Chceš bydlet v RD? Ano!

Autor: BarbaraH (3 příspěvky)
12. 2. 2024
0 komentářů
Chceš bydlet v RD? Ano!
Příspěvek stavebníka
Rozhodnutí stavět, výběr pozemku

Ahoj stavebníci, 

jmenuji se Barbara a společně s manželem Petrem jsme se vydali na cestu stavby rodinného domu. Dnes se podíváme zpátky do minulosti na to, jak tohle celé začalo, protože se aktuálně nacházíme ve fázi těsně před kolaudací. Což je celkem výhoda, protože Vám teď po zhodnocení můžeme přinést docela cenné rady co by se udělalo jinak :).

S manželem jsme celý život bydleli ve velkém městě, manžel v RD a já v bytě. Po sestěhování jsme se rozhodli jít společně do menšího bytu 2+1 a dali si za cíl, že do 5 let najdeme pozemek.

Hledali jsme pozemky opravdu všude možně, byl to trochu oříšek. Nakonec jsme vybrali v malé vesnici, která má pouze 500 obyvatel, ve svažitém terénu. 

Svažité pozemky mají řadu výhod, ale i nevýhod. Prostředí je úžasné, výhledy boží ... Ale práce na pozemku byla už značně obtížnější, a to nemluvím o tom, jak dostat veškerou techniku na neupravený pozemek :).

Proč jsme se rozhodli stavět?

Spousta z Vás má nejspíše stavbu jako svůj sen, já osobně jsem to měla spíše jako potřebu odejít z hlučného bytu. Řešit sousedy mě opravdu nenaplňovalo. 

U manžela to bylo jasné, celý život žil v domě a v bytě by to pro něj bylo nadále utrpení. Žádné zkušenosti se stavbou jsme neměli, velká výhoda byla, že je manžel opravdu technický typ a věřím, že by byl schopen (kdyby čas dovolil) dům postavit kompletně sám. V některých etapách nám museli pomáhat řemeslníci (elektrikář, plynař apod.).

Vize

Prvně přišla na řadu finanční stránka - kolik jsme schopni investovat do pozemku a samotné stavby, následně koupě pozemku, výběr projektanta (měl to s námi poměrně jednoduché - dodali jsme mu naši představu docela do detailu). Tím, že jsme kompletně rekonstruovali sami byt, tak lehčí zkušenost již byla.

Koupili jsme obecní pozemek, který měl jedinou podmínku a to postavit do 5 let! Což se nám povedlo! První rok se vylila základová deska a druhý rok se postavil dům, ve kterém teď sedím na gauči a koukám se ven z HS portálu.

Ráda bych se s Vámi podělila o naši trnitou cestu a hlavně i poděkovala manželovi, že to celé zvládl a my tu teď se synem, který přišel na svět pár dní poté, co jsem kropila základy můžeme tvořit rodinu.

práci ZDAR!

B.

Reklama
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
BarbaraH (3 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama