Věnec

Autor: NED (20 příspěvků)
18. 3. 2024
0 komentářů
Věnec
Příspěvek stavebníka

Příprava armovacích košů, bednění a betonáž věnce.

Výroba armovacích kosů

Podle videa na Youtube jsem vyrobil z L profilu a pár šroubů ohýbačku na třmínky. Použil jsem roxory o průměru 6 mm a pak už jen řezal a ohýbal, a řezal a ohýbal.

Pro výrobu košů jsem použil roxory o průměru 12 mm a předem připravené třmínky. Za pomoci manželky jsme připravili dostatečné množství drátků pro vázání. Rádlovačka bohužel nepřežila ani vázání kari sítí, takže jsem již vše vázal pouze kombinačkami.

Na jeden koš o délce 6 m jsem použil 10 třmínků. Koše jsem vázal na zahradě a pak jsme koše převezli na valníku na stavbu a umístili na věnec.

VěnecVěnecVěnec

Překlad nad terasou

Tento detail jsme vymýšleli poměrně dlouho dobu. Zvažovali jsme použití trámů nebo železných profilů. Nakonec koupeny 4 ks I profilu, bohužel špatné načasování vzhledem k cenám železa při počátcích konfliktů na Ukrajině. Profily jsou podloženy kvůli výšce betonovou tvárnicí a usazeno do malty, svařeny k sobě. Armovací koš byl také svařen s profily. Na spodek profilů položeny odřezky z Porfixu, aby beton neprotekl.

Reklama
VěnecVěnec

Bednění věnce

Vnitřní stranu věnce jsem obezdil Porfixem 50 mm. Vnější stěnu jsme zabednili nařezanými deskami. Nosná stěna byla bedněná prkny z obou stran. Vše zajištěno zvenku prkny, tam kde to šlo tak provázáno drátem. Nahoře ještě pojištěno dodatečně latěmi a celou vnitřní stranu jsem také pro jistotu pojistili prkny, protože jsem se bál, že Porfix nevydrží.

V překladech byl polystyren, ten jsme raději zajistili zespodu prknem, aby se nepropadl pod tíhou betonu.

Betonování

Na betonování použita pumpa, ručně jsem beton do věnce opravdu dopravovat nechtěl. Vše za hodinku hotové. V pumpě vždy zbyde myslím zhruba 0,3 kubíku, pro ten jsme měli připraveny vykopané základy pod vstupní schody.

Reklama
Věnec

Závěr

Beton jsme vzhledem k venkovním teplotám kropili průběžně vodou. Praskliny se objevily nahoře na pár místech, kde jsou třmínky, protože tam bylo méně betonu. Po pár dnech jsme sundali bednění a vše bylo připraveno na montáž vazníků.

Reklama

Náklady

Název položkyCena
Profily I 200 (14,2 m)
22 000 Kč
Roxory
11 000 Kč
Příčkovky Porfix 50
2 800 Kč
Pumpa věnec
5 000 Kč
Beton věnec 4,8 m3
15 045 Kč
Šalovací desky
1 500 Kč
Celkem57 345 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama