Rozhodnutí stavět - do stavby domu jsme se příliš nehrnuli

Autor: Brumbálovi (4 příspěvky)
23. 1. 2024
0 komentářů
Rozhodnutí stavět - do stavby domu jsme se příliš nehrnuli
Příspěvek stavebníka

Ahoj stavebníci,

jmenuji se Zuzka a s přítelem Pepou jsme se rozhodli pro stavbu rodinného domku dle našich představ.

Rozdělení úkolů

Vzhledem k tomu, že já mám vystudovanou ekonomku a přítel zase stavárnu, tak naše úkoly byly logicky rozděleny již na samotném počátku.

To znamená, že já mám na starosti především dodržování termínů, hlídání financí a rozpočtů, třídění a archivování všech písemností, fotodokumentaci realizace domu a prý za odměnu jsem byla pověřena také postupným psaním článků sem. Přítel má zase na starosti celý proces přípravy pro stavební povolení, který v sobě zahrnuje např. komunikaci s architektem, stavebním úřadem, statikem.

Dále Pepa poptává potřebné stavební materiály a s vybranými dodavateli vyjednává jejich výslednou cenu a v neposlední řadě má na svých bedrech také samotnou realizaci našeho domu (zde se mu však budu snažit výt nápomocná, jak jen bude v mých silách).

Kde jsme vyrůstali

Oba dva jsme vyrůstali na vesnici. Nicméně život ve městě jsme si na vlastní kůži vyzkoušeli především při studiích na vysoké škole. Doba studia však stačila k tomu, abychom zjistili, že život ve městě není pro nás. Rádi jsme se tak vrátili na klidný venkov.

Proč jsme se rozhodli stavět dům

Zcela upřímně musíme přiznat, že do stavby domu jsme se příliš nehrnuli. Když jsme přítelem začali řešit otázku společného bydlení, nejprve jsme hledali na internetových stránkách různých realitních kanceláří starší domečky, u kterých jsme se nebránili ani případné postupné rekonstrukci.

Pár nabídek nás dokonce oslovilo natolik, že jsme byli s realitním makléřem i na osobní prohlídce dané nemovitosti. Nicméně realita nabízených nemovitostí byla zcela odlišná od toho, jak byla prezentována na internetových stránkách, a také jejich stanovená cena byla naprosto mimo realitu. Byli jsme z toho zoufalí. Ale nebýt těchto zkušeností, tak bychom se asi nerozhodli začít znovu a lépe, tedy hledat pozemek a postavit si dům dle svých představ.

Reklama

Naše stavební zkušenosti

Já žádné stavební zkušenosti nemám, ale moji rodiče stavěli dům, do kterého jsme se nastěhovali, když mi bylo deset let. Dobře jsem tedy věděla, že stavba domu není legrace, neboť rodiče tam trávili naprosto všechen volný čas.

Přítel má jak teoretické základy ohledně stavby domu ze svých studií, tak také praktické zkušenosti zejména z brigád na stavbách, které během studia absolvoval. Bohužel, po ukončení studií ve svém oboru nezůstal.

Způsob realizace stavby

Stavbu chceme realizovat co nejvíce svépomocí. Je nám však jasné, že vše sami nezvládneme a k něčemu bude zapotřebí přizvat odborníky (např. vodo-topo, podlahy, omítky, krov).

Kolik nás na stavbu bude

Na stavbu budeme sami dva, respektive tři se psem (dle přítele má náš pes také stavební ambice, ale dle mého názoru má spíše ambice demoliční, protože je naprosto neřízená střela). Doufáme však, že nám někdo z našich blízkých či kamarádů nabídne pomocnou ruku, nebo alespoň doporučí odborníky, na které se budeme moct obrátit.

Reklama

Předpokládaná doba výstavby

Předpokládáme, že výstavba domu bude trvat maximálně pět let. Bohužel máme možnost na stavbě pracovat jen o víkendech a dovolených, což bude realizaci domu zcela jistě časově prodlužovat. Ale věříme, že to zvládneme.

Plán nastěhování

Plánujeme se nastěhovat hned, jakmile to bude možné (poteče voda, bude svítit elektřina, bude topit topení...). Vybavení interiéru a úpravy kolem domu budeme považovat už za luxus, na který si budeme muset ještě chvíli počkat.

Na co se těšíme a netěšíme?

Těšíme se, jak uvidíme postupně náš dům růst před očima. Já se netěším na tu „každo víkendovou dřinu“ a přítel říká, že se netěší na dohadování na úřadech kolem stavebního povolení a celkově na tu poměrně nesmyslnou byrokracii kolem celého stavebního řízení.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Brumbálovi (4 příspěvky)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama