Stavba RD v Červeném Kostelci - Zdění vnitřních příček z Ytongu o síle 15 cm

Autor: Kuba&Zuzka (5 příspěvků)
18. 3. 2024
0 komentářů
Stavba RD v Červeném Kostelci - Zdění vnitřních příček z Ytongu o síle 15 cm
Příspěvek stavebníka

Zdění vnitřních příček z Ytongu 15 cm. Pěkná práce, snadné řezání, jak na tom budeme s hlukem teprve uvidíme.

Výběr materiálu - zvolen dostupný porobeton

Mám rád bytelnost a pořádný, poctivý a hutný materiál. Proto jsem byl rozhodnut postavit vnitřní příčky z vápenopískových cihel. V Porfixu je ale ještě neměli k prodeji, tak jsem z nouze a časových důvodů sáhl po dostupném Ytongu P-2 o síle 150 mm, i přes to, že má horší zvukově-izolační vlastnosti a je měkký. Uvidíme, zda-li nebudeme později toho litovat. Ze slabších tvárnic bych zdivo stavět nechtěl, když porobeton, tak 15tku. Má to i výhodu, že se běžně prodávají betonové lehčené překlady 14 x 14 cm, a na tuto tloušťku zdiva jsou parádní a není problém je levně sehnat.

Stavba RD v Červeném Kostelci - Zdění vnitřních příček z Ytongu o síle 15 cmStavba RD v Červeném Kostelci - Zdění vnitřních příček z Ytongu o síle 15 cm

Zdění s Ytongem - snadná práce.

Jelikož mají tvárnice Ytong na vnitřní příčky výšku 25 cm a délku 60 cm, práce jde od ruky. Ano, občas je dost řezání, ale ani to nečiní velký problém. Na rozdíl od Ytongu P-4 Statik, ze kterého máme obvodové zdi, jdou tyto tvárnice v nižší pevnostní třídě P-2 řezat lépe. Rovnání zdiva a jeho broušení jde dobře.

Reklama

Založení a ukončení zdiva, šířka otvorů pro dveře.

Založení zdiva jsme udělali na zakládací maltu, a příliš jsme neřešili fakt, že první řada cihel nebyla v ideální rovině. Něco se potom dorovnalo ve druhé řadě a zbytek až u stropu, kdy vzniklou mezeru mezi zdivem a stropem o různé tloušťce v rozmezí cca 0,5 až 3,5 cm jsme zaházeli maltou.

Šířku otvorů pro obložkové dveře jsme udělali o 10 cm širší než bude čistá průchozí šířka dveří a výšku pro běžně vysoké 197 cm dveře potom cca 203 cm plus výška podlahy.

Napojení zdiva na obvodové a vnitřní nosné zdi

Jelikož jsme si v obvodovém ani vnitřním nosném zdivou nepřipravili nerezové pásky, kterými se zdivo spojuje, používali jsme na tento účel roxory o průměru 10mm dlouhé 35 - 40 cm, které jsme zavrtali do obvodových zdí a v napojované tvárnici vyřízli drážku a roxor zamaltovali. Takto jsme to spojovali v každé druhé řadě. Myslím, že to nespadne a stačilo by i menší jištění.

Výjimku tvoří spíž, které byla vyzděna z porobetonu - Porfixu 12,5 cm, a tuto jsem napojoval na obvodovou zeď tak, že jsem v ní vyřízl drážku o síle 12,5 cm a hloubce asi 2 cm a vnitřní příčka tak byla utopená v obvodovém zdivu a jištěna tak proti pádu.

Reklama

Závěr

Co se týče práce s tímto materiálem, mohu jen a jen doporučit. Jak se nám však mezi těmito příčkami bude nakonec bydlet, teprve zjistíme. Je ovšem pravda, že nejsme nároční a nějaký hluk tolerujeme a je to asi i otázka zvyku. No a přeci jen, střední nosnou zeď máme z vápenopískových plných bloků tloušťky 24 cm, a tato zeď nám určitou akustickou pohodu snad zajistí.

Stavba RD v Červeném Kostelci - Zdění vnitřních příček z Ytongu o síle 15 cmStavba RD v Červeném Kostelci - Zdění vnitřních příček z Ytongu o síle 15 cm
Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Kuba&Zuzka (5 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama