Financování výstavby - vyčkávání na pokles úrokových sazeb

Autor: Brumbálovi (4 příspěvky)
Kategorie: Financování
30. 1. 2024
0 komentářů
Financování výstavby - vyčkávání na pokles úrokových sazeb
Příspěvek stavebníka

Finance určené pro výstavbu a naše vyčkávání na pokles úrokových sazeb.

Ani jeden z nás neměl to štěstí, že by pozemek pro výstavbu našeho rodinného domu získal např. darem či dědictvím v rámci rodiny, a proto bylo nezbytné již na samotném počátku stanovit naše finanční možnosti ohledně koupě pozemku a následné výstavby našeho domu.

Na jaře loňského roku jsme se obrátili i na finanční poradkyni, která nám na základě našich příjmů a dalších závazků vypočetla maximální výši hypotéky, na kterou můžeme dosáhnout. Díky komunikaci s finanční poradkyní jsme získali reálnou představu o tom, v jakých mantinelech se můžeme při realizaci našeho snu pohybovat.

Nabízené úrokové sazby se však pohybovaly kolem šesti či dokonce sedmi procent, a to nám přišlo naprosto šílené. Věděli jsme, že do konce loňského roku stihneme maximálně vykoupit dílčí části pozemků pro výstavbu, zaplatit za práci architekta, průzkum (radon a inženýrskogeologický) a přípojku k elektrické energii, a proto jsme se rozhodli vyřizování hypotéky odsunout do dalšího kalendářního roku.

Dosavadní výdaje hradíme prozatím z vlastních zdrojů, nicméně úspory velmi rychle mizí a je nám jasné, že vyřizovaní a čerpání hypotéky se neubráníme. Odborníci tvrdí, že úrokové sazby mají během roku 2024 začít výrazněji klesat, nicméně neočekáváme, že klesnou na úroveň dvou až tří procent jako tomu bylo v minulosti.

Vzhledem k tomu, že plánujeme během února/března teprve žádat o stavební povolení, tak jsme usoudili, že s hypotékou opravdu není zatím kam spěchat a vyčkáváme co hypoteční trh skutečně přinese. 

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Brumbálovi (4 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací