Ztracené bednění

Autor: NED (20 příspěvků)
9. 3. 2024
0 komentářů
Ztracené bednění
Příspěvek stavebníka
Položení ztraceného bednění a vylití betonem.

Ztracené bednění

Použít ztracené bednění pro mě byla od začátku jasná volba, v rodině padla také varianta pro šalování, tu jsem ale zavrhl.

Dle projektu měla být použita jedna řada ztraceného bednění. Počítali jsme ale s tím, že pasy nebudeme betonovat tak vysoko a řady dáme dvě. Nakonec to dopadlo tak, že jsem před vybetonováním sháněl narychlo ztracené bednění ještě na třetí řadu, protože jinak by byl dům moc utopený v terénu.

Ztracené bednění

Založení ztraceného bednění

Použili jsme ztracené bednění 40x50 cm. Založeno do suchého betonu. Jak jsem zmínil v předchozím článku, tak v jednom rohu nám trochu ujela výška pasů a rozdíl byl přes 5 cm. Laserem jsem našel nejvyšší místo, založili jsme pomocí laseru rohy a pak už jsme pokračovali za pomoci provázku a vodováhy.

Na pár místech jsme museli odsekat trochu betonu u krajů pasů nebo seříznout tvárnici, protože tam se při tuhnutí nadzvedl. To nás trochu zpomalilo.

V betonu byly zapíchnuté roxory o průměru 12 mm, většina nám vyšla do ztraceného bednění, občas bylo potřeba roxor trochu ohnout. Na ležato jsme dávali 2 kusy roxoru o průměru 8 mm. Převázání 30-50 cm, v rozích pouze ohnuto.

Reklama
Ztracené bednění

Další dvě řady

Položit další dvě řady už šlo poměrně rychle. Hlídali jsme si převázání tvárnic a v podstatě je jen pokládali na sebe. Dnes již nechápu, jak jsme všechny tvárnice odnosili, jsou poměrně těžké, v té době bylo ještě hodně sil.

Pod nosnou zdí byl přidán do bednění prostup na odvětrání radonu a vynechány místa, kde měla být později vedena kanalizace. Několik míst jsme šalovali kusy prken, místo seřezávání malých kousků bednění.

Betonování ztraceného bednění

Betonováno betonem z betonárky za pomoci pumpy. Ručně bych to opravdu dělat nechtěl. Jeden člověk šel s pumpou a další dva hutnili beton latěmi. Beton nám vyšel akorát, s přebytkem se počítalo do základu pro komín, který jsme měli připravený.

Reklama
Ztracené bednění

Náklady

Název položkyCena
Roxory (8, 12)
20 000 Kč
Beton do ztraceného bednění 11,5 m3
27 500 Kč
Ztracené bednění
28 000 Kč
Celkem75 500 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama