Cesta za projektovou dokumentací

Autor: Zdenda (4 příspěvky)
Kategorie: Projekt domu
7. 3. 2024
0 komentářů
Cesta za projektovou dokumentací
Příspěvek stavebníka
Naše cesta za projektovou dokumentací nebyla úplně snadná. Bohužel jsme se snažili ušetřit na nesprávném místě a stálo nás to spoustu času a možná i peněz.

Z představ na papír

Když už byl pozemek i úředně náš, začali jsme se zamýšlet nad podobou domu. Oba dva máme rádi klasické patrové domy, prostě takové "stodoly", jak to nazval náš známý. Prohledali jsme spoustu vzorových projektů, sepisovali jsme, co by se nám líbilo a co nikoliv. Nakonec jsme našli domeček, který by se nám po úpravách celkem zamlouval. Můj bratr umí s programem na rýsování, takže nám naši představu přerýsoval. Není však odborníkem přes rodinné domy, takže nám nezbývalo, než hledat projektanta.

Snaha ušetřit se nám nevyplatila

Stejně jako někteří ze stavebníků, snažili jsme se na projektu ušetřit. Přišlo nám hrozné dát statisíce za "pár papírů", hlavně když už vlastní představu máme. Neoslovili jsme tedy projekční kanceláře, ale spíše hledali na doporučení nějaké soukromé projektanty.

Dostali jsme kontakt na pána, který si projektováním přivydělává v důchodu. Jaké bylo naše zděšení, když jsme se na první schůzce dozvěděli, že neovládá rýsovací program a vše rýsuje v ruce, pouze výsledek nechá přerýsovat. Když se k tomu ještě přidalo jeho 20 cm sem, 30 cm tam, to se ztratí, spolupráci jsme ukončili. Ztratili jsme však cca dva měsíce času.

Reklama

Pokus číslo dva

Člověk by řekl, že se z prvního neúspěchu poučíme, ale nestalo se tak. Opět jsme na doporučení oslovili starší paní, která si projektováním jen přivydělávala. První schůzka proběhla bez problémů, pouze bylo třeba počkat cca tři měsíce, než dokončí předchozí projekt. Doba plynula a z tří měsíců se stalo půl roku, jelikož měl předchozí projekt nějaké problémy s napojením vodovodu. No nic, konečně se zdálo, že začne paní projektantka pracovat na našem domečku.

Rozdílné názory nás brzdily

Paní projektantka viděla naši představu hned na začátku, přesto se stále častěji ozývalo, že ona by to udělala takto, že řešení ukázala synovi a on by to udělal také jinak, že se jí špatně pracuje, když se jí projekt nelíbí, ...

Upřímně jsme byli zoufalí. Ztratili jsme už devět měsíců a nyní to vypadalo, že se spolupráce opět ukončí. Neměli jsme bohužel ani uzavřenou smlouvu, takže byla situace opravdu velmi ošemetná. Byli jsme ochotni kompromisu, ale argumenty typu "synovi se to nelíbí" nás nepřesvědčovaly. Tyto debaty se táhly poměrně dlouho, ale podařilo se krizi zažehnat.

Reklama

Pokud bychom měli znovu řešit projektovou dokumentaci, určitě bychom trvali na sepsání smlouvy. Chrání nejen projektanta, ale i Vás před předčasným ukončením projekce a hlavně před neustálým odsouváním termínu dokončení.

Náznak finiše

Od paní projektantky jsme dostali za úkol obstarat měření radonu. Oslovili jsme několik firem v okolí stavby a vybrali nejlepší nabídku s ohledem na termín a cenu měření. Na doporučení jsme byli u měření osobně, aby neproběhlo jen "od stolu". Dny a měsíce stále ubíhaly, paní projektantka občas na více jak týden vypadla, protože hlídala vnoučata, starala se o nemocnou dceru,... Ale! Konečně to vypadalo na úspěšný finiš. Naši radost přibrzdil výpočet PENB, ale to zase příště.

Náklady

Název položkyCena
Měření radonu
3 400 Kč
Projektová dokumentace včetně vodovodní přípojky
48 000 Kč
Celkem51 400 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací