Skrývka a základové pasy

Autor: NED (20 příspěvků)
8. 3. 2024
0 komentářů
Skrývka a základové pasy
Příspěvek stavebníka
Skrývka, srovnání terénu, betonování pasů

Úvod

Se stavbou jsme začali na konci léta 2022, ceny jsou tedy ke staršímu datu, dnes už nebudou úplně aktuální. Ke článkům se dostávám trochu se zpožděním, ale rád bych se o nějaké zkušenosti podělil, vzhledem k tomu, že jsem jako lajk ze článků na Svépomocí.cz načerpal dost inspirace a pracovních postupů.

Vyměření a skrývka

Pozemky byly vyměřené, oblast pro skrývku jsme si vyměřili sami od hranic pozemku. Úhlopříčně bylo na domu převýšení více jak 1 metr, vzhledem k výšce vjezdu jsme museli dům částečně zapustit do terénu, protože vchod jsme nechtěli zvedat na několik schodů.

Zemní práce probíhaly u nás a u sousedů současně, jeden den skrývky, druhý den srovnání do roviny. Měli jsme půjčený rotační laser, abychom udrželi rovinu.

Reklama

Vykopání základových pasů, prostupy

V dalších dnech jsme vykopali základové pasy. Bagrista byl šikovný, během pár hodin bylo hotovo. Přivedla se voda, ta byla hlouběji než základové pasy. Prostup na elektřinu byl zhotoven za pomoci třech KG trubek, zajištěno roxory proti vyplavení. Na prostup na kanalizaci jsme zhotovili dřevěné boxy.

Na dno základových pasů jsme dali větší kameny a na ně zemnící pásek. Na rozích domu byly vyvedeny zemnícím drátem hromosvody. Všechny spoje ošetřeny gumoasfaltem a spojeny dvěma svorkami.

Skrývka a základové pasy

Betonování základových pasů

Do základových pasů padlo cca 20 m3 betonu. Vše z mixu a pádlovat lopatami, přidáváno kamení, na pomoc přišli sousedé ze vsi, aby jsme vše stíhali. Po vybetonování jsme do pasů zapíchali roxory.

Výšku základových pasů jsme si vyznačili sprejem a roxory zatlučenými do stěny. Toto řešení nebylo úplně ideální, sprej po chvíli nebylo vidět a roxory byl problém v betonu najít. Příště bych si půjčil rotační laser, abychom si pořádně pohlídali výšky. Výškový rozdíl byl v jednom rohu okolo 5 cm, což nám způsobilo trochu komplikace při následném zakládání ztraceného bednění. Stejně tak se beton v prostředku pasů propadl při vyzrávání a kraje se lehce zvedly nahoru. Více detailů v dalším článku.

Reklama
Skrývka a základové pasySkrývka a základové pasy

Náklady

Název položkyCena
Zemnící pásek, drát, svorky
6 000 Kč
Beton 20 m3
51 813.25 Kč
Bagr pasy
8 000 Kč
Bagr skrývka a rovnání terénu
8 000 Kč
Celkem73 813.25 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama