Dřevník na čepech alias malá pergola -> dokončení - část 33.

Autor: Kondrej (35 příspěvků)
Kategorie: Zahrada
25. 12. 2023
0 komentářů
Dřevník na čepech alias malá pergola -> dokončení - část 33.
Příspěvek stavebníka
jak jsem dokončil venkovní dřevník na čepech

Příprava před sestavením dřevníku

V předchozím článku jsem popisoval, jak jsem vyráběl čepy a dlaby pro stojny a vaznice a jak jsem dělal šikmé vzpěry na čepech. Teď už jen zbývá udělat dlaby pro šikmé čepy a dát to všechno dohromady.

Vyměření, kde má být dlab pro stojny je jednoduché - to jsem dělal tak, že jsem si hořejší a spodní vaznice přesně usadil na kozy a zafixoval pomocí truhlářských svorek. Tak se nehly a já udělal dlab pro horní a i spodní vaznici, takže byly přesně ve stejné vzdálenosti a tím jsem zaručil, že stojna bude rovně. Ani jsem ji pak nemusel měřit, stejně bych s ní nehnul. To samé jsem zopakoval ještě 2x pro další dvě stojny. A nakonec to samé zopakoval i pro druhý pár vaznice dole a nahoře. Tohle bylo jasné jako facka. Každý dlab jsem si rovněž fixem označil značkou stejnou jako tam měla přijít stojna a její příslušný konec.

Sestavení na hrubo

Dlouho jsem nevěděl resp nepotřeboval vědět, jak osadim šikmé vzpěry, aby přesně pasovaly. Snažil jsem se něco najít na internetu, ale nic kromě pár videí, kde to nebylo přímo ukázáno, jsem nenašel. Až došlo na lámání chleba, tak jsem si říkal, že jediný možný způsbob je sestavit celou konstrukci z vodorovných a svislých částí dohromady a pak tam šikmé vzpěry ze strany dát a čepy obkreslit. Předtím jsme tedy museli ale dát dohromady tyhle části a to jsme udělali tak, že jsme na zemi sestavili první z boků (části vyžadovaly lehké poklepání paličkou přes prkno) a přenesli a usadili do spodní již připravené vaznice. Zavětroval jsem ten bok viz obrázek, protože tam části úplně nedrželi samy. Druhý bok analogicky a ten držel pevně, takže zavětrování ne. Pak jsme vzali zadní vaznici a posadili ji na čepy. Šla tam decentně a pak vyžadovala poklepat palicí před prkno. Tak jsem si to představoval. Pak jsme tam dali přední vaznici a hotovo.

Dřevník na čepech alias malá pergola -> dokončení - část 33.Dřevník na čepech alias malá pergola -> dokončení - část 33.
Reklama

Vyměření a příprava pro šikmé vzpěry

Teď už vyměření šikmých vzpěr: vzal jsem šikmou vzpěru a umístil z boku tak, aby pěkně přiléhala na obou místech. Dorovnal jsem a pak tchán držel a já obkresloval čep na vaznice/stojny. Šikmé vzpěry jsem dělal různých délek, dozadu jsem dělal větší, cca 85cm délky po delší straně bez čepů a dopředu jsem dělal asi o 20 cm kratší, aby jsem se nemlátil do hlavy při vstupu do dřevníku.

Všechny obkreslené čepy jsem popisoval, aby bylo jasné, jaká vzpěra kam přijde. Velikost čepů i vzpěr samotných se lišila v řádu mm a cm. Nepovažoval jsem za nutné mít všechny vzpěry a čepy na milimetr stejné.

Části jsme rozložili a šlo se čepovat. Vzhledem k dobrému počasí a toho, že byl u nás tchán na návštěvě jsem chtěl dlaby pro šikmé vzpěry dokončit ještě ten den, abysme mohli dřevník už smontovat. Celkem jsem měl 7 šikmých vzpěr a čili jsem musel udělat 14 dlabů. Uff, už jsem celkem měl praxi, ale i tak mi trval jeden dlab cca 15-20 minut. Výhoda byla, že jsem je nemusel měřit pravítkem, ale použil obkreslenou malůvku. Hloubku dlabů jsem dělal o 1 cm více než byl čep. A čepy byly cca 3cm.

Dřevník na čepech alias malá pergola -> dokončení - část 33.Dřevník na čepech alias malá pergola -> dokončení - část 33.

Jak jsem dělal dlaby

Dlaby jsem dělal: mulitfunkční pilou jsem vyřezal obvod, ikdyž to někdy přesahovalo velikost čepu, tak jsem to v rozích neřešil. Pak jsem nařezal rovnoběžně s kratší stranou cca po 1cm a když se řezalo stejně hluboko, tak šly pěkně vylámat a bylo za 10 minut hotovo. Na pilu to chtělo netlačit, což jsem začal dodržovat až po zlomeném jazyku pily a následném výletu do Bauhausu. Dlátem a kladivem jsem vyklepat výřezky a dočistil vnitřek aby byl rovný. Pilou to chce řezat rovně, to je docela výzva, ale jako každá věc jsem to dostal do ruky a pak už to šlo. Jinak měl čep tendenci se vyklánět do strany. Ve finále mi drobné vyklonění taky nevadilo, naopak se malinko lépe uchytil v dlabu.

Reklama

Sestavení konstrukce

14 ks dlabů bylo hotovo za nějaké 3-4 hodiny a šlo se sestavovat. Postup byl podobný jako u hrubého sestavení, ale jiný :-)

Boky jsem si položil na zem a sestavil komplet. Chtělo to trochu víc síly a poklepání palicí.

Dřevník na čepech alias malá pergola -> dokončení - část 33.

Bok po boku jsme pak umístily na spodní vaznice do dlabů. Tchán držel jeden z boků, co se mi nechtělo zavětrovávat a já osazoval středové stojny a jestě jednu přední oddělovačku malého a velkého dřeva, taky na čep. Ale jenom vepředu, vzadu kvůli překážející vzpěře jsem měl potom v plánu udělat zadní oddělovací stojnu na vingly.

Reklama
Dřevník na čepech alias malá pergola -> dokončení - část 33.

Tady v té fázi nebyl čas fotit, a tak jsem udělal hyperlapse video. Telefon ale po osazení zadní horní vaznice spadl :-) takže se dochovala jenom polovina montáže.

Horní vaznice šla decentně narazit díky sražených hranám všech čepů a zbytek jsem se na ni pověsil a pak doklepal zeshora palicí. Pěkně tam zajela a držela.

Takže vaznice byly umístěny a hrubá konstrukce hotova. Zajistil jsem čepy nerez hřebíkama - šikmé čepy jsem zajišťoval ze strany a pak i zespoda delším asi 10 cm hřebíkem a přitloukl ji tak do stojny. Viděl jsem to dělat tesaře, tak kopíruju.

Dřevník na čepech alias malá pergola -> dokončení - část 33.

Vzal jsem za krajní stojny a zkusil s nimi zalomcovat. Drželo to jako prase :-) Ani se to nehlo. Jsem spokojený. Konstrukci jsem nezakrýval a za dva dny jsem se vrhnul na střechu.

Střecha

Trochu mi to zmoklo, pak to vítr vyfoukal, pak to zase zmoklo a zase vyfoukalo, ale v den dělání střechy bylo hezky a nepršelo. Resp výroba krokví. Ty jsem měl již nařezané na míru 180cm z hranolů 5x10cm. Rozdíl výšek mezi zadní a horní vaznicé je něco kolem 20 cm, takže sklon na odtok deště je dostatečný. Krokve jsem usazoval na vaznice tak, že jsem jednu z nich položil na sucho na vaznice, urovnal přesahy (z každé strany cca 20 cm) a udělal značky pro svislé řezy podle prkna přiloženého na vaznici. Zopakoval vzadu a nakreslil tak takový zub. V hlubší části měl něco kolem 2-3 cm.

Dřevník na čepech alias malá pergola -> dokončení - část 33.Dřevník na čepech alias malá pergola -> dokončení - část 33.

Multifunkční pilou jsem pak zub vyřezal a vypadal zhruba takto. Chtělo to se trefit z obou stran přesně. Celkem 7 krokví.

Ty jsem pak usadil tak, že jsem jednu zarovnal na střed a zbytek jak to vyšlo rovnoměrně. Vzdálenost mezi nimi cca 57 cm, takže dost u sebe. Každou krokev jsem pak předvrtal a ukotvil k vaznicícm dlouhým konstrukčním vrutem. Asi 10 cm vruty jsem měl a chtělo to používat vrtačku, aku šroubovák to nedával.

Pobití střechy jsem pak udělal z připravených naimpregnovaných smrkových prken tl. 2cm. Nejdřív jsem je nastřeloval hřebíkovačkou, ale pak jsem každé z nich stejnak přichytil 2 hřebíky. Ony ty hřebíky v hřebíkovačče, co jsem měl já, nemají úplně velkou hlavičku. Takže asi zbytečně, ale udělal jsem kotvení dvojité. Už tyhle prkna udržely mých 80 kg s přehledem, ale dal jsem na ně ještě OSB desky tl. 12 mm. To kvůli pak plechu, aby se dobře kotvil a přece jenom, chtěl jsem střechu pořádnou.

Dřevník na čepech alias malá pergola -> dokončení - část 33.

Prkna jsem měl koupená 4 metrová, říznutá kvůli transportu napůl. Měli teda něco přes 4m a moje střecha měla něco málo pod 4m šířku, takže to vyšlo úplně přesně. Tedy, chtěl jsem aby to tak vyšlo. Prkna jsem pak na krajích podle váhy oříznul pěkně do roviny.

Dřevník na čepech alias malá pergola -> dokončení - část 33.

Pak jsem na OSB desky hodil difuzní folii, kterou jsem si nechal uříznout 2 ks po 4m a bylo to málo na přesahy :-) takže jsem musel kus udělat svisle s větším přesahem. Folii jsem přisponkoval el. sponkovačkou a občas jsem nějakou sponu musel doklepnout.

Ale hotovo a už nepršelo. Pobití střechy jsem chtěl udělat na zátah kůvli dešti a podařilo se. Bylo to jedno dlouhé dopoledne práce až kus přes oběd.

Dřevník na čepech alias malá pergola -> dokončení - část 33.

Strany

Na strany, které jsem chtěl mít hodně prodyšné, jsem nakoupil prkna sibiřský modřín. Pár prken a stály cca 5000 Kč. A navíc byly šířky 20 cm, takže jsem si je na cirkulárce ještě musel podélně rozřezat. Ale budiž. Snad vydrží déle než smrk či borovice. Dávají se na terasy nebo fasády.

Prkna jsem si předvrtal oním speciálním vrtákem s hlavičkou na konci, jak udělá pak vrut zapuštěným. Používal jsem výhradně nerez vruty. Do každého prkna 4, na každou stranu 2, aby se prkna nekroutily.

Dřevník na čepech alias malá pergola -> dokončení - část 33.

Venku mezitím nasněžilo onich 40 cm sněhu (píše se první polovina prosince 2023), ale to mě od práce ve sněhu neodradilo a tak jsem za jeden podvečer rozřezal prkna a za druhý je s tátovo pomocí předvrtal a osadil. Nejlepší je začít na jedné straně a postupně pokračovat po obvodu. Prkna jsem nedával na přední stranu, ta je zcela otevřená.

Dřevník na čepech alias malá pergola -> dokončení - část 33.

Tahle modřínová prkna jsem zatím neimpregnoval proti broukovi. Snad později. Při osazování jsem je ale šmirgl papírem ošetřoval, aby na omak byla bez třísek.

Podlaha

Zbýval zlatý hřeb podlaha. Tu jsem měl v plánu dělat jednoduše položením 6 cm tlustých fošen, co nejsou osámované (tj. zaříznuté po stranách do roviny). Pouze byly zbavené kůry. 6 cm mi přišlo dostatečně robustních na rozpětí 1,5 m mezi vaznicemi, aby udržely váhu dřeva. Stoupl jsem si na jednu a ani se nehla.

Fošny jsem naimpregnoval Lignofixem a pokládal. U stojen jsem je musel trochu vyřezávat, aby pěkně pasovaly, takže jsem zase použil multifunkční pilu. K nezaplacení. Uprostřed, kde se potkávaly dvě stojny, jsem osadil na každé straně L profil, aby podržel ty fošny tam.

Pak jsem fošny na přední straně kotvil dvěmi nerez vruty. Urovnal a nechal vzduchové mezery cca 0,5 až 1 cm. Hotovo. Kochal jsem se krásou.

Teď už jenom tam to dřevo naskládat :-)

Střecha je v plánu plechová od klempíře, někdy na jaře. Folie to zatím vydrží. Stromek vedle ještě asi přesadím, ale jinam dřevník dát nešel.

Dřevník na čepech alias malá pergola -> dokončení - část 33.

Závěr

Dřevník má rozměry cca 1,5 x 3,8 x 1,9 (výška). Jak je vidět z fotek, stoupnu si tam bez ohýbání, což byl jeden z mých požadavků. Další byly stabilita ve větru a aby konstrukce dřeva neležela na zemi.

Celkem mě dřevník vyšel na 19.300,- Kč -> materiál.

Stavbě zdar a ať se daří.

Náklady

Název položkyCena
Fošny na podlahu od táty z lesa
0 Kč
Impregnace Lignofix
1 200 Kč
Spojovací materiál, nerez hřebíky
400 Kč
Difuzní folie Prodoma
700 Kč
OSB desky 12 mm
1 000 Kč
Prkna na střechu smrková 2 cm / 8m2
2 000 Kč
Prkna sibiřský modřín
5 000 Kč
Celkem10 300 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Kondrej
Kondrej (35 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací