Dům snů v Toulavě - stavební řízení

Autor: Baru a Roman (10 příspěvků)
22. 1. 2024
0 komentářů
Dům snů v Toulavě - stavební řízení
Příspěvek stavebníka

Čti, pokud tě zajímá, jak probíhalo stavební řízení, jak dlouho trvalo a proč je dobré využít služby projektanta?

Ohlášení stavby je zjednodušená verze stavebního povolení určená pro rodinné domy a získáte ho rychleji než povolení. Pro náš dům jsme tedy neřešili stavební povolení, ale řešili jsme ohlášení stavby.

Vyběhat si povolení nebo se domluvit s projektantem, aby úřady oběhnul za nás?

Tahle otázka se nám honila hlavou už během přípravy projektové dokumentace. Ze začátku jsme byli přesvědčeni, že si vše vyběhneme sami. Představovali jsme si, že si vezmeme den-dva volna a vydáme se na úřad. Postupem času jsme ale začali zjišťovat, kolik vyjadřovaček vlastně potřebujeme a o kolik úřadů se jedná.

Nakonec jsme zvolili tu druhou variantu a dohodli jsme se s projektantem, který to pro nás zařídil. Výhodou pro nás byla  především úspora času . Další výhodou bylo, že projektant znal do detailu podklady projektu a jednání s úřady tak bylo rychlé. Projektanti s tímto vyřizováním mají zkušenosti a v našem případě probíhalo vyřizování bez potíží.

Jak probíhalo stavební řízení?

Naše stavební řízení nebylo úplně klasické. Byli jsme totiž v situaci, kdy jsme měli hotovou projektovou dokumentaci a připravené podklady pro úřad, ale neměli jsme ve vlastnictví parcelu, na které měl plánovaný dům stát. Zkomplikovalo se nám rozdělení parcely, a tak jsme čekali, než se na katastr propíše nové parcelní číslo, které se pak doplní do projektové dokumentace. 

Na úřad jsme v předstihu dodali veškeré podklady s tím, že s nimi můžou úředníci pracovat a vyjadřovat se. Jakmile byly všechny dokumenty zrevidované, dodali jsme nové parcelní číslo a ke schválení stavby došlo do měsíce. Celé stavební řízení v našem případě trvalo několik měsíců.

Reklama

Pokud plánujete stavět svépomoci, určitě můžeme doporučit odevzdání dokumentace na úřad co nejdříve, abyste měli časovou rezervu na případné úpravy a nemuseli odkládat zahájení stavby.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Baru a Roman
Baru a Roman (10 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama