Rozhovor se stavebníkem Honzou: příště stavím úplně bez řemeslníků

Autor: Tereza Malinová (redakce) (24 příspěvků)
2. 3. 2024
0 komentářů
Rozhovor se stavebníkem Honzou: příště stavím úplně bez řemeslníků
Redakční článek

Honza postavil svůj patrový dům z 80 % sám. Splnil si tak dlouholetý sen. Na otázku, co by příště udělal jinak, odpovídá, že by si pozval ještě méně řemeslníků. "Stavba mi trvala dva roky a měsíc a trávil jsem zde čas povětšinou sám. Ještě, že jsem měl dovolenou i z předešlého roku a pak padly samozřejmě všechny víkendy. Bylo to náročné období."

Základová deska patrového domu má 195 m2 z toho je 70 m2 garáž. Dům jsem stavěl z VPC a strop je monolitický betonový a je zateplen 220mm polystyrenem. Máme tepelné čerpadlo vzduch voda s krbovou vložkou s vodním výměníkem a tisícilitrovou nádrž a 250 litrovou nádrž na užitkovou vodu. Aktuálně obýváme přízemí domu, dodělání patra je na programu v letošním roce.

Honza napsal také několik článků na web Svépomocí.cz, najdete je zde.

Postavit si vlastní dům pro mě byl sen už dlouho

Postavit si vlastní bydlení byl můj sen už dlouhé roky. Shodli jsme se na tom po svatbě i se ženou. Jen se nám do začátku stavby podařilo na svět přivést potomka, což bych býval bral trochu později, ideálně po dokončení stavby domu.  Pocházíme oba z bytu a přesun do velkého domu je pro nás změna. Je to tu ale super. Nikdo nám nad hlavou nedupe, všechny kolem známe, máme tu klid. Jsme tu spokojení.

Tvorba projektu byl dlouhý a náročný proces

Kolega z práce mi dal vědět, že budou v jedné vesnici prodávat pozemky. Pozemek jsme koupili před čtyřmi lety ještě za dobré peníze. Projekt byl ale peklo. Dostali jsme doporučení na projektantku. Ale nebylo to ono. Navrhla nám zbytečně komplikovaný projekt.

My jsme chtěli jednoduchý dům, který půjde snadno stavět svépomocí. Vytvořit projekt byl dlouhý a náročný proces. Problém máme doteď s příjezdovou cestou, která není stále hotová a my tak máme potíže s kolaudací.

Reklama
Rozhovor se stavebníkem Honzou: příště stavím úplně bez řemeslníků

Svépomocí jsem stavěl 80 % domu

Zhruba 80 procent domu jsem stavěl svépomocí a povětšinou sám. Dělal jsem zdi, zateplení, vodu, omítky i elektřinu.  Jsem odmaturovaný elektrikář, ale v oboru nepracuji. Musel jsem si práci s elektřinou osvěžit, nebylo to nakonec tak těžké, jak jsem si myslel. Na počátku stavby mi ještě pomáhala těhotná manželka.

U těch činností, na které jsem měl objednané řemeslníky, jsem nebyl s výsledkem spokojený a příště bych si je raději udělal sám. Výjimkou tedy byla firma na stropy.  Další řemeslníky jsem měl na okna, sádrokartonové podhledy, protože ty jsem už z časových důvodů nestíhal a na krovy.

Elektřina mě bavila, ušetřili jsme také na hromosvodu

Elektřina mě opravdu bavila. Žádné extra vychytávky v tomto směru doma nemáme, snad jen přípravu na inteligenci, zabezpečení oken atd. V obýváku máme velké podhledy a rampu s led páskem místo osvětlení, ten perfektně osvětlí celý obývák.  

Svařování vody nebyla také tak špatná práce a pak ještě zdění, kde člověk vidí, že to odsýpá. Podle ženy mě bavil hromosvod. U něj byla velká finanční úspora. Od firmy přišlo nacenění na 36 tisíc, tak jsem nakoupil za šest tisíc materiál a za dva dny bylo hotovo. 

Reklama

Nejhorší byla práce se zemnícím páskem a tlaková zkouška na vodu

Nejhorší byla instalace zemnícího pásku do základů, který jsme dávali jen ve dvou se ženou. S tím jsme zápasili. A problém byl také když jsem dělal tlakovou zkoušku na vodu. V ruční pumpě pořád klesal tlak, tak to vypadalo, že to někde teče, ale nakonec šlo o netěsnost na pumpě.

Rozhovor se stavebníkem Honzou: příště stavím úplně bez řemeslníků

Betonová stěrka v koupelně mi trvala dlouho, ale výsledek stojí za to

Náročná byla také betonová stěrka v koupelně. Myslel jsem, že bude za 14 dní hotovo, ale práce mi trvala měsíc a půl. Jezdili jsme se vykoupat po známých i s miminkem. Betonové stěrky se totiž musí nanést osm vrstev a mezi tím se musí čekat 1-2 dny, takže je to práce na dlouho. S výsledkem jsem ale spokojený.

Reklama

Žena dodnes nechápe, jak jsem mohl postavit celý dům

Informace a zkušenosti pro práci na hrubé stavbě jsem čerpal ze Svépomocí.cz. Na další etapy různě z internetu, denně 1-2 hodiny.

Žena mi dodnes říká, že nechápe, jak jsem mohl postavit celý dům. Ale já jsem stavěl vždy jen část; zeď, vodu, elektriku atd. Vždy jsem nastudoval jen jednu etapu, udělal ji a pak šel na další. Není možné, abych si zapamatoval všechny postupy pro celý dům.

Rozhovor se stavebníkem Honzou: příště stavím úplně bez řemeslníků

Při stavbě svépomocí to musí mít člověk v hlavě srovnané

Nejdůležitější při stavbě domu svépomocí je přesvědčení, že chcete stavět. Když je pak na stavbě člověk sám, kamarádi nemají čas, ubývají síly, tlačí termíny... Člověk to musí mít v hlavě srovnané. Při tvorbě projektu je pak určitě důležité mít dobrého projektanta, který má zkušenosti.

Činnostmi svépomocí člověk ušetří neskutečné peníze

Stavba domu včetně pozemku nás vyšla na 5,5 milionu korun. Odhad banky je 9 a víc milionů. Bydlíme zatím jen v přízemí, určitě ještě bude něco stát dostavění vršku. Podle banky je to 1,3 mil a podle mě stačí asi 200 tisíc korun. Když člověk dělá sám, tak na tom ušetří neskutečné peníze.

Co byste dnes udělal jinak? Pozval bych si méně řemeslníků

Asi bych si pozval ještě méně řemeslníků. Nejvíc mě trápí asi střecha, kdy klempíři okousali plechy, krajové tašky nesedí... Ovládání sprchového koutu jsme dali až na střed a je to daleko, když chceme omýt děti, ale to je drobnost.

Šel byste do stavby domu svépomocí znovu?

Určitě. Jen bych asi posunul narození potomka, abych měl k sobě třeba manželku na stavbě. Právě ženě bych chtěl poděkovat za to, že to semnou vydržela, že jsem nebyl doma.

Pokud máte zájem udělat s námi rozhovor o své stavbě, kontaktujte nás na emailu Tereza@svepomoci.cz

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Tereza Malinová (redakce) (24 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama