Vrty pro tepelné čerpadlo, studna

Autor: Lado (4 příspěvky)
Kategorie: Vrt, studna
27. 2. 2024
0 komentářů
Vrty pro tepelné čerpadlo, studna
Příspěvek stavebníka

Investice do vrtů pro tepelné čerpadlo a vrtané studny. Správná investice?

Rozhodnutí pro vrty a studnu

Už v přípravě projektu jsme přemýšleli, jak bude náš dům vytápěn, a jak budeme řešit přívod vody. Jelikož máme na pozemku plynovou přípojku, nabízel se logicky plyn. V tomto období začala cena plynu razantně stoupat v důsledku války na Ukrajině, a člověk měl strach, jestli vůbec plyn bude, tím pádem jsme začali hledat jiný zdroj tepla.

Avšak projekt pro rozvod plynu máme. Jelikož máme vlastní les, je pro nás krbová vložka s výměníkem samozřejmostí, ale hledali jsme druhý záložní zdroj tepla. Upoutalo nás tepelné čerpadlo. Existují 3 druhy tepelného čerpadla. Vzduch-voda, země-voda a voda-voda. Ke vzduchovému čerpadlu máme odpor z hlediska venkovní jednotky, která hučí. K systému voda-voda zase nemáme vhodný zdroj vody (např. řeku, kopanou studnu atd.). Nejvíce se nám zamlouval systém země-voda, nikoliv zemní kolektor, na který nemáme plochu, ale hloubkové vrty.

Co se týče studny, máme na pozemku přivedenou pitnou vodu z přehrady. Kubík vody stojí již přes sto korun a určitě levnější nikdy nebude. Také nechceme pitnou vodou splachovat záchod, nebo zalévat zahradu, proto jsme se rozhodli pro vrtanou studnu - pro splachování WC a zálivku zahrady.

Zemní vrty pro tepelné čerpadlo

Vrty pro tepelné čerpadlo máme dva. Každý by měl mít 124,5 m, dle faktury celkem 249 vyvrtaných metrů. Zde bych chtěl upozornit každého, kdo nad tím přemýšlí, tento systém sice má větší účinnost, ale vstupní investice je velká, vynaložené peníze můžou v průběhu stavby chybět. Nicméně můžeme se utěšovat, že se snad tato investice v průběhu let vrátí v podobě příjemného tepla bez práce. Samozřejmě těmto pracím předchází povolení ze životního prostředí a hydrogeologický projekt.

Vrty pro tepelné čerpadlo, studna
Reklama

Vrtaná studna - šetříme pitnou vodu na splachování a zálivku zahrady

Kde vrtat studnu, nám řekl proutkař. Starý pán kolem 80 let nám pomocí pružiny našel pramen a zjistil, v jaké hloubce je kolik vody. To jsem nechápal, jak to dělá, a kdybych to na vlastní oči neviděl, tak tomu neuvěřím :). Hloubka studny je 50m.

Jak jsem psal výše, studna je investicí v tom smyslu, že šetříme pitnou vodu na splachování a zálivku zahrady. Je možné, že až uděláme rozbory vody ze studny, vyjde nám také jako pitná, a potom můžeme být naprosto soběstační i v tomto ohledu.

Museli jsme však už počítat při stavebních pracích s protažením trubky do sklepa, a následně ze sklepa do základové desky, abychom v budoucnu zajistili rozvod vody ze studny. Ve sklepě bude domácí vodárna, která bude tento systém tlakovat.

Studna se však hodí i při stavbě, díky ní jsme uprostřed parného léta nezůstali bez vody, když nám došla voda ve skružích, odkud čerpáme spodní vodu, která nás hodně pozlobila při výkopových pracích základů.

Vrty pro tepelné čerpadlo, studna

Náklady

Název položkyCena
Předpažení tepelného vrtu za 1 m
450 Kč
Injektáž tepelného vrtu za 1 m
200 Kč
cena za vyvrtaný 1 m vrtu pro tep. čerpadlo
1 300 Kč
cena za předpažení studny za 1 m
450 Kč
Cena za vyvrtaný 1 m studny
1 300 Kč
Celkem3 700 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama