Stavba RD v Červeném Kostelci - stavba laviček, skrývka ornice

Autor: Kuba&Zuzka (5 příspěvků)
5. 12. 2023
0 komentářů
Stavba RD v Červeném Kostelci - stavba laviček, skrývka ornice
Příspěvek stavebníka

Stavba laviček a skrývka ornice

Skrývka ornice

První etapou zemních prací na domu byla skrývka ornice. Tuto etapu jsme prováděli hlavně proto, abychom svažitý pozemek částečně zarovnali, a získali i nějakou kvalitní zeminu. Náš bungalov má rozměr 10 x 16,5 metru, ale na radu zkušeného bagristy jsme skrývku ornice na každou stranu o 1 metr zvětšili. Budeme mít potom prostor pro chodníčky, a už nebudeme muset opětovně zvát bagr, kterému by  práci znesnadňovala již postavená budova.

Našemu šikovnému bagristovi trval tento úkon asi 3 hodiny, přičemž stihl odbagrovat i cca 12-ti metrovou část příjezdové cesty, která leží na našem pozemku u stavby. Je nutné počítat s tím, že bagristé nechtějí tuto práci dělat v jarním období, kdy je zemina podmáčená. Prostor, ze kterého měla být zemina sejmuta, jsme označili vápnem podle provázku, přičemž zde nehrají roli centimetry.

Ornice ze skrývky je ze zákona chráněná! Nelze ji použít na zavážení základové desky. Je možné, že na životním prostředí budou chtít fotograficky zadokumentovat, kde je zemina uskladněna, případně jak s ní bylo/bude naloženo. Je potřeba vybrat vhodné místo, aby hromada později nepřekážela, a nebylo ji nutno přemisťovat. 

Ornici je vhodné nechat sejmout z větší plochy než je půdorys domu. Na každou stranu přidat 1 - 1,5 metru navíc pro budoucí budování chodníčků okolo domu.

Stavba RD v Červeném Kostelci - stavba laviček, skrývka orniceStavba RD v Červeném Kostelci - stavba laviček, skrývka ornice
Reklama

Stavba laviček

Stavbu laviček jsme prováděli až po sejmutí ornice. Přestože nám geodet sdělil informaci, že přípustná geodetická odchylka je 14 cm, nebrali jsme zaměření na lehkou váhu, a zajednali jsme si na tuto činnost profesionála, se kterým jsme zaměření stavby a zhotovení laviček udělali společně. My sami nedisponujeme potřebnými aparáty, jako je totální stanice a podobně, ani potřebnými zkušenostmi a znalostmi. Totéž doporučujeme i ostatním svépomocným stavebníkům. Uvádí se, že stavba laviček není nutná a je možné při zakládání bednění pozvat geodeta, my však lavičky zhotovili z důvodu disponování dřevem na jejich stavbu.

V zásadě nehraje roli, zda dům jako celek bude třeba postavený o 10 cm víc napravo nebo nalevo. Ale o to, aby souhlasili jednotlivé délky stran, pravoúhlost a také správné umístění vnitřních základových pasů.

Geodet nejprve určil jednotlivé rohy budovy, které byly nakonec po změně plánu jen 4. Do rohů zatloukl do země vždy dřevěný kolík. Na vršek kolíku natloukl hřebíček, jehož hlavička značila přesný roh budovy ( roh budoucího zdiva ). Tento bod posléze přenesl na "lavičky", kterých bylo celkem 8.

Já jsem zpočátku nemohl pochopit, proč se lavičky dělají a jak se na ně tento bod přenese, ale je to jednoduché. Dřevěný kolík s hřebíčkem je totiž během bagrování základových pasů nutné vyndat, a v jeho místě bude vybagrovaný pruh v zemi, který se vybetonuje. Během zakládání ztraceného bednění a zdění ovšem budeme potřebovat vědět, kde je onen přesný roh budovy.

Lavičky jsou v podstatě 2 kůly nebo trámky zatlučené svisle v zemi, mezi nimiž je vodorovně nejlépe vruty připevněné prkno. Vzhledem to může připomínat lavičku, odtud asi ten název. Materiál doporučuji použít bytelný, svislé kůly o průměru alespoň 7-8 cm a vodorovné prkno o síle nejméně 24 mm, nebo střešní lať 6 x 4 cm. Kůly je dobré dostatečně zatlouct, aby lavička byla stabilní a nekývala se. My jsme použili kulatinu o průměru 8 - 10 cm z pokácených stromů, které rostly na pozemku a překáželi stavbě a prkna o síle 24 mm.

Ve vzdálenosti 2-3 metry od jednotlivých rohů jsme takové lavičky postavili, u každého rohu 2. Zde jsme do přesně vyměřené pozice geodetem na horní hranu prkna zatloukli malý hřebík. Kdykoli v budoucnu budeme chtít nalézt roh budovy, postačí ke hřebíku zatlučeném na prkně přiložit provázek, ten napnout na protilehlou lavičku a totéž udělat i na přilehlých lavičkách. V místě, kde se provázky kříží, spustíme vodováhu a máme roh budovy. Zpočátku jsem tomuto systému moc nevěřil, ale funguje to, máme díky tomu přesný dům s odchylkou na uhlopříčce ( která je dlouhá téměř 20 metrů ) jen 1 - 1,5 centimetru.

Geodet nám navíc na jedné lavičce označil místo, nacházejí se ve výšce 1 metr nad úrovní budoucí čisté podlahy. K lavičkám je nutné ještě dodat, že horní hrana prkna je u všech laviček ve stejné výšce. Stavíte-li dům ve svahu jako my, budou některé lavičky třeba přes 2 metry vysoké a některé třeba jen půlmetrové.

Stavba RD v Červeném Kostelci - stavba laviček, skrývka orniceStavba RD v Červeném Kostelci - stavba laviček, skrývka orniceStavba RD v Červeném Kostelci - stavba laviček, skrývka ornice
Pomohl vám tento obsah?
Sdílejte ho s přáteli...
... nebo mu přidejte hodnocení
Přidávat hodnocení může pouze přihlášený stavebník
O autorovi
Kuba&Zuzka (5 příspěvků)
Další články autora:
Víte, že můžete také vytvářet příspěvky? Kvalitní příspěvky finančně odměníme. Zobrazit více informací
Reklama
Reklama

Akce na stavební materiály, nová videa a postupy...

Reklama
Reklama