Dům v Toulavě - Vrt, studna

Autor: Baru a Roman (10 příspěvků)
Kategorie: Vrt, studna
26. 1. 2024
0 komentářů
Dům v Toulavě - Vrt, studna
Příspěvek stavebníka
Čti, pokud tě zajímá jak se zařizuje vlastní vrt a co všechno je pro něj potřeba zařídit.

Ve vesnici, kde jsme si vybrali pozemek není přivedená obecní voda, proto jsme museli zřídit vlastní studnu. Vodu ze studny budeme využívat v celém rodinném domě, případně napouštění bazénu. Pro zalévání zahrady plánujeme využívat dešťovou vodu z retenční nádrže.

Jak začít?

V první řadě je potřeba zjistit, kde na pozemku voda je a jestli na něm vůbec je. Sami to nezjistíte, potřebujete k tomu proutkaře. Proutkaře Vám doporučí firma, kterou si zvolíte na vyvrtání studny. Postup byl takový, že jsme si vybrali realizační firmu, ta k nám poslala proutkaře, který nám zároveň připravil projekt a podklady pro povolení stavby studny.

Měli jsme štěstí, proutkař vodu našel v části zahrady, kde jsme si přáli. Rovnou odhadl hloubku studny a navrhnul průměr vrtu, a to 60m hloubka a 16cm průměr. Následovaly asi dva týdny, během kterých nám pán zpracoval projekt. Pokud je parcela s uvažovanou stavbou v blízkosti studny sousedů. Budete je muset oběhnou, aby vám podepsali žádost se zřízením studny. Vše šlo dobře a tak jsme projekt dali na úřad a po měsíci nám přišlo povolení.

Reklama

Jak probíhala realizace?

Po získání povolení jsme začali řešit termín realizace vrtu. Byl leden a sehnat někoho, kdo by nám studnu vyvrtal byl docela oříšek. Příjezd k vrtu byl totiž přes cca 150m po rozbahněné louce a dostat tudy kamion i s vrtnou soustavou o váze 3 tuny nebyla legrace. Realizační firmu jsme nakonec museli změnit, protože ta co jsme si vybrali původně si na tenhle terén netroufla. K dohodě s novou firmou i vrtání samotné trvalo cca měsíc. Samotné vrtání studny trvalo cca 4 dny a to proto, že máme vrt v žule.

Jak se starat o vrt po vyvrtání?

Kolem studny bylo potřeba nasadit zhlaví. Vzhledem k tomu, že jsme umisťovali šachtu do jílu, tak jsme zvolili šachtu z plastu. Ta se nasadila přímo na trubku vedoucí z vrtu. Šachtu jsme umisťovali na podklad, který jsme vyrovnali pískem. Pod šachtu jsme umístili drenážní trubku, která odvádí případnou vodu pryč od studny, aby nedošlo k jejímu nadzvednutí. Jakmile bylo usazeno, začali jsme šachtu zasypávat, aby se pod ni nedostala voda, která by mohla v nejhorším případě vyplavit šachtu a zaplavit a znečistit i samotný vrt. Následně nás čekal výběr čerpadla a zprovoznění studny, o tom ale více v příštím článku.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Baru a Roman
Baru a Roman (10 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama