Proč jsme se rozhodli stavět

Autor: Honza a Peťka (8 příspěvků)
10. 3. 2012
0 komentářů
Proč jsme se rozhodli stavět
Příspěvek stavebníka
Na začátku roku 2010 jsme spolu začali uvažovat o společném bydlení. Já pocházím z města, Peťka žila celý život na vesnici, ale mě to na vesnici od jakživa táhlo, vzhledem k tomu jaké jsou vztahy v panelových domech kde jsem vyrůstal.

První možností byla přestavba podkroví rodinného domu, kdy Peťka bydlela s rodiči. Tuto možnost jsme zavrli po pvním rozhovoru s projektantem, který nás zasvětil do věci a řekl nám klady a zápory tohoto bydlení a přestavby.

Rodiče Petry nám nabídli pozemek, na kterém by se dalo stavět a my jsme neváhli a s tímto souhlasili. Jednlo se o pozemek o výměře 1100 merů, který se nacházel kousek pod jejich domem a do této doby se pronajímal zemědělcům. Tímto začala naše nová etapa plánování a rozhodování. Pozemek se musel přepsat, geodeticky zaměřit a mohlo se začít pracovat na plánech domu. Já jsem hned od začátku věděl, že budu chtít nijak nenáročný bungalov, kdy na tomto jsme se oba shodli a pánování mohlo začít.

Chtěl jsem si vymyslet vniřní uspořdání domu sám, tak jsem začal dělat různé návrhy, které se předělávaly do té doby až se nám to líbilo oběma. Poté jsem předal mé požadavky projektantovi, který celou věc zpracoval do dokonalosti, podal žádost na stavební úřad a my jsme čekali až zemědělci naposledy sklidí a moho se v srpnu 2010 jít na věc. Za zpracování projektu jsem zaplatil 40.000,-Kč, kdy jsem se opravdu na úřadech o nic nestaral, veškeré zkoušky, vyjádření, odborné měření jako radon, hydrogeoloický posudek, rozpočet byly v ceně.

Reklama

Byl jsem rozhodnutý, že hodně věcí si na domě udělám sám, ale postupem času jsem zjišťoval, že bych se z toho asi zbláznil.

Když jsem začal stavět bylo mi 23 let, po stavbách jsem měl pár let odpracovaných, od každého jsem uměl trošku, ale nic úplně dokonale. Před stavbou jsem neskutečné množství věcí nevěděl a neměl ponětí jak se dělají. Internetová stránka www.stavbadomusvepomoci.cz mi dala velmi mnoho a převážně zde jsem čerpal rady a informace stavebníků.

Před prvním kopnutím do země jsme utratili za plány, posudky, rozpočty, přepisy, zaměření asi okolo 70.000,-Kč. Dnes už to nevím přesně a lituji dodnes, že jsem si nevedl deník s rozpočtem, protože bych rád věděl za co jsem ty peníze utratil :-D Naší výhodou bylo, že jsem nemusel bance prokazovat faktury od firem a věci jsem si mohl shánět, kde jsem chtěl.  

Reklama

Náklady

Název položkyCena
plány, posudky, rozpočty, přepisy, zaměření
70 000 Kč
Celkem70 000 Kč
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Honza a Peťka
Honza a Peťka (8 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací