Jak jsme hledali vodu

Autor: Pavel (6 příspěvků)
Kategorie: Vrt, studna
3. 4. 2024
0 komentářů
Jak jsme hledali vodu
Příspěvek stavebníka
Hledání vody a realizace vrtu

Hledání vody

V dalším díle našeho příběhu Jak jsme stavěli se vrátím přibližně o 25 let zpátky, do doby kdy jsme se rozhodli s pozemkem něco dělat. Po vytyčení hranic pozemku jsme začali stavět plot, zažádali si o přípojku elektřiny a nechali vyvrtat studnu. Právě vrtu se týká dnešní článek.

Kvůli tvrdému podloží byl vrt jedinou volbou. S povolením na vrt si nejsem jistý, je to už hodně let. Ale myslím, že tenkrát na vrt nebylo potřeba povolení, stačilo jen ohlásit. Dnes je to tedy už jedno, hlavně, že vrt je a je v něm dostatek vody :-)

Začali jsme hledat firmu, která by nám vrt zrealizovala. Firmu jsme moc nevybírali, známí nám dali telefonní číslo na jednu slušnou firmu z našeho okresu a domluvili se s nimi na vyvrtání... Možností na výběr tenkrát moc nebylo, internet byl ještě v plenkách, tak jsme dali na osobní zkušenost a doporučení známých. Podle mne je tento způsob nejlepší reklama.

Realizace vrtu

Před samotným vrtem firma provedla několik sond, aby našli nejsilnější pramen. Na nejvhodnějším místě začali vrtat, ale po několika metrech se jim zlomil vrták. Druhý vrták se zlomil o několik metrů hlouběji. No prostě skála. Další vrták už neměli, tak pro něj museli dojet.

Vrt je nakonec hluboký 21 metrů a hladina vody je 6 metrů pod terénem. Vydatnost vrtu je minimálně 400 litrů za den, což na provoz rodinného domku stačí. Navíc na WC a na zalévání zahrady budeme používat vodu z nádrže na dešťovku a čističky.

S firmou bylo domluvené jen vrtání a čerpadlo, ostatní zbylo na nás. Místo kolem vrtu jsme vykopali a obsypali. Protože jsme udělali výkop obdélníkový, tak jsme místo skruží udělali šalování a výkop vybetonovali. Strop výkopu je také betonový, s pochozím poklopem. A pak už zbylo jen navázat čerpadlo, dát do vrtu a napojit na provizorní kohout.

Zakrytí studny máme jen pár centimetrů nad zemí, protože se v místech kolem studny plánovalo posezení. A my, až dostavíme, chceme stávající altán rozšířit a studnu začlenit do venkovní kuchyně s grilem a udírnou.

Jak jsme hledali vodu
Reklama

Na kolik nás to vyšlo

Tenkrát stál metr vrtu 1200,-. Celkem tedy nalezení nejsilnějšího pramene a samotný vrt vyšel na 25 200,-

Beton, provizorní čerpadlo a ostatní materiál vyšel na přibližně 6000,-

Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama