Při výběru oken jsou často opomíjeny jejich akustické vlastnosti

Autor: Tereza Malinová (redakce) (23 příspěvků)
12. 4. 2024
0 komentářů
Při výběru oken jsou často opomíjeny jejich akustické vlastnosti
Redakční článek

Při výběru kvality oken hrají obvykle prim jejich izolační vlastnosti, na ty akustické se často zapomíná. Nejvíce hluku z okolí přitom prostupuje do domu právě okny, a proto je volba kvalitního izolačního zasklení zásadní pro klidnou a zdravou domácnost. Dlouhodobé vystavování hluku ovlivňuje naši psychickou pohodu a má prokazatelný vliv na naše zdraví. Proto není radno akustickou stránku oken opomíjet.

Budova propouští nejvíce hluku tenkými částmi pláště, jako jsou okna. Zároveň ale sílí trend zvětšování jejich ploch. Velká okna jsou oblíbeným prvkem téměř každé novostavby. Lidé touží po výhledu, spojení s přírodou a světlu. Jak si užívat výhled a zároveň se izolovat od okolního hluku? Řešení zdánlivého protikladu není složité. Okna jsou tvořena z 80 % skly, je proto důležité zaměřit se na správné zasklení.

„Často je opomíjen návrh a volba oken z pohledu zvukové izolace. Řešíme energetiku, ale je potřeba dostat do povědomí to, že se musíme zaměřit také na akustiku. Tedy ochranu před hlukem. Před ním nás nejlépe ochrání akustická izolační skla."

V boji s všudypřítomným hlukem zvolte akustická skla

Ideální ochranu proti hluku z okolí představují izolačního skla. Obrovskou výhodou akusticky izolačního zasklení IZOS Acoustic je variabilita jeho výroby, kdy je možné kombinovat několik dílčích parametrů a dosáhnout tak nejlepších výsledků při snižování nepříjemného hluku.

Jde především o různé tloušťky jednotlivých tabulí skla v zasklení, využití speciálních akustických fólií nebo kombinaci několika různých typů skel a tlouštěk kvůli potlačení frekvencí způsobujících vibrace skla. Instalace oken také vyžaduje správnou odbornou montáž na stavbě, která eliminuje vznik akustických mostů v připojovací spáře.

Reklama

Jednotka vzduchové neprůzvučnosti - čím vyšší, tím lepší

Schopnost izolovat hluk určuje jednotka vzduchové neprůzvučnosti (Rw). Tato jednotka ukazuje rozdíl hladiny akustického tlaku mezi hlučným místem a chráněným prostorem odděleným konstrukcí. Čím je hodnota vyšší, je vyšší akustický výkon zasklení a tím lépe materiál izoluje.

„Doporučuji si vždy zkontrolovat jednotku neprůzvučnosti (Rw), kterou kvalitní výrobci oken uvádí v prohlášení o vlastnostech. Čím větší okno do domu vybíráme, tím menší má neprůzvučnost a musíme přidat na izolačním skle."

Reklama

Akustická skla IZOS Acoustic se vyrábí na míru každému domu

Návrh konstrukce pláště domu by měl pracovat s hlukovými limity danými vládním nařízením, zatížením hluku v dané lokalitě (lze vyčíst z tzv. hlukových map nebo výpočtem hlukové zátěže), ale také by měl reflektovat potřeby budoucích obyvatel domu (jaký je jejich denní režim atd.).

Na základě výše uvedených podmínek je pak vybrána speciální kombinace vlastností skla IZOS Acoustic tak, aby co nejlépe odpovídala daným podmínkám.

Při výběru oken jsou často opomíjeny jejich akustické vlastnosti

„Často se dnes do domů vybírá běžné trojsklo, je to ale chybná volba. Většina lokalit, kde se v současné době staví, je hlukově zatížena a obyčejné trojsklo sem nepatří.  Musíme zde volit trojsklo, které má jednu tabuli skla vrstveného s akustickou fólií. Základ je dát tuto pozici směrem do interiéru.“

Reklama

Akustická okna utlumí hluk až do výše 32-51 dB

Ve městech dosahuje úroveň hluku 65-80 dB, přičemž maximální úroveň hluku při pobytu v interiéru by neměla přesáhnout 35 dB. Akustická skla IZOS Acoustic dokáží utlumit hluk až do výše 32-52 dB, dokáže tedy hluk z exteriéru eliminovat na takovou úroveň, jako byste se pohybovali v klidné zahradě v bezvětří.

Důležitou výhodou izolačních skel IZOS Acoustic je komplex dalších užitných vlastností jako je ochrana proti propadnutí, vloupání, násilnému vniknutí, ochrana majetku a samozřejmě tepelněizolační vlastnosti.

Bližší informace o akustických sklech a o problematice hluku se dozvíte na tomto webináři.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová (redakce) (23 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
HELUZ IZOS s. r. o.

HELUZ IZOS s. r. o.

Řešení pro okna, která mají do domu skutečně přinést úspory. S izolačními skly IZOS už nikdy neprotopíte víc, než musíte.

U Nové Hospody 1151/9, Skvrňany, 301 00 Plzeň

377 338 752

https://www.izos.cz/

Poslat poptávku
HELUZ IZOS s. r. o.

HELUZ IZOS s. r. o.

377 338 752

Poslat poptávku
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama