Architektonická studie, Projekt domu, Stavební řízení

Autor: Lado (4 příspěvky)
Kategorie: Projekt domu
15. 1. 2024
7 komentářů
Architektonická studie, Projekt domu, Stavební řízení
Příspěvek stavebníka
Po koupi pozemku přišel na řadu výběr architekta, který nám umožní zformovat naše představy o vysněném domě. Následoval projekt pro stavební řízení a prováděcí projekt.

Architektonická studie

Jakmile jsme měli koupený pozemek, navrhli jsme si s manželkou náš vysněný dům. Chtěli jsme komplet podsklepený dům a namalovali jsme si dispozice domu podle našich představ. S těmito obrázky jsme se vydali za architektem, který po zhodnocení našich představ a našeho rozpočtu nás postavil nohama na zem a uvedl nás do reality.

Architekt nás postavil nohama na zem

Museli jsme tedy naše představy uskromnit. Z podsklepeného domu se stal nepodsklepený, ale se sklepem vedle domu a nad ním skladová místnost. Protože máme pozemek ve svahu, tak se to nabízelo. Z plnohodnotné garáže se stalo kryté garážové stání. Rozměry se zmenšily a rázem jsme oproti návrhu měli malý, úsporný dům.

Ze začátku jsme byli smutní, že se nám naše plány mění ale byli jsme rádi, že budeme skutečně stavět něco, na co máme finance. Tímto bychom chtěli všem stavebníkům poradit, ať určitě tuto fázi nepodcení, a financí s tím spojených nelitují, protože od tohoto bodu se odvíjí vše, co se bude dít na jejich stavbě a ovlivňuje další objemy financí, které potečou do stavby v dalších fázích.

Reklama

Náklady

Název položkyCena
Statika domu
12 000 Kč
Projekt hromosvodu
6 000 Kč
Projekt studny
9 000 Kč
Prováděcí dokumentace
20 000 Kč
PENB
5 500 Kč
Dokumentace pro stavební řízení
50 000 Kč
Architektonická studie
68 000 Kč
Celkem170 500 Kč

Projekt domu pro stavební řízení

Po architektonické studii následoval projekt pro stavební povolení a následně prováděcí projekt. Tyto dokumenty už nám zhotovila paní projektantka. Zapracovala naše požadavky, původní rozměry (6,25x10,75), jsme zvětšili (7x11 m). Náš dům leží v památkové zóně starobylého kostela, a proto dle památkářů bylo nutné zvednout sklon střechy z 30° na 35°. Střešní taška Tondach, kterou chceme, musí být bez glazury, tedy v našem případě černá Engoba bez glazury.

Veškeré dokumenty pro stavební povolení pro nás vyřídila paní projektantka, nebylo toho zrovna málo. Dále jsme vyřídili povolení pro studnu, která bude sloužit pro splachování WC a k zalévání. Další povinností je nakládání s dešťovými vodami na pozemku, budeme mít retenční nádrž o objemu min. 10 m3. Z původního podsklepení skladové místnosti jsme sklep rozšířili i pod garážové stání, abychom využili prostor, a zároveň byli sklepem blíže technické místnosti, kam snáze protáhneme elektřinu, vodu atd. Sklep pod garážovým stáním bude sloužit jako dílna.

Spolupracovali jsme též s panem statikem, který navrhoval řešení pro náš dům. Stavět budeme z cihel Porotherm 44 Eko+Profi a náš dům bude komplet ze systému Porotherm. Počítáme s překlady pro žaluziové kastlíky pro budoucí osazení venkovními žaluziemi. Protože v obci není kanalizace, budeme muset mít jímku na vyvážení do té doby, než se vybuduje kanalizace.

Další věcí, která je nutná ke stavebnímu povolení je tzv. PENB (průkaz energetické náročnosti budovy), kde nám vyšla třída B, ale po umístění fotovoltaiky, či fototermiky na střechu, bychom se měli dostat do třídy A. Vytápění bude krbovou vložkou s výměníkem a tepelným čerpadlem země-voda, k tomuto účelu jsou vyvrtány 2 vrty. Nechali jsme si zpracovat projekt hromosvodu, kde máme vyřešenou ochranu před bleskem. Ze stavebního úřadu žádné námitky nebyly, proto jsme bez problému stavební povolení obdrželi 12.1. 2023.

Nepodceňujte výběr architekta či projektanta, zeptejte svého okolí a než na cenu, radši se dívejte na recenze, můžem vám to ušetřit mnoho peněz a času v pozdějších fázích stavby.

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama