do dalšího ročníku Rekonstrukční výzvy, uzávěrka přihlášek je 31. 5. 2024. Vítězové se mohou těšit na výrobky od značek Rigips, Isover a Weber. Hlavní 3 výherce vybere odborná porota, čekají na ně výrobky v hodnotě 300 000 Kč (1. místo), 200 000 Kč (2. místo) a 100 000 Kč (3. místo). Součástí cen je také technická podpora od projektových manažerů Rigips.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Rigips (57 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Saint-Gobain Construction Products CZ a.s. Divize Rigips

Saint-Gobain Construction Products CZ a.s. Divize Rigips

Rigips vyrábí a dodává výkonná, moderní a udržitelná řešení v oboru suché výstavby. Taková, která lidem pomáhají zajistit pohodlné a zdravé bydlení a zároveň jsou šetrná k planetě. Rigips nevyrábí pouze sádrokartonové desky pro stěny a stropy, ale především poskytuje konstrukční systémy např. podhledové systémy, omítky, stěrky, pásky, tmely a veškeré příslušenství pro suchou výstavbu.

Smrčkova 2485/4, Praha, Libeň, 180 00

+420 226 292 224

https://www.rigips.cz/

Poslat poptávku
Saint-Gobain Construction Products CZ a.s. Divize Rigips

Saint-Gobain Construction Products CZ a.s. Divize Rigips

+420 226 292 224

Poslat poptávku
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama